Miestiečiai aktyviai domisi senųjų kapinių istorija

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Roberta Reliugaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2023-07-16

Komentarų: 0

Šią savaitę surengta ekskursija po atnaujintą Skulptūrų parką (buvusias Klaipėdos miesto kapines) sulaukė tokio populiarumo, kad liepos 18-ąją bus organizuojama dar viena.

Robertos Reliugaitės nuotr.

Pirmosios ekskursijos mestu istorikas Dainius Elertas pasidžiaugė, kad miesto gyventojai daugybę metų savanoriškai mediniais kryželiais ženklindavo čia palaidotų lietuvių karių kapavietes. Šie kariškiai yra žuvę ne kariaujant, o dėl įvairių kitų aplinkybių.

„Klaipėdoje, aišku, pirmoje eilėje buvo prisiminti vokiečių kariai, taip pat prisiminti Raudonosios armijos kariai, bet Lietuvos kariai buvo ignoruojami“, – kalbėjo D. Elertas.

Buvusios kapinės išskyrė tuo, kad jų pakraščiuose buvo žinomesnių šeimų kapavietės, o arčiau vidurio – juostiniai, pavieniai kapai.

Čia palaidota ir verslininkų Reinkių (Reincke) šeima. Jos atstovas J. W. Reincke 1784 metais Klaipėdos mieste įkūrė alaus daryklą.

„Jeigu atsimenate tą „Švyturio“ firminį ženklą su ereliu ir r raide, tai yra Reinkių paimta emblema. <…> Būtų malonu, kad ne tik tą emblemą naudotų, bet galbūt ir tą kapavietę prisimintų ir paženklintų“, – teigė D. Elertas.

Priėjus prie rekonstrukcijos metu pastatytų vartų buvo paminėta, jog nors tiek plytų dėjimas, tiek matmenys skiriasi, tačiau rekonstrukcijos metu vartai buvo atkurti itin panašūs į kadaise buvusius. Tačiau juos nuspręsta statyti šiek tiek kitoje vietoje – toliau nuo gatvės, nes senojoje vietoje dabar yra kanalizacijos trasa.

Robertos Reliugaitės nuotr.

„Buvo universalus pastatas – jame buvo ir šarvojimo salė, buvo šaldytuvas, buvo galimybė gauti religinį patarnavimą“, – apie dabartinę cerkvę sakė D. Elertas.

Jis atskleidė, kad šią erdvę buvo planuojama plėtoti – šalia buvo numatyta statyti krematoriumą, tačiau prasidėjus Antrajam pasauliniam karui to padaryti nepavyko.

Pasak D. Elerto, dėl kaimynystėje buvusio dujų fabriko veiklos netoli vartų esančiame kvartale nebebuvo laidojami žmonės – iš dujų fabriko sklisdavo itin nemalonūs kvapai.

Liepos 18-ąją antroji ekskursija prasidės 18 val. Ketinantys dalyvauti laukiami prie atstatytų kapinių vartų Liepų gatvės pusėje. Registracija nebūtina.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This