Kontrolieriai neprieštarauja pabrangusiai sporto komplekso koncesijos sutarčiai

Miestas

„Mūsų nuomone, Savivaldybės taryba, įvertinusi pateiktas pastabas dėl Savivaldybės galimybės prisiimti turtinius įsipareigojimus, galėtų priimti sprendimą dėl pritarimo pasikeitusioms partnerystės sutarties sąlygoms”,- rašoma audito, kurį atliko Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, išvadose dėl sporto komplekso statybų buvusios II vandenvietės teritorijoje.

Buvusi II vandenvietė, kur planuota statyti sporto kompleksą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau kur kas daugiau dabartinių politikų laikosi priešingos nuomonės.

Savivaldybės taryba dar 2018 m. rugsėjo 27 d. nusprendė įgyvendinti tokį partnerystės projektą sudarant valdymo ir naudojimo koncesijos sutartį ir nustatė pagrindines sąlygas.

Auditoriai nurodo, kad atsižvelgiant į tai, jog naujas susitarimas didintų savivaldybės turtinius įsipareigojimus, būtina numatyti priemones, užtikrinančias, kad jai pakaktų finansinių išteklių padengti numatytus metinius mokėjimus privačiam subjektui.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus savivaldybės Tarybai šį mėnesį pateikė svarstyti pabrangusią koncesijos sutartį, kuriai konkursą laimėjusi UAB „Partnerystės projektai septyni” pritarė jau prieš pusmetį. 

Mero pateiktame sprendimo projekte numatyta nauja metinė savivaldybės mokėtina suma – 1 404 000 eurų, be pridėtinės vertės mokesčio. Tai yra 200 tūkst. eurų daugiau nei sutarta anksčiau, o metinis mokėjimas nominalia (indeksuota) verte visam koncesijos laikotarpiui išaugtų nuo 43,7 iki 51 mln. eurų.

„Koncesijos sutarties pakeitimo inicijavimą lėmė nenumatytos aplinkybės, kurių šalys, net elgdamosi deramai stropiai, negalėjo numatyti ar kontroliuoti”, – teigiama mero pateikto sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Jame taip pat dėstoma, kad po galutinio pasiūlymo pateikimo Lietuvoje buvo fiksuojamas rekordinis infliacijos augimas (hiperinfliacija), didėjo kainos statybų sektoriuje (daugiau nei 24 proc.), keletą kartų augo energijos išteklių (elektros, dujų ir kt.) kainos, iš esmės pasikeitė kredito įstaigų teikiamo finansavimo sąlygos ir kt.

Praėjusią savaitę šį klausimą svarstant Finansų ir ekonomikos komitete pasigesta alternatyvų ir mero teikimui nepritarta. Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, posėdžiavęs šį pirmadienį, irgi nepritarė tokiam siūlymui. Jį palaikė tik konservatoriai Andrius Petraitis ir Aušra Pacevičiūtė, susilaikė Leonas Makūnas ir Arvydas Cesiulis, o Arūnas Tuma, Sergej Mažūga ir komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas balsavo prieš.

Rinkiminės kampanijos metu tuomet dar tik kandidatas į merus A. Vaitkus kalbėjo, kad pergalės rinkimuose atveju nutrauks tokią koncesijos sutartį, kad Kauno meras pažadėjo jam padovanoti laikinojoje sostinėje pastatytos ledo arenos projektą.

„Akivaizdu, jog tų mistinių 45 milijonų tokio objekto statyboms neužteks. Jau kalbama apie 70 milijonų. Nuvykome į Kauną apžiūrėti ledo arenos. Pamatėme, kad už 14 milijonų eurų pastatyta tarptautinio lygio žaidynėms tinkanti arena su treniruočių aikštele. Kauno meras iš tiesų žadėjo man laimėjus rinkimus padovanoti šį projektą, kad būtų galima jį bandyti adaptuoti prie vietos sąlygų”, – tik tapęs meru „Atvirai Klaipėdai” sakė A. Vaitkus.

Gegužės pabaigoje paklaustas, koks gali būti šios koncesijos ir pačios buvusios vandenvietės likimas, meras tvirtai atsakė tik į pirmąją klausimo dalį: „Nebus tokios sutarties”. A. Vaitkus tada teigė jau apžiūrėjęs ir Vilniaus ledo areną, kuri galbūt yra net geresnis variantas už kaunietiškąją. O ir tokio objekto atsiradimo vieta esą nebūtinai gali būti tik buvusi II vandenvietė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This