Šeimoms – daugiau galimybių nemokamai išspręsti gyvenimiškus iššūkius

Konsultacijos

„Gyvenime juk atsitinka minutė, kai nebežinai ką daryti, kur kreiptis. Mūsų specialistai ir ištiesia pagalbos ranką žmonėms, nukreipia, kur jie gali gauti pagalbą“, – apie vėl prasidedantį socialinių paslaugų projektą „Kompleksinės paslaugos šeimai (KOPA)“ sako Klaipėdos Labdaros ir paramos fondo „Dienvidis“ vadovė Jurgita Kulevičienė.

Projektas tęsis šešerius metus ir viliamasi, kad paslaugomis pasinaudos tūkstančiai klaipėdiečių. Prieš pusmetį pasibaigė trejus metus trukęs
paslaugų ciklas. Jo metu psichologų, mediatorių, socialinių darbuotojų paslaugomis pasinaudojo ar grupiniuose terapiniuose užsiėmimuose sudalyvavo apie 6 tūkst. klaipėdiečių.

Pixabay nuotr.

„Projekto rezultatai buvo puikūs: konsultacijas pas psichologus žmonės galėjo gauti per dvi savaites. Džiaugiamės, kad kompleksinių paslaugų teikimas, atnaujintu pavadinimu KOPA tęsiamas ir klaipėdiečiai bei atvykėliai iš kitų miestų vėl galės naudotis mūsų paslaugomis“, – pranešime cituojama Bendruomeninių šeimos namų Klaipėdoje koordinatorė Zigmantė Petrauskienė.

„Kompleksinės paslaugos šeimai“ apėmė platų spektrą paslaugų su gyvenimo iššūkiais susiduriančiam žmogui. Tai ir psichologo konsultacijos, įvairūs grupiniai užsiėmimai, tėvystės įgūdžių gerinimo kursai. O nuo šių metų laukia ir naujovė – nemokama pavežėjimo paslauga specialiuoju transportu neįgaliesiems, kad ir jiems paslaugos būtų pasiekiamos. Taip pat bus užtikrinta trumpalaikė vaikų priežiūra, kol tėvai lankys grupinius užsiėmimus.  Atsiveria ir dar viena nauja galimybė – socialinio darbuotojo vizitas į šeimą. „Dienvidžio“ vadovė J. Kulevičienė paaiškina, kad socialinis darbuotojas šeimas lankyti galės ne tik ištikus nelaimėms – artimojo mirties ar sunkios ligos atveju, bet ir gimus kūdikiui. Pasitaiko, kad naujas šeimos narys tampa didžiuliu iššūkiu šeimoms, ne visi jam būna pasirengę ir reikia patikimos pagalbos iš šalies.

Z.Petrauskienė pasakojo, kad žmonėms pagalbos prireikia pačiais įvairiausiais gyvenimo momentais. Neretai po individualios konsultacijos su psichologu, prisijungiama prie grupinių terapijų. Čia užmezgamas ryšys, neretai išaugantis į gražią draugystę. Pavyzdžiui, lankiusios kursus būsimoms mamoms vėliau jos vėl susitinka tėvystės įgūdžių gerinimo grupėse. Kai kurios ir antrųjų atžalų laukiasi kartu.

Z.Petrauskienė prisiminė, kaip praėjusiais metais pagalbos paprašė darbo netekusi moteris. Atleidimas jai buvo didelis smūgis. Tačiau po terapijos ji išėjo supratusi, kad tai kartu ir pokyčių metas, proga paieškoti kitos jai mielos veiklos.

„Ji suprato, kad tai – ir galimybių metas“, – pridūrė pašnekovė.

Projektas „Kompleksinės paslaugos“ turi ir mediatorių, kuris padeda rasti taikius sprendimus įvairių konfliktų metu. J. Kulevičienė pasakojo, kad mediatorių prireikia ir kilus buitiniams nesutarimams, kaip kaimynų dėl tvoros ar nepasidalinant turto. Vis dėl to, dažniausiai mediatoriaus paslaugų reikia besiskiriančioms šeimoms. Z. Petrauskienė pasidžiaugė atvejais, kai po mediatorių ir grupinių terapijų išgirsta fraze „Nebesiskirsime!“. Tai yra didžiausias laimėjimas specialistams.

Specialistės džiaugiasi, kad žmonės nebebijo ieškoti pagalbos, ypač psichologinės, ir skaldo mitą, kad nemokamos paslaugos užtikrinamos tik šeimoms, susiduriančioms su finansiniais ar socialiniais sunkumais.

„Pagalbos reikia visiems. Vienokios, kai žmonės stokoja pinigų, kitokios, kai jų yra, tačiau dėl didelio krūvio darbe šlubuoja santykiai šeimoje ar ryšiai su vaikais“, – paaiškina J. Kulevičienė.

Anot jos, žmonės tampa vis drąsesni ir nebebijo pasakyti: „Man reikia pagalbos“.

„Žmonės tapo atviresni, labiau pasitikintys specialistais. Specialistas – tai nebūtinai viso ko žinovas ar ekspertas, bet jis padeda žmogui susiorientuoti, atsitraukti, įsigalinti, pastūmėti priimti sprendimus ar rasti išeitis. Per pandemiją socialiniai santykiai buvo sutrūkinėję, reikia iš naujo išmokti juos kurti“, – pažymėjo „Dienvidžio“ vadovė.

INFORMACIJA

„Kompleksinės paslaugos šeimai“ bus teikiamos trejose Klaipėdos vietose: „Dienvidžio“ centre Žilvičio gatvėje, Klaipėdos dvasinės pagalbos jaunimui centre Darželio gatvėje bei Jono gatvėje, Klaipėdos senamiestyje.

Projekto įgyvendinimo metu planuojama vykdyti šias veiklas:

•individualias ir (ar) grupines konsultacijas asmenims, patiriantiems sunkumų asmeniniame gyvenime ir (ar) šeimoje

•savitarpio pagalbos grupių organizavimą ir vedimą asmenims, patyrusiems sunkumų asmeniniame gyvenime ir (ar) šeimoje

•socialinių įgūdžių grupių vaikams ir paaugliams organizavimą ir vedimą

•tėvystės mokymus

•šeimos mediacijas

•šeimos konsultavimą asmens (šeimos) namuose – konsultacijas asmens (šeimos) namuose, gimus kūdikiui, nustačius neįgalumą ir (ar) specialiuosius poreikius asmeniui ir kt.

•pavėžėjimo paslaugas asmenims (šeimoms), gaunantiems kompleksines paslaugas

•vaikų priežiūros paslaugas, kai tėvams teikiamos kitos kompleksinės paslaugos

Daugiau informacijos apie galimybę pasinaudoti kompleksinėmis paslaugomis ​ +370 664 55062 | klaipeda@dienvidis.lt | Jono g. 6, 10 kab., Klaipėda

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Nemokamos paslaugos kiekvienam klaipėdiečiui: ar žinote ir ar naudojatės?

Jau kelerius metus klaipėdiečiai gali naudotis nemokamomis paslaugomis sau, savo vaikams ar visai šeimai, o jų spektras platus ir įvairus ...
2021-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This