Jūros šventėje – apie šimtas renginių

Miestas

Organizatoriai skelbia, kad šį savaitgalį, liepos 21-23 dienomis, vyksiančios 64-osios Jūros šventės metu vyks apie 100 skirtingo žanro nemokamų renginių.

Siekiant išvengti susidarančių spūsčių prieš didžiuosius koncertus Kruizinių laivų terminale, atsižvelgus į policijos rekomendacijas, koreguojamas pasukamo tiltelio darbo grafikas. Nepraeinamas tiltelis bus liepos 21 ir 22 dienomis nuo 17 iki 2 val. nakties. Atgimimo aikštėje budės mobilus nusikalstamų veikų registravimo policijos ekipažas.

Liepos 21-ąją, penktadienį, 18 val. jūrinė eisena startuos iš tradicinės vietos – J. Janonio gatvės. Toliau eisenos dalyviai žygiuos Herkaus Manto g., Naujojo Sodo g., Pilies g., į Kruizinių laivų terminalą. Eisenai finišavus, Kruizinių laivų terminalo scenoje – oficiali Jūros šventės 2023 atidarymo ceremonija. Eisenos dalyvių pristatymas tradiciškai vyks už Pilies tilto. Eisenos priekyje tradiciškai žygiuos miesto vadovai, kapitonai, gausi jūrinė bendruomenė. Jūros šventės eisenos tempą ir ritmą kaip visada užduos Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras. Didžiąją jūros šventės vėliavą šiais metais neš Lietuvos jūreivystes akademijos studentai iš Lietuvos ir Ukrainos.

2023-ųjų eisenoje – 70 kolektyvų, įmonių, organizacijų. Jūros šventės eisena šį kartą itin garsi ir triukšminga: 6 orkestrai, 3 muzikinės grupės, 19 važiuojančių muzikinių konstrukcinių platformų. Eisena pagarbą atiduos 100-metį švenčiančiai Lietuvos jūrininkų sąjungai, o į savo būrį kapitonai priglaus jaunuosius galbūt, būsimus jūrininkus Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijos moksleivius. Prie jūrinės eisenos dalies šiais metais jungiasi ir „Baltic Sail” burlaivių įgulos. 19 val., pasiekus Kruizinių laivų terminalą, bus pakelta Jūros šventės vėliava ir paskelbta šventės pradžia, susirinkusius pasveikins miesto meras, vyks Metų jūrininko apdovanojimai.

Unikali negrįžusių iš jūros pagerbimo ceremonija, kurios metu į Baltijos jūrą iš laivų nuleidžiami gėlių vainikai, vyks liepos 22-ąją, šeštadienį, 11 val., nuo krantinių atsišvartuos laivai, miesto gyventojus ir svečius plukdantys į ceremonijos vietą atviroje jūroje. 30-ies laivų vilkstinę į jūrą ves Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų „Vidar“ klasės štabo ir aprūpinimo laivas N42 „Jotvingis“. Galimybę pagerbti pasaulio vandenyse žuvusius jūrininkus turės ir kiti miestiečiai – Klaipėdos mažųjų laivų asociacijos „Pajūrio laivai“ nariai, priims žmones su gėlėmis rankose ir neatlygintinai plukdys į pagerbimo žuvusiems jūroje ceremoniją.

Išsaugant jūrinių tradicijų tęstinumą, liepos 22 d., šeštadienio rytą 9.30 val. Smiltynės kapinėse vyks reikšminga pirmojo Lietuvos uosto kapitono Liudviko Stulpino pagerbimo ceremonija, o 10 val. Skulptūrų parke bus pagerbta žuvusio laivo „Linkuva“ įgula.

Liepos 22 d. 16 val., Buriuotojų krantinėje bus atidengtas jachtos „Laisvė“ atminimo knechtas. 1993-ųjų vasarą jachta „Laisvė“ išplaukusi iš Klaipėdos į kelionę aplink pasaulį, pirmoji apiplaukė legendinį Horno kyšulį. Sekmadienio rytą, liepos 23 d. 12 val., Marijos Taikos karalienės bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios už žuvusius jūroje ir visą jūrinę bendruomenę.

Kaip ir kasmet tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ prie Biržos tilto Žvejo skulptūros sukvies medinius burinius laivus. Unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys „Ant denio, visa Lietuva!“ tris dienas kvies grožėtis ir aplankyti istorinius laivus, pasiklausyti medinio burinio laivyno istorijų bei diskusijų, sudalyvauti protmūšyje su Robertu Petrausku bei trypti naktišokiuose.

Liepos 21 d. 19 val. prasidės tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ sutiktuvės „Ant denio, visa Lietuva!“. Bus keliamas Pilies tiltas. Renginį ves Robertas Petrauskas. 20 val. vyks naktišokiai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“ (vadovai – Elena Šalkauskienė ir Jonas Kavaliauskas). Nuo 21 val. – tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Apdovanoti labiausiai išsiskyrę Jūros šventės eisenos dalyviai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje penktadienį apdovanotos įmonės, organizacijos ir kolektyvai, išradingiausiai atskleidę ir sau pritaikę 64-osios Jūros šventės temą ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

Regionas

Jūros ir žvejų šventė - Šventojoje

Rugpjūčio 4-6 dienomis Šventojoje vyks Jūros ir žvejų šventė, kurioje bus pagerbti Šventosios žvejai, ištikimi jūrai ir žvejiškoms tradicijoms, vyks ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This