Pateikta Smeltės senųjų kapinaičių sutvarkymo vizija

Miestas

Viešai svarstyti pateiktas Smeltės senųjų kapinių teritorijos tvarkymo projektas. Jį savivaldybės užsakymu rengia UAB „Klaipėdos projektas“ (projekto vadovė – Margarita Ramanauskienė).

Projektuotojų vizualizacija

Projekto tikslas – „atnaujinti Smeltės senųjų kapinių teritoriją, sukuriant naujos kokybės ir funkcijos erdvę, atitinkančią šios vietos memorialinį reikšmingumą”. Planuojama atkurti (kiek tai įmanoma) Smeltės II, naujųjų kapinių pagrindinių takų tinklą ir aikštelę, kurioje būtų pastatytas meninis akcentas – memorialas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Formuojant pasiūlymus, naudota jau žinoma kartografinė medžiaga, anksčiau surinkti istoriniai duomenys bei nekilnojamosios kultūros vertybės vertinimo medžiaga, atliktų archeologinių tyrimų ataskaitos.

Projektuotojai teigia, kad Smeltės Senųjų kapinių teritorijoje aiškiai galima išskirti tris skirtingas dalis: tarp II ir III senųjų Smeltės kapinių, medžiais apaugusiame plote, Smeltės kvartalo gyventojai yra įsirengę ir naminių gyvūnėlių kapines.

„Remiantis kartografinės medžiagos analize, galima teigti, kad dalis Smeltės II, naujųjų kapinių (šiaurinė tvarkomos teritorijos dalis) jau yra po Kalnupės gatve”, – rašoma pateiktuose dokumentuose.

Likusi šių kapinių vieta natūroje atsekama pagal buvusios liepų alėjos fragmentą, pavienius senus medžius. Manoma, kad freičiausiai šioje vietoje stovėjo ir šarvojimo salės pastatas.

Pasak projekto rengėjų, pietinė teritorijos dalis, kurioje yra Smeltės III, Gedminų dvaro kapinių vieta, yra senesnė. XX a. 4-5 dešimtmetyje ji buvo gausiai apaugusi brandžiais medžiais, kurie, deja, neleidžia atsekti pačių kapinių struktūros. Tarp medžių buvus aikštelė išliko. Šiuo metu teritorijos vakarų pusė gausiai apaugusi senais ir savaime sužėlusiais medžiais, krūmais.

Rengiant teritorijos sutvarkymo projektą buvo atlikta medžių taksacija, tad siūlomi šalinti tik menkaverčiai, nudžiūvę ar kitaip sužaloti medžiai, krūmų sąžalynai. Visą teritoriją buvo planuota pažymėti karpoma gyvatvore, tačiau prie Minijos ir Kalnupės gatvių pakloti inžineriniai tinklai, ant kurių negalima sodinti medžių ar krūmų. Dėl to gyvatvorės atsisakoma, paliekama atvira erdvė.

Pietinėje teritorijos dalyje, Smeltės III, Gedminų dvaro kapinių vietoje, planuojama statyti informacinį stendą, kuriame būtų pateikta glausta informacija, iliustruota kartografine medžiaga. Numatoma atkurti kelio į Gedminų dvarą tako tęsinį iki centrinės aikštelės. Abi Senųjų Smeltės kapinių dalis planuojama sujungti taku, kuris būtų įrengiamas esamo tako vietoje. Prie tako planuojama statyti suolelius, įrengti apšvietimą. Takų danga planuojama kuo natūralesnė. Siūloma danga su dolomitine skaldele ir plastikiniais borteliais dangų atskyrimui.

Projektuotojų vizualizacija

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki rugpjūčio 3 d.,  Kepėjų g. 11A, Klaipėdoje, darbo dienomis 10-17 val. iš anksto susitarus tel. 8 650 26356, arba internetinėje svetainėje ttps://www.klaipeda.lt/pp

Pasiūlymus galima teikti iki rugpjūčio 3 d., el. p. ramargarita@gmail.com  

Viešas susirinkimas vyks rugpjūčio 4 d., 15 val., nuotoliniu būdu.

3 Comments

  1. Jekaterina

    Labai fainas isetu parkelis, daug zalumos. Seniai reikia sutvarkyti.

    Reply
  2. Eglė B.

    Reiks labai pagalvoti apie apsaugą nuo bomžų, pijokėlių ir šiukšlintojų. Bet šiaip puiku! Senai laukta.

    Reply
  3. pasiūlymas

    siūlau kapinaites aptverti nors minimalia tvorele – kaip ir skulptūrų parką, taip aiškiai nužymint jų ribas, taip įprastai daroma ir Europos miestuose.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Klaipėdos valdžios stogo remontas atsieis 349 tūkstančius

Istorinės miesto Rotušės stogo kapitalinio remonto darbai kainuos 348 999,01 Eur ir gali užtrukti iki 2025 metų pavasario. Dėl tokios ...
2023-12-13
Skaityti daugiau

Regionas

Architektas, atnešęs į Kretingą dalelę Krokuvos

Kad 1619 m. pastatyta Kretingos katalikų bažnyčia šiandien yra trinavė, kurioje gali sutilpti ne tik parapijiečiai, bet ir visi norintieji, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Skulptūrų parkas pradžiugino merą: atidarymas - iki Jūros šventės

„Rezultatas – džiuginantis! Trejus metus kas antrą dieną ateidavau čia”, – dalinosi prisiminimais Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, pirmadienį popiet apsilankęs ...
2023-06-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This