Vieną mažametį vaiką su paspirtuku į autobusą įleido, kito – ne

Mums rašo

Indrė, dviejų mažamečių vaikų mama
2023-07-20

Komentarų: 5

Po naujai priimtų paspirtukų gabenimo taisyklių susidūriau su labai nesmagia situacija.

Tą vienintelę karštą dieną Klaipėdoje su vaikais (8 ir 5 metų) iš Kalnupės gatvės išvažiavome į Ąžuolyno parką – ir pavėsis, ir fontanas, ir paspirtukams skirta vieta pasivėžinti aštuonmečiui, ir žaidimų aikštelė penkiametei. Žodžiu, miestas pritaikytas šeimai.

Indrės vaikų pasipirtukai – aštuonmetis su pirmuoju (juodu) įleistas į autobusą nebuvo. Autorės nuotr.

Sėdom į 3-ojo maršruto autobusą, be jokių problemų pasiekėm Ąžuolyno parką. Abu vaikai buvo su paspirtukais – mažoji su triračiu vaikišku, didysis – su vos didesniu dviračiu. Paspirtukus autobuse prižiūriu aš, mama. Juk mažamečiai dar, nėra jiems paprasta. Jokių problemų nebuvo nei įlipant, nei išlipant.

Pora valandų parke buvo smagios, nuotaika gera, šilta. Bet… Grįžti namo nuo „Akropolio” norėjome su 3-ojo maršruto autobusu – stoja netoli namų, o juk vaikai pavargę, pietų metas. 3-ojo maršruto autobuso vairuotojas sustojo net ne stotelėje, beje, net labai nepatogioje vietoje (trečias autobusas stotelėje, tai įsivaizduokite) prie apsauginės tvorelės.

Na, tiek to, ne pirmą kartą – pratę. Ir tada susidūriau su pačiu nesuprantamiausiu sprendimu: mano penkiametę su paspirtuku įleidžia, o aštuonmečio – ne! Rimtai? Dar perklausiau, negalėdama patikėti. Tai atsakymą gavau tokia intonacija, kad daugiau klausti nedrįsau. Įdomu, ką galvojo (ar apskritai galvojo) tas vairuotojas?

O ką man daryt – paleisti aštuonmetį vieną ar penkiametę vieną autobuse palikti? Su autobuso vairuotojo priežiūra?

Aišku, kad susirinkau vaikus ir įlipom į kitą autobusą (ačiū, kad neišvarė 6-ojo maršruto vairuotojas!)

Grįžti grįžom, juk reikia vaikščiot, sveikatą stiprinti, bet tiek vaikams, tiek man kilo daug minčių ir emocijų. Pirmiausia, ar tikrai mano miestas palankus šeimai? Kalnelių, skirtų su paspirtukais važinėtis, šalia mūsų, kur būtų galima nueiti su dviem mažamečiais, nėra. Tenka važiuoti. Bet kaip važiuoti, jei į autobusą neįleidžia?

Antra, tai santykis. Autobuso vairuotojas tuo metu turėjo, sakykim taip, ,,valdžią”. Tuo ir pasinaudojo. Mama su dviem vaikais – gana lengvas grobis.

Trečia, ant autobuso nebuvo jokio ženklo, įspėjančio apie tai, kad paspirtuko neveža.

Ketvirta, „Klaipėdos keleivinio transporto“ svetainėje rašoma, kad ,,autobuso vairuotojui suteikta teisė priimti sprendimą, ar paspirtukas atitinka šiuos reikalavimus.” Tokia taisyklė, matyt, atsiranda tikint sveiko proto kriterijais, kurių, deja, kartais trūksta.

Taigi, o ką daryt? Vienas variantas – tupėti su paspirtukais savo rajone. O į paspirtukų kalniukus kitame rajone – tik paspoksoti? Kitas variantas – patikslinti taisykles, nes dabar jos yra neapibrėžtos ir neatitinka gyvenimo realybės (taisyklėse nurodyti tokie kriterijai, kad net kai kurie vaikiški paspirtukai jų neatitinka).

Trečias variantas – padaryti daugiau paspirtukų kalniukų ne tik miesto centre. Gal tada nereikės sukti galvos mamoms su mažaisiais paspirtukininkais, kur smagiai praleisti laiką šiltą vasaros dieną…

Nuorodoje pateikta, kokie paspirtukai griežtai nepriimami į autobusą.

5 Comments

  1. Jovita

    Čia yra neteisybė, gyvenu užmiestyje iki stotelės man 2,5 km . Tai būdavo patogų ši atstumą įveikti paspirtuku iki stotelės, tada sėsti autobusą vykstantį iki Klaipėdos . Atvykus po miestą važinėti paspirtuku ir atgal grižti tokiu pat būdu kaip atvykusi. Pagyvenę senjorai su savo karučiais vadinasi ir negali lipti, ar tokiom tašem jai užima 3-4 vietas autobuse.

    Reply
  2. Vincas

    Px, tiems keleiviniam trandportui. Vienus milionus eurus atiduoda, tai iš jūsų dabar lups atgal. Juk euriukai iš dangaus nenukrenta, o išlups jas reikia. Mūsų vietinė grietinėlė nenori gyventi blogiau negu Europoje.

    Reply
  3. Klaipėdietė

    3 numeriu autobusai,ypač dienos metu, važiuoja tušti. Čia vairuotojas iš principo neleido,arba nebuvo iš vakar išpageriojęs. Šituo numeriu vairuotojai nemandagūs,pikti,prismirdę autobusai nuo cigarečių. Kas įlipa riporte galinėje stotelėje sutiks su mano komentaru.

    Reply
  4. Gina

    Vaikų veiklai gryname ore turėtų būti sudarytos sąlygos, atsižvelgiant į atskirų amžaus grupių poreikius visuose mikrorajonuose. Kokia veikla vaikai užsiima vasarą? Keletas žaidimų aikštelių įrengta, tačiau vyresniems vaikams nėra kuo užsiimti. Sėdi namuose ant sofos įbedę akis į naujausias technologijas. Čia dar reikia savivaldybės strateguotojams pamąstyti, kaip gerinti vaikų sveikatą. Kalbėjimas nepadės, tam reikalinga skatinanti aplinka. Ačiū už tai, kad rūpinatės.
    Linkiu sėkmės

    Reply
  5. Konfliktas su vairuotoju

    Jei autobuso keleivis nesutinka su autobuso vairuotojo reikalavimais, galvoja, kad yra pažeistos keleivio teisės derėtų iš karto po ginčytinos situacijos skambinti Klaipėdos keleivinio transporto dispečeriui telefonu 8 800 12344. Pranešti apie iškilusią problemą. Nurodyti maršruto numerį kur ir kada (kuo tiksliau) buvo įlipimas ir išlipimas. Gerai būtų užsirašyti autobuso valstybinį numerį. Keleivinio transporto darbuotojai peržiūri vaizdo medžiagą. Jei vairuotojas yra neteisus, pažeidė keleivių vežimo taisykles, jis yra baudžiamas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Klaipėda perka ir senus miesto autobusus

Nors Klaipėdos savivaldybė tarp 2023–2027 metų veiklos prioritetų įrašė, kad netaršių autobusų dalis jos valdomoje UAB „Klaipėdos paslaugos” sudarys 100 ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Transportas

„Klaipėdos paslaugos” pirks senus tolimojo susisiekimo autobusus

Klaipėdos savivaldybės valdoma UAB „Klaipėdos paslaugos” paskelbė rinkos konsultaciją dėl trijų naudotų tolimojo susisiekimo autobusų pirkimo. Ši bendrovė siekia įsigyti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This