Prokuratūros prispausta dėl „Neptūno” finansavimo savivaldybė manevruoja (13)

Sportas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2023-07-21

Atsidūrusi teisme dėl VšĮ „Neptūno sporto klubas” per du kartus suteiktos 500 tūkstančių eurų paramos Klaipėdos savivaldybė ėmė ieškoti būdo ginčą baigti taikiai. 

Kadangi kitas teismo posėdis turėtų vykti rugsėjį, meras skubos tvarka siūlo papildyti anksčiau priimtus Tarybos sprendimus priedu „Klaipėdos miesto savivaldybės turto investavimo didinant viešosios įstaigos Neptūno krepšinio klubo dalininko kapitalą ekonominis socialinis pagrindimas”.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros viešojo intereso gynimo skyrius kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl dviejų savivaldybės sandorių remiant „Neptūną” pripažinimo negaliojančiais ir restitucijos taikymo. Gegužės 31 d. teismas priėmė sprendimą sujungti bylas dėl abiejų Tarybos sprendimų į vieną.

Viešasis interesas pradėta ginti po to, kai Vyriausybės atstovo Klaipėdos ir Tauragės apskrityje įstaiga, įvertinusi minėtus du savivaldybės Tarybos sprendimus, kreipėsi su pareiškimais į Klaipėdos apygardos prokuratūrą.

Tarnyba pažymėjo, kad aiškinamuosiuose raštuose nepateiktas ir nevertinamas iš investavimo objekto laukiamas realus ir pagrįstas ekonominės naudos rezultatas – gautas pelnas (pajamos). Todėl kyla klausimai dėl savivaldybės finansinio turto investavimo ekonominio pagrindimo pakankamumo, tinkamumo, pagrįstumo.

Į Klaipėdos miesto tarybos liepos 27-28 dienomis numatyto posėdžio darbotvarkę meras, nederindamas su komitetais, įtraukė minėtą sprendimo projektą, kuris, tikėtina, padės išvengti pralaimėjimo teisme.

„Siekiant taikos teisminiame ginče, siūloma šiuo sprendimo projektu ekonomiškai socialiai pagrįsti Savivaldybės turto investiciją <…> bei įtikinti, kad galimybė pasiekti investavimo tikslą – pagrįsta ir reali, teikiant siūlymą šiuo sprendimu patvirtinti ekonominį socialinį pagrindimą”, – rašoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Teismui apskųstus savo sprendimus savivaldybė grindžia tuo, kad iš „tokio investavimo objekto bus gauta ne tik pelno (pajamų), bet ir gautas socialinis rezultatas (švietimo, kultūros, mokslo, aplinkos, sveikatos ir socialinės apsaugos, kitų panašių sričių)”. Esą tokia parama bus „užtikrintas veiksmingesnis Lietuvos Respublikos įstatymuose ir Vyriausybės nutarimuose nustatytų valstybės ir savivaldybės funkcijų atlikimas”.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, duodamas interviu „Atvirai Klaipėdai” prabėgus savaitei po pergalės rinkimuose, buvo sakęs, jog yra nusiteikęs ir toliau remti „Neptūną” biudžeto pinigais.  

„Gerai, kad tiria prokuratūra ir dėl to, kad bus gauti atsakymai, ir kad nebūtų ateityje daromos galimos klaidos. Krepšinis visgi yra antra religija. „Neptūnas” privalo turėti neprastesnes sąlygas nei Vilniaus ar Kauno ar net mažesnių miestų klubai. O dabar, mano žiniomis, vien arenai klubas sumoka apie 200 000 eurų. Kaune finansavimo apimtys klubui yra ar 3-4 kartus didesnės, tad reikia dar ir džiaugtis, kad su esamais resursais „Neptūnas” yra septintoje vietoje”, – tada sakė jis. 

Tiesa, „Klaipėdos arenos“ vadovė Aida Aleksandrovienė „Atvirai Klaipėdai” yra sakiusi, jog mero minėti skaičiai yra gerokai netikslūs – priklausomai nuo sezono klubas arenai sumoka tik 80-90 tūkst. Eur. Likusią dalį esą sudaro renginių organizavimo išlaidos, neturinčios nieko bendro su „Švyturio“ arenos patalpų nuoma.

Pernai gruodį vykusiame dalininkų susirinkime buvo patvirtinti nauji krepšinio klubo įstatai. Juose yra įtvirtinta ir dalininkų struktūra, nurodant, kam ir kiek priklauso dalių: Klaipėdos savivaldybė valdo devynias, Sigitas Ambrazevičius – septynias, po vieną priklauso Vidui Augaičiui, Mariui Girčiui, Vytautui Lygnugariui ir Arūnui Tumai. Pastarasis yra miesto Tarybos narys, išrinktas pagal mero rinkimų komiteto sąrašą.   

A. Vaitkus, A. Tuma ir S. Ambrazevičius yra ir trys iš šešių asociacijos, visuomeninės organizacijos „Klaipėdiečiams” steigėjų. A. Vaitkus, iki išrenkat jį meru, buvo jos pirmininkas.

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (13):

Atsakymų į “Prokuratūros prispausta dėl „Neptūno” finansavimo savivaldybė manevruoja”: 13

  1. Merui parašė:

    Laikas siam klubui uzkalti langus ir baigti pinigu skalbykla.

  2. Liberalų gerbėjas parašė:

    A.Vaitkus savaitei po pergalės rinkimuose, buvo sakęs, jog yra nusiteikęs ir toliau remti „Neptūną” biudžeto pinigais. Dabar Meras gali ištaisyti klaidą ir neberemti Neptūno viešais pinigais. Bet jis to nedaro. Ar A.Vaitkus irgi liberalas?

    • Jūs rimtai ? :) parašė:

      Meras gali vienasmeniškai REMTI – NEREMTI ? 🙂 Tarybos priimti sprendimai , jums liberalų gerbėjui , yra niekis ? Na laaaabai liberalu 🙂 Aš taip pat už klubo rėmimą , taip kaip remiame šokėjėlius – privačius teatrus ir t.t.

    • Liberalų gerbėjui parašė:

      reikėtų domėtis ką remia Klaipėdos liberalai , o ne tik Vaitkus . 🙂 Iš klaipėdadiena . 2022-11-10 SAVIVALDYBĖ SKYRĖ 250 TŪKST. EURŲ ĮSISKOLINUSIAM KLAIPĖDOS „NEPTŪNUI“ _____Vilties ir žvaigždės turėjimas, į ką orientuojasi mažieji klaipėdiečiai, neturėdami tokios piramidės, klubo aukščiausioje lygoje, kalbant apie „Neptūną“  LKL, neužtikrinsime galimybės jauniems žmonėms siekti tikslų. Miestui būtų pakankamai didelis praradimas, jei neturėtume tokios komandos“, – sakė tarybos narys, liberalas Saulius Budinas.

  3. Anonimas parašė:

    P: Taisykit
    K: Taisom
    AK: „manevruoja”

  4. Klausimas parašė:

    Klaipėdos valdžia iki šiol mano, kad privačiam profesionalų klubui kišami pinigai yra didelis gėris? Jei tai privatus verslas, jis privalo išsilaikyti pats ir pirkti tuos žaidėjus, kuriuos išgali arba pritraukti rėmėjus. Kodėl nekišo „Žuvėdrai”? Kodėl negelbėjo „Atlanto”? Ar „Neptūno” žaidimas atitinka pasaulinius dingusios „Žuvėdros” standartus? Mieste nėra vaikų, mėgėjų sporto, kuriems trūksta finansavimo? Perimtos valdyti privataus klubo dalys – toks teisinis farsas, bet jis pateisina tikslą – kišam saviems.

    • Pastebėjimas parašė:

      Pinigus pradėjo ” kišti ” buvę valdžioje liberalieji ! Buvusi miesto tarybos dauguma liberalieji ( Grubliausko ) ir konservatoriai . Meras – liberalusis Grubliauskas . Kas dėl ” Žuvėdros ” kažkada skaičiau interviu ir paaiškino – nebeliko kam šokti ! Senieji nebešoko , jaunesniųjų – nebuvo . Labai gaila . Labai .

    • Atsakymas dėl " Žuvėdros " parašė:

      Iš Delfi 2014 m. lapkričio 13 Aštuoniskart pasaulio ir Europos čempionė „Žuvėdra“ tyliai nusklendė į nežinią – BE ŠOKĖJŲ LIKĘS ansamblis subyrėjo. Daugybę titulų iškovojusi „Žuvėdra“ – jau tik istorija.

    • Anonimas parašė:

      Atlanto negelbejo nes jis buvo ismestas i kazkelinta lyga uz sukciavima

  5. Liberalus cinizmas ... parašė:

    Siūlau keisti teksto pavadinimą į ” Buvusių liberaliųjų dar vienas ” darbo ” brokas ” . Buvusios miesto Tarybos daugumoje buvo liberalieji + konservatoriai ! ___meras skubos tvarka siūlo papildyti ANKSČIAU priimtus Tarybos sprendimus priedu „Klaipėdos miesto savivaldybės turto investavimo didinant viešosios įstaigos Neptūno krepšinio klubo dalininko kapitalą ekonominis socialinis pagrindimas”.

    • Stebėtojas parašė:

      Kiek pamenu prie liberalų nebuvo tokio neteisėto finansavimo, dėl kurio būtų įsikišusi prokuratūra. Taigi mielieji, Vaitkaus chebros gynėjai, taip vadinamą gėrį Neptūnui priėmė koncervatoriai kartu su tumom ir dambrauskais. Vairkus to ir neneigia. Sakė, kad ir toliau rems Neptūną tiek kiek reiks.

    • Prastas jūs stebėtojas :) parašė:

      Ne liberalai , o liberalieji 🙂 Grubliausko ir konservatorių tarybos dauguma . 🙂

    • Anonimas parašė:

      Teisetuma sprendzia teismas o ne prokuratura

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Verslas: Palangai sezoniškumas įtakos nebeturi

Palangos verslininkai tvirtina, kad šis kurortas jau tapo nebepavaldus sezoniškumui – maitinimo įstaigos našiai veikia visus metus, statomi bei įrenginėjami ...
2024-09-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Osvaldas Kurauskas lieka nuteistas ir su didžiule sąskaita

Apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė buvusio Klaipėdos „Neptūno” vadovo Osvaldo Kurausko skundą dėl pernai spalį Klaipėdos apygardos teismo paskelbto nuosprendžio, kuriuo ...
2024-09-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos valdžia prisideda prie tepalų gamyklos statybų rajone

Uostamiesčio savivaldybė perka tepalų gamyklos statybai Klaipėdos rajone reikalingų vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimo ir naujos statybos rangos darbus Kairių ...
2024-09-19
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This