Jūros šventės mugė: išaugusios nuomos kainos pabrangino ir gaminius

Fotoreportažai, Verslas

Roberta Reliugaitė, „Atviros Klaipėdos" žurnalistė
2023-07-22

Komentarų: 1

Vieni į Jūros šventę susirenka pasivaikščioti miesto gatvėmis, kiti – sudalyvauti nemokamuose renginiuose, tačiau yra ir tokių, kurie laukia kasmetinės šventės vien tam, kad nuvyktų į tradicinę mugę.

Šiais metais dauguma prekybininkų neslepia pabranginę savo produkciją, kadangi prekybos vietų nuomos kaina išaugo net 40 procentų. Prekeiviams bandžius inicijuoti peticiją, ne tik kad nepavyko pasiekti norimo rezultato, bet ir visos prekybos vietos buvo išpirktos, o jų negavusieji sutiko mokėti net dvigubai.

Dainiaus Kažukausko, Palmiros Mart ir Robertos Reliugaitės nuotr.

Tadas Vasiliauskas, pardavinėjantis savo gamybos meduolius ir grybukus, kaip prekybininkas Jūros šventėje lankosi jau trečius metus.

„Žinoma, kad kainos pakilo – kitaip būtų itin sunku, nes ir infliacija Lietuvoje siekė net 30 procentų. Kitaip būtų neįmanoma, tad reikėjo kainas pakelti“, – kainų pakėlimo priežastis įvardijo prekeivis. Meduolių kainos svyruoja nuo 2 iki 5 eurų.

Sutiktas praeivis Lukas teigė irgi pastebėjęs kainų šuolį.

„Su praėjusiais metais lyginti negaliu, nes šventėje dalyvauti neteko, tačiau lyginant su 2021 metų kainomis – taip, kainos sparčiai pakilo. Nors kainos ir nemažos, prekės kol kas dar įperkamos“, – sakė jis, didžiausia kainų kilimo priežastimi įvardijęs infliaciją.

Diana Marčenkova jau ketvirtus metus Jūros šventėje praeivius džiugina vafliais, ledais ir šerbetais. Paklausta, ar pasirašė po peticija dėl per didelių nuomos kainų, atsakė neigiamai. Ir nors tiek nuomos, tiek pačių produktų kainos pakilo, prekeivė minėjo, jog ir toliau planuoja dalyvauti Jūros šventėje. Jos teigimu, tai yra geras renginys, į kurį susirenka daug žmonių, tad smagu jame būti.

Pasiteiravus Dianos, ar verta dalyvauti šventėje, pastaroji sakė, jog labai svarbu, koks oras pasitaiko renginio metu. Esą viskas atsiperka, jeigu yra šiltos ir saulėtos dienos.

„Jeigu yra geras oras, tada žmonės atvažiuoja išleisti pinigų ir tikrai perka. Svarbu, kad būtų saulutė ir nebūtų lietaus“, – kalbėjo ji.

Prekeivė Kornelija Bulauskaitė minėjo, jog tiek alkoholinių gėrimų, tiek užkandžių kainos išliko tos pačios kaip ir praeitais metais, tačiau savikaina išaugo. Pigiausiai alaus šiais metais galima nusipirkti už 5 eurus, tačiau daugumos alkoholinių gėrimų kaina siekia 6 eurus. Jei praeiviai norėtų pasivaišinti ir kepta duona, reiktų pakloti dar 5,5 euro.

„Viskas čia visiems pasijautė. Kiek girdėjau iš kitų prekybininkų, tai visi skundžiasi pakilusiomis nuomos ir elektros kainomis. Tikrai pasijautė visiems prekybininkams“, – teigė prekeivė.

Jai pritarė ir iš Kretingos kilusi Salvija.

„Nesakyčiau, kad visos kainos sukilo, tačiau dauguma prekeivių pastebimai pakėlė kainas. Tačiau manau, kad maisto kokybė išliko ta pati“, – samprotavo moteris, minėdama, jog kainos galėjo kilti dėl įvairiausių priežasčių – tiek dėl prekybininkų noro užsidirbti, tiek dėl infliacijos.

Pasak tautodailininkės Ritos, pardavinėjančios savo darbo gintaro papuošalus, lyginant su praeitų metų kainomis, jos gaminių kainos esą visiškai nepakilo. Gintaro apyrankę čia galima nusipirkti už 5 eurus, akinių laikymo juostą – už 15 eurų. Yra gaminių, kurių kainos siekia ir daugiau nei 50 eurų, tačiau, pasak tautodailininkės, jie yra pagaminti iš geresnio gintaro, puošnesni.

„Kiti net stebisi, kodėl taip pigiai. Praeiviai tuomet sako, jog čia tikriausiai netikras gintaras, tuomet reikia aiškinti, kad tai mano pačios rankų darbo gaminiai“, – sakė tautodailininkė.

Ji pasiguodė, jog šiemet jai teko itin prasta vieta Senajame turguje.

„Šioje teritorijoje tikrai daugiau nebeprekiausime. Kol kas pavyko uždirbti tik 40 eurų, o už nuomą sumokėjome 220 eurų“, – kalbėjo moteris.

Porcelianinių papuošalų gamintojo „Freakyfoxx“ atstovas Rokas minėjo nežinojęs apie organizuotą peticiją, tačiau jei būtų žinojęs – būtų tikrai pasirašęs.

Prekeivio nuomone, didesnė problema jam – per didelė suteikta prekybvietė.

„Mums nereikia tų 9 kv. m. – paprastai užtenka ir 4 kv. m. Būtų smagiau, jei būtų mažesnė vieta“, – sakė jis. Tačiau Tiltų g. buvo likusios vos 6 vietos, tad kito pasirinkimo kaip ir nebebuvo.

„Kadangi pas mus internetinė prekyba, tai mes ir nedarome čia kažkokių kitokių kainų. Jos tokios pačios kaip visada“, – minėjo „Freakyfoxx“ atstovas, teigiantis, kad beveik dvigubai pakilusi nuomos kaina nesukėlė jų gaminių kainų.

Pasak rankų darbo muilo gaminiais prekiaujančio Šarūno Reivyčio, jo gaminių kainos nekilo net 3 metus. Įprastas muilas čia kainuoja 3,5 euro, o šiek tiek geresnis – 4,5 euro.

„Mes stengiamės išlaikyti produktų kainas tas pačias, tačiau tai padaryti yra itin sunku, nes visur kainos kyla“, – teigė prekeivis, patikinęs ir ateityje būtinai dalyvausiantis Jūros šventės mugėje.

1 Comment

  1. Aš

    Perpardavinėtojams gal kaina ir nera didelė, bet gaminantiems savo rankom išskirtinius vienetinius gaminius kaina tikrai labai didelė!!!! Gali kelti kainą…, bet perkamoji galia turi savo ribas. Ar tai yra normalu, jei gamintojas turi praleisti visą mėnesį gamindamas gaminius, kad susimokėti už vietą mugėje… ateityje , manau, mugėje liks tik perpardavinėtojai, o kuriantys liks „už borto”…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Apdovanoti labiausiai išsiskyrę Jūros šventės eisenos dalyviai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje penktadienį apdovanotos įmonės, organizacijos ir kolektyvai, išradingiausiai atskleidę ir sau pritaikę 64-osios Jūros šventės temą ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

Regionas

Jūros ir žvejų šventė - Šventojoje

Rugpjūčio 4-6 dienomis Šventojoje vyks Jūros ir žvejų šventė, kurioje bus pagerbti Šventosios žvejai, ištikimi jūrai ir žvejiškoms tradicijoms, vyks ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This