Kintų muzikos festivalyje „Hado zoną“ atliks „Synaesthesis“

Regionas

Kintų didžiojoje bažnyčioje šeštadienį, liepos 29-ąją – laukiamas koncertas. Išvakarėse Vilniuje atliktą Nacionalinės premijos laureatės, kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės „Hado zoną“ pamaryje pristatys šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“.

Mato Ginekos nuotr.

„Hado zona“ – valandos trukmės patyriminis koncertas, kurio centre – kompozitorės Ž. Martinaitytės kūrinys kameriniam ansambliui ir elektronikai, o jo koncepcija erdvėje pratęsiama Akvilės Aglickaitės šviesos instaliacija. Palaipsnis nėrimo į vandenyno gelmes pojūtis atsiskleidžia per garsų ir vaizdų dėmenis.

„Hado zona – tai giliausia vandenyno vieta. Mokslininkai yra suskirstę vandenyno gelmę į penkias zonas pagal šviesos prasiskverbimo laipsnį. Šios zonos yra ir kūrinio dalių pavadinimai. Giliausia jų ir yra Hado zona. Ten nėra nei šviesos, nei gyvybės – tik tamsa. Paskaičius visų zonų aprašymus mane apėmė smalsumas, kas gi yra toje nematomoje, juodojoje zonoje“, – pasakoja Niujorke gyvenanti prestižinės J. S. Guggenheimo atminimo fondo stipendijos laureatė Ž. Martinaitytė.

Tarp vienos ryškiausių dabarties lietuvių kompozitorių ir ansamblio „Synaesthesis“ yra užsimezgusi kūrybinė bičiulystė, gražus ryšys.

„Aš ansamblį gerai jaučiu ir juo pasitikiu, manau, kad jie taip pat gerai jaučia mano muziką. Taigi, kūrinys mane įtraukė, paskendau kažkokiame kitame pasaulyje, lyg klausyčiausi ne savo muzikos“, – po koncerto Niujorke kalbėjo autorė.

„Synaesthesis“ komanda – Artūras Kažimėkas (bosinis klarnetas), Simonas Kaupinis (tūba), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Donatas Butkevičius (kontrabosas), Marta Finkelštein (fortepijonas) – „Hado zoną“ gegužę atliko kultiniame Niujorko šiuolaikinės muzikos festivalyje „Long Play“. Kelionės į Ameriką ansamblis laukė nuo 2020-ųjų, nes tąsyk planus pakeitė pandemija. Prieš amerikietiškąją premjerą, „Hado zona“ išėjo prestižinės amerikiečių leidybos kompanijos „Cantaloupe Music“ išleistame albume.

2020 m. „Synaesthesis“ buvo suteiktas Ernsto von Siemenso ansamblių prizas. Taip pat 2021 m. ansamblis pelnė Šv. Kristoforo prizą už nuopelnus šiuolaikinei muzikai bei buvo nominuotas LRT metų apdovanojimuose kaip vienas iš ryškiausių kultūros reiškinių.

Visa Kintų muzikos festivalio programa: https://kintaiarts.lt/muzikos-festivalis/

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Paskutinį Kintų muzikos festivalio meno projektą pristatys ir Vilniuje

Kintuose, ant Kuršių marių kranto, menininkai Kamilė Dambrauskaitė ir Simonas Nekrošius vieną vasaros savaitę fiksavo šios vietovės garsus ir savaip ...
2023-08-21
Skaityti daugiau

Regionas

Kintų muzikos festivalyje – kvarteto debiutas ir Baltijos šalių kompozitorių premjeros

Tradicinis Kintų muzikos festivalis toliau pristato įdomius tarptautinius projektus. Rugpjūčio 5-ąją Kintų Didžiojoje bažnyčioje, koncerte „Nauji Baltijos skambesiai“, pirmąsyk drauge ...
2023-08-02
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje koncertuos Danijos įžymybės

Kintų muzikos festivalis keliasi į kitą Kuršių marių pusę ir liepos 29-ąją, šeštadienį, Nidoje, Thomo Manno kultūros centre, kviečia išgirsti ...
2023-07-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This