Pamario galerija Juodkrantėje kviečia pasinerti į kūrybiškumo jūrą

Regionas

Per atostogas norite išmokti lesiruoti? Suprasti gėlių kalbą ir nusiųsti romantišką žinutę vasaros simpatijai? O gal norite pasimatuoti XIX a. drabužius ir daugiau sužinoti, kokie žymūs poilsiautojai lankėsi senajame Juodkrantės kurorte? Nenumaldomai ilgitės diskusijų apie meną? Visa tai ir dar daugiau rugpjūtį žada Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) Pamario galerija, įsikūrusi L. Rėzos g. 3, Juodkrantėje.

Šios vasaros edukacijų programą įkvėpė birželį galerijoje atidarytos parodos: Kosto Dereškevičiaus (1937–2023) „Besišypsanti“ ir Lino Jusionio „Žingsnių skaičiavimas“.

Rugpjūčio 1 d., antradienį, 17 val. vyks užsiėmimas „Gėlių kalba ir papuošalai“. Floriografija – XIX a. itin išpopuliarėjusi „gėlių kalba“, aiškinusi skirtingų gėlių reikšmes. Jaunimas segdavosi žiedus į plaukus, atlapus, taip norėdami perduoti konkrečią žinią mylimajam ar mylimajai. Jausmams išreikšti puikiai tiko ne tik gyvos, bet ir džiovintos gėlės, o ypač dažnai jos naudotos kuriant papuošalus. Edukacinio užsiėmimo metu kursite gėlių seges.

Rugpjūčio 2 ir 4 d., 17 val., rengiamas užsiėmimas „Juodkrantės kurortas XIX amžiuje“. Organizatoriai kviečia į edukacinį užsiėmimą po Juodkrantės miestelį. Jo metu susipažinsite su įdomia ir intriguojančia XIX a. kurorto istorija. Ką veikdavo čia atvykę poilsiautojai, kokiomis veiklomis užsiimdavo, kokie garsūs žmonės lankėsi ir vasarodavo Juodkrantėje? Praktiniame užsiėmime pasimatuosite madingus XIX a. drabužius bei aksesuarus ir įsijausite į XIX a. kurorto gyvenimą.​

Rugpjūčio 3 d., 17 val., vyks užsiėmimas „Lesiruotė“. Lesiruotė – senųjų meistrų ypač mėgtas tapybos būdas, kai tapoma labai plonais dažų sluoksniais ir taip sukuriamas peršviečiamumo efektas. Susipažinę su technikos pavyzdžiais, praktinio užsiėmimo metu išbandysite lesiruotę patys.

Rugpjūčio 8 d., antradienį, 17 val. – užsiėmimas „Pirmykštis menas“. Tai – akmens amžiaus menas, kai žmonės dar gyveno olose, kūrė piešinius, realistiškai atvaizduodami aplinkinį pasaulį. Olų tapyboje randama gyvūnų vaizdų, žmonių ir medžioklinių scenų. Piešiniams pasitelkti gamtinės kilmės pigmentai, olos gabalėliai. Edukaciniame užsiėmime piešdami ant rudo popieriaus ir akmenukų išbandysite įvairias pirmykščių žmonių nuo seniausių laikų naudotas rašymo priemones: kreidą, ochrą ir degintą anglį.

Rugpjūčio 9 d., trečiadienį, 17 val., vyks užsiėmimas „Rankų darbo rašikliai“. Užsiėmimo metu bus kalbama, kada ir kur buvo rastos pirmosios iš nendrių padarytos rašymo priemonės ir ant kokio popieriaus buvo piešiama, kodėl dauguma šiuolaikinių menininkų renkasi senovėje naudotas rašymo priemones. Patys kursite rankų darbo rašiklius. O jie gali būti pagaminti iš įvairių gamtoje aptinkamų medžiagų: žolių, jūros nugludintų ar miške rastų pagaliukų, paukščių plunksnų. Susikūrę savo unikalias rašymo priemones, jas dekoruosime ir išbandysime pirmus jų potėpius lape ar įspaudus molio plokštėse.

Rugpjūčio 10 d., ketvirtadienį, 17 val. – užsiėmimas „Rugiagėlių jūra“. Lauko rugiagėlės pražysta visu gražumu rugpjūtį. Kukli ir trapi gėlė, susiliejanti su dangaus mėliu, išsiskiria savo forma ir spalva. Edukaciniame užsiėmime braukdami storas ir plonas linijas bei potėpius, taškydami rašalą piešite mėlynas bangas ir žydinčias rugiagėles, išmėginsime įvairias kaligrafijai skirtas priemones.

Rugpjūčio 11 d., penktadienį, 17 val., bus rengiamas užsiėmimas „Jūriniai mazgai ir marių žuvelė“. Edukaciniame užsiėmime mokysitės surišti jūrinius mazgus ir sužinosime jų paskirtį. Aptarsite, kokios žuvys gaudomos Kuršių mariose. Iš balto molio nulipdę marių žuvelę, specialiais įrankiais „stekais“ modeliuosite žvynelių ornamentus. Minimalistinę skulptūrėlę galėsite pasilikti atminčiai.

Rugpjūčio 16 ir 19 dienomis, 17 val. – užsiėmimas „Šypsenos vietiniams ir poilsiautojams“. Kosto Dereškevičiaus paroda „Besišypsanti“ įkvėps dirbtuvių dalyvius kalbėti apie susitikimus – vietinių pamario gyventojų ir atvykstančių poilsiautojų žmogaus ir gamtos kasdienybėje, žmogaus ir gamtos per atostogas. Kursite vienas kito portretus – rimtus, juokingus, ironiškus. Dirbtuvėse išbandysite skirtingas portreto kūrimo technikas.

Rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 17 val., vyks užsiėmimas „Dialogai apie meną Lino Jusionio parodoje „Žingsnių skaičiavimas“. Susitikimo dalyviams nereikia jokio pasiruošimo ar specialių žinių apie meną ir menininkus. Vizualaus mąstymo strategijų principu vykstantis pokalbis leis susitikimo dalyviams laisvai dalytis įžvalgomis ir kartu kurti meno kūrinio prasmę.

Rugpjūčio 18 d., penktadienį, 17 val. – užsiėmimas „Kiek žingsnių iki horizonto?“ Lino Jusionio peizažuose veiksmo nedaug. Tačiau daug erdvės įsižiūrėti, žingsniuoti pirmyn ir atgal, mąstyti apie tai, kas paveiksle yra ir ko jame nėra. Horizonto linija peizaže yra vienas svarbiausių elementų, ji ne tik žymi dangaus ir žemės susilietimą, bet ir atskleidžia skirtingas aplinkos perspektyvas. Remdamiesi Lino Jusionio kūriniais ir dailės istorijos pavyzdžiais, tyrinėsite, kokias skirtingas erdves galima sukurti vien tik pajudinus horizonto liniją. Koliažuose dalyviai konstruos erdves, kokias prisimena ir kokių dar nėra.

Edukacinių užsiėmimų bilieto kaina moksleiviui – 3 Eur, suaugusiajam – 5 Eur, šeimai – 6 Eur. Daugiau informacijos tel. (8 46) 410 421 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt; https://www.lndm.lt/mm/

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This