Savaitgalį Rupkalviuose vyks Nacionalinis šienavimo čempionatas

Regionas

Rugpjūčio 5-ąją Rupkalvių kaime, Šilutės rajone, vyks Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Čia laukiami ne tik šienavimo dalgiu entuziastai, bet ir gamtos mylėtojai, mėgstantys keliauti po dar neatrastus Lietuvos kampelius.

Šienavimo profesionalai čia susirungs dėl „Metų šienpjovio“ titulo, o pradedantieji galės pagilinti žinias šienavimo mokykloje ar debiutantų
varžybose. Žadama, kad žiūrovų lauks aibė įdomių veiklų.

„Net jei dalgį rankose laikote labai retai arba to daryti visai neteko – Nacionaliniame šienpjovių čempionate kviesime išbandyti sau naujų patirčių. Išskirtinai čempionate veikianti šienavimo dalgiu mokykla padės geriau pažinti šį tradicinį amatą bei pagilinti žinias, išmokti, kaip prižiūrėti dalgį. Dalgio entuziastai ras bendraminčių, su kuriais bus proga pasidalinti šienavimo subtilybėmis. Patys azartiškiausi ir daugiausiai patirties turintys šienpjoviai kviečiami susirungti dėl „Metų šienpjovio“ ir „Metų šienpjovės“ titulų. Anksčiau vykusiuose čempionatuose buvo pasiekti net du rekordai, tikimės, kad šiemet dalyviams pavyks pasirodyti neprasčiau. Nenorintieji mosuoti dalgiu, galės mėgautis įspūdingu žolę guldančių šienpjovių reginiu, pabandyti senuosius pievininkų žaidimus, išmėginti savo jėgas šienavimo entomologiniais tinkleliais varžybose, geriau pažinti meldinę nendrinukę gamtininkės pristatyme“, – pranešime cituojamas Nacionalinio šienavimo čempionato iniciatorius, gamtininkas Žymantas Morkvėnas, dalyvavęs ir prizus pelnęs panašiuose užsienio šalių čempionatuose.

„Čempionatą pradėsime įspūdingu šienpjovių pasisveikinimu, kai draugėn susibūrę jie žvangina dalgiais, skambės ir senovinės šienapjūtės dainos. Po renginio atidarymo dalyviai ruošiasi pasirinktoms rungtims, naujokai mokosi šienavimo mokykloje. Čempionate azartiškai varžosi ne tik profesionalai, bet ir naujokai – jiems skirta „Dalgio debiuto“ rungtis. Mėgstantieji tikslumą ir estetiką renginyje taip pat ras ką veikti – „Dailiojo šienavimo“ varžybose dalyviai turi kuo dailiau nušienauti skirtą plotą, apeinant kliūtis. Vėliau numatyti bendri pietūs, kurių metu ragausime tradicinę žuvienę, o pasistiprinę susirungsime žaidimuose, supažindinančiuose su krašto istorija. Šiemet čempionate žiūrovai taip pat išvys neeilinę kovą – parodomąsias varžybas „Trimeris prieš dalgį“. Renginys užbaigiamas „Draugiška šienpjovių pradalge“, savotiška šienpjovių „garbės eisena“, kurioje nesivaržoma, bet šienaujama vienu ritmu stiprinant bendruomenės bendrystę“, – renginio programą apibendrina Ž. Morkvėnas.

Pradedantieji šienauti dalgiu čempionate galės ne tik šio amato pasimokyti, bet ir pasivaržyti naujokų rungtyje dėl „Dalgio debiuto“ prizo.

„Šios rungties atsiradimą čempionate inicijavome ne veltui – mūsų komandai itin svarbi modernumo ir tradicijų dermė. Tikime, jog technologijos bei tvarumas gali puikiai veikti drauge, tik būtina visuomenės, ypač jaunosios kartos, dėmesį atkreipti į kultūrinio paveldo bei ekologinės įvairovės išsaugojimą. Čempionato vieta pasirinkta neatsitiktinai – šiose apylinkėse peri vienas rečiausių Europos giesmininkų – meldinė nendrinukė, kuriai skiriame išskirtinį dėmesį. Šis paukštis peri ir mūsų planuojamo „Vėjo miestelio“ kaimynystėje, tad rūpinamės, kad tiek šalia mūsų, tiek ir kitose retose Lietuvos kampeliuose šis paukštis turėtų tinkamas sąlygas gyventi“, – sako nominaciją įsteigusios bendrovės „SBA Urban” direktorius Arnas Bušmanas.

Anksčiau vykusiuose čempionatuose buvo pasiekti net du rekordai, tikimasi, kad šiemet dalyviams pavyks pasirodyti neprasčiau. Jau du metus iš eilės geriausiu Nacionaliniame šienpjovių čempionate geriausiu tituluotas Šilutės rajono ūkininkas Kozmas Auškalnis šias metais ir vėl bandys apginti titulą. Jam iššūkį šiemet meta net keturi iš Lenkijos atvyksiantis šienpjoviai. Didžiausiame Lenkijos – Biebžos – nacionaliniame parke panašus šienavimo dalgiu čempionatas šiemet vyks jau 18 kartą. Tad renginyje šienpjoviai galės pasidalinti gerąja praktika, patirtimi ir savomis tradicijomis.

Ž. Morkvėnas pasakoja, jog idėja organizuoti šienpjovių čempionatą kilo siekiant suderinti paukščių apsaugą ir žmogaus, kaip pievų prižiūrėtojo, veiklą. Nemuno deltos apylinkės, anot jo, geriausia vieta tokiam čempionatui. Mažoji Lietuva – teritorija, kurioje dominuoja pievų kraštovaizdis, o senovėje čionykščiai žmonės garsėjo dėl derlingų, net 3-4 derlius per sezoną teikusių, pievų priežiūros.

Čempionato dalyviai kviečiami užsiregistruoti užpildant anketą meldine.lt arba paskambinus telefonu Nr. 8 5 2138155.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pradės statyti „Vėjo miestelį“

SBA grupės nekilnojamojo turto kompanijai „SBA Urban“ skelbia, jog gavo Klaipėdos rajono savivaldybės leidimą plėtoti „Vėjo miestelį“ šalia Kuršių marių, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Nukarūnuotas nenugalimasis „Metų šienpjovys“

Šeštadienį Rupkalvių kaime, Šilutės rajone įvyko Nacionalinis šienpjovių čempionatas. Čia išrinkti Metų šienpjoviai, dalgiu šienaujantys greičiausiai ir kokybiškiausiai. Daugiausiai intrigų ...
2023-08-06
Skaityti daugiau

Regionas

Biomasės perdirbimo cechas jau priima vėlai nušienautą žolę

Praėjusį rudenį atidarytas naujas biomasės perdirbimo cechas Drevernoje jau priima vėlai nušienautą žolę iš ūkininkų. Pirmenybė teikiama saugantiems gamtą – deklaruojantiems savo ...
2019-07-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This