Ministras nesutinka su kritika dėl jūrinio vėjo jėgainių parko konkurso

ELTA

ELTA
2023-07-27

Komentarų: 0

Energetikos ministras Dainius Kreivys, reaguodamas į kritiką, kad jūrinio vėjo parko konkurso rezultatai Lietuvoje vargiai gali lygiuotis su aukcionais užsienyje, sako, jog realiai valstybė iš vystytojo gavo ne 20 mln., o gerokai virš pusės milijardo eurų.

Dainius Kreivys. Nuotrauka iš feisbuko

„Obuolius reikia lyginti su obuoliais. Rašant apie jūros vėjo energetiką, reikia išmanyti tam tikrą specifiką. Lyginant projektus Šiaurės ir Baltijos jūroje, reikia žinoti, kad Šiaurės jūra vėjingesnė, tad ir projektų efektyvumas ten maždaug 20 proc. didesnis. Dar vienas „lyginimas“ su tuo pačiu Vokietijos jūros parku. Kabelį, kuris sudaro 30 proc. projekto vertės, Vokietijoje nuties valstybė, o pinigus už jį vystytojas sumokės per 20 metų po projekto įgyvendinimo. Tuo tarpu Lietuvos atveju kabelį ties vystytojas, kuris, turėdamas kompetencijas, nuties jį greičiau ir pigiau, nei tai darytų pati valstybė, ir darys tai savo kaštais. Kabelio vertė Lietuvos atveju mažiausiai apie 500–600 mln. eurų. Todėl, jei lyginti obuolius su obuoliais pagal Vokietijos scenarijų, būtų galima teigti, kad Lietuva gavo iš vystytojo ne 20 mln., o gerokai virš pusės milijardo eurų“, – feisbuke parašė ministras.

„Verslo žinių“ ketvirtadienio publikacijoje pastebima, kad pirmojo Lietuvos jūrinio vėjo parko vystytojo konkurso rezultatai vargiai gali lygiuotis su gerokai sėkmingesniais aukcionais, vykstančiais kitur.

Liepą pranešta, kad už leidimą 120 kv. km plote vystyti 700 MW galios projektą aukcione pasiūlyta 20 mln. Eur. Potencialūs laimėtojai, dėl kurių dar turi būti atliktas nacionalinio saugumo interesų vertinimas – „Ignitis grupė“ ir „Ocean Winds“.

„Beveik tuo pat metu, kaip ir Lietuvos projektas, greta vyko ir Vokietijoje surengtas aukcionas, kurio metu buvo parduota teisė į keturias jūrinio vėjo zonas Šiaurės ir Baltijos jūrose. Iš viso jo metu BP ir „Total Energies“ gavo teisę vystyti 7 GW galios jūrinio vėjo parkus – tai yra 10 kartų daugiau nei Lietuvos konkurso atveju. Tačiau pritrauktos vystytojų įmokos, oficialiais duomenimis, siekė 12,6 mlrd. Eur – nė iš tolo su lietuviškąja nepalyginamą sumą“, – rašo vz.lt.

Savo ruožtu D. Kreivys teigė, kad lobistų virkavimai dėl neva nevykusio jūrinio vėjo parko konkurso jam pradeda priminti Visagino atominės istoriją.

„Tuomet neva brangios ir nereikalingos, o dabar – gaila, kad taip ir nepastatytos. (…) Dviejų parkų galia – kaip nepastatytos Visagino atominės elektrinės. Jūros vėjo parkai konkuruos su įgyvendinamais saulės ir vėjo projektais sausumoje, vadinasi, mažės jų pelno marža. Tai atsilieps vystytojų pelnams – tai ir yra pagrindinė priežastis, dėl kurios liejamos graudžios ašaros. Tačiau jūros vėjo parkai užtikrins žemesnį kainų lygį mūsų žmonėms, mūsų verslams, mūsų eksportuotojams, kas ir yra mūsų pagrindinis tikslas. Keista skaityti kritiką konkursui iš tų, kurie, ministerijos žiniomis, nei ketino dalyvauti šiame konkurse, nei turėjo tam reikalingus finansinius pajėgumus, nes investuoti tektų apie 2 mlrd. eurų. Viešos konsultacijos prasidėjo dar prieš metus, konkurso sąlygos buvo viešos, visiems iš anksto žinomos, bent dvidešimčiai stambiųjų užsienio vystytojų pristatytos individualiai, taigi, galėjo dalyvauti visi norintys. Jokių oficialių pretenzijų nebuvo gauta“, – dėstė ministras.

                                                                                                                 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This