Prieštaringi mero veiksmai palaidojo koncesijos sutartį

Miestas, Svarbu

Nė vienas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys nepritarė mero Arvydo Vaitkaus pasiūlytam sprendimo projektui dėl gerokai pabrangusios koncesijos sutarties statyti sporto ir laisvalaikio kompleksą buvusioje II vandenvietėje, Paryžiaus komunos gatvėje. Opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalai nebalsavo, 17 Tarybos narių pasisakė prieš, susilaikė buvęs meras Vytautas Grubliauskas. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiame koncesijos būdu statomame komplekse turėjo būti pastatyta transformuojama universali sporto erdvė, skirta krepšiniui, lauko tenisui, tinkliniui, rankiniui, salės futbolui, badmintonui, kitoms sporto šakoms. Taip pat čia buvo numatytos dvi ledo ritulio aikštelės ir dar po vieną krepšinio, lauko teniso, tinklinio, rankinio, salės futbolo aikštę bei trys tinklinio ir penkios badmintono aikštelės.

Rinkiminės kampanijos metu tuomet dar tik kandidatas į merus A. Vaitkus kalbėjo, kad pergalės rinkimuose atveju nutrauks tokią koncesijos sutartį, kad Kauno meras pažadėjo jam padovanoti laikinojoje sostinėje pastatytos ledo arenos projektą. 

O ketvirtadienį vykusio savivaldybės Tarybos posėdžio metu jis pripažino, jog būsimasis koncesininkas nutarė nebetęsti projekto, nes „stebi, kas vyksta aplinkui ir tai juos paskatino projekto nebetęsti”. 

Paklaustas, ar toks sprendimas pateiktas oficialiai raštu, A. Vaitkus atsakė, kad tai buvęs tik pokalbis, raštiško atsisakymo nebuvo.

Vėliau buvo pasakyta, kad koncesininkas UAB „Partnerystės projektai septyni” projekto nebetęs net ir tuo atveju, jei Taryba pritars sutarčiai. 

Artūras Klangauskas, šios bendrovės vadovas, tokio teiginio „Atvirai Klaipėdai” nepatvirtino. Pasak jo, tai miestas pats turi nuspręsti, ar jam tokio objekto reikia.

„Gaila prarasto laiko”,- atsiduso jis, patvirtindamas, kad Klaipėdoje jie lankėsi norėdami suprasti dabartinę miesto politiką, išsiaiškinti, ar nesirengiama statyti daugiau panašių objektų.

Mero teigimu, praėjusią savaitę koncesininkas lankėsi Klaipėdoje, susipažino ir su pozityvia audito išvada dėl koncesijos sutarties. Vizitas įvyko po to, kai du Tarybos komitetai A. Vaikaus pateiktam sprendimui nepritarė. 

Meras pateikė sprendimo projektą, pagal kurį nauja metinė savivaldybės mokėtina suma sudarytų 1,4 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio – 200 tūkst. eurų daugiau, nei sutarta anksčiau. O metinis mokėjimas nominalia (indeksuota) verte visam koncesijos laikotarpiui išaugtų nuo 43,7 iki 51 mln. eurų.

Buvęs meras Vytautas Grubliauskas, kurio vadovavimo savivaldybei laikais ir buvo patvirtina ši koncesijos sutartis, bandė ginti mero veiksmus, sakydamas, kad jis neturėjo kitos galimybės. „Ar miestui pakeliama tokia našta – čia esminis klausimas”, – sakė jis.

Nors pats, būdamas meru, ne vieną kartą teikė Tarybai sprendimo projektus, kuriuose buvo siūloma jiems nepritarti.

Frakcijos „Ištikimi Klaipėdai“ vardu kalbėjęs Vidmantas Dambrauskas sakė, jog „frakcija mano, kad baimės dėl tų pinigų pagrįstos…”  Šios frakcijos narys Leonas Makūnas teigė, kad koncesininko pasiūlymas nėra visiškai sąžiningas – esą finansinės rizikos užkraunamos ant savivaldybės.

Opozicijos lyderis Ugnius Radvila teigė, kad opozicija balsavime nedalyvaus, nes neturėjo galimybių susipažinti su koncesininko pozicija visais sutarties pakeitimo aspektais. 

„Akivaizdu, jog tų mistinių 45 milijonų tokio objekto statyboms neužteks. Jau kalbama apie 70 milijonų. Nuvykome į Kauną apžiūrėti ledo arenos. Pamatėme, kad už 14 milijonų eurų pastatyta tarptautinio lygio žaidynėms tinkanti arena su treniruočių aikštele. Kauno meras iš tiesų žadėjo man laimėjus rinkimus padovanoti šį projektą, kad būtų galima jį bandyti adaptuoti prie vietos sąlygų”, – tik tapęs meru „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs A. Vaitkus.

Gegužės pabaigoje paklaustas, koks gali būti šios koncesijos ir pačios buvusios vandenvietės likimas, meras tvirtai atsakė tik į pirmąją klausimo dalį: „Nebus tokios sutarties”. A. Vaitkus tada teigė jau apžiūrėjęs ir Vilniaus ledo areną, kuri galbūt yra net geresnis variantas už kaunietišką. O ir tokio objekto atsiradimo vieta esą nebūtinai gali būti tik buvusi II vandenvietė.

„Nereikia pamiršti, kad turime ir tokių apleistų sporto objektų kaip kad dviračių trekas, kurį man jau irgi teko apžiūrėti”, – sakė meras, patikinęs, jog sporto bazių tvarkymas yra vienas iš jo veiklos prioritetų.

INFORMACIJA

Klaipėdos savivaldybė ir UAB „Partnerystės projektai septyni” koncesijos sutartį pasirašė praėjusių metų pabaigoje. Tuomet  buvo sutarta, kad ji įsigalios tik tuo atveju, jei koncesininkui parengus naują finansavimo modelį Klaipėdos miesto taryba pritars padidėjusiems naujai perskaičiuotiems koncesijos kaštams.

„Koncesijos sutarties pakeitimo inicijavimą lėmė nenumatytos aplinkybės, kurių šalys, net elgdamosi deramai stropiai, negalėjo numatyti ar kontroliuoti, – teigiama mero pateiktame Tarybos sprendimo projekto, kuriam ketvirtadienį nepritarta, aiškinamajame rašte.

Jame taip pat dėstoma, kad po galutinio pasiūlymo pateikimo Lietuvoje buvo fiksuojamas rekordinis infliacijos augimas (hiperinfliacija), didėjo kainos statybų sektoriuje (daugiau nei 24 proc.), keletą kartų augo energijos išteklių (elektros, dujų ir kt.) kainos, iš esmės pasikeitė kredito įstaigų teikiamo finansavimo sąlygos ir kt.

7 Comments

  1. Sulcai

    Buk vyras, surink komanda ir pastatyk multipulti centra ???

    Reply
  2. Šulcui

    Eilinis portalo KLIEDESYS apie tikrąją situacoją. Šiandieninės miesto valdžios sprendimas – netaškyti klaipėdiečių pinigų vėjais. Kaunas ledo areną pastatė už 14 mln eur, o konservatoriai siūlė už 50 mln.

    Reply
    • Be

      Meras siūlo viena ledo areną už 14 mln. o miestas planavo ledo ir 5 multifunkcinea sales už 22 mln. Visa kita suma tai objekto operavimo kaina per 25 metus (vanduo, elektra, darbuotoju algos, sistemų priežiūra, einamieji remontai ir t.t.). Jei miestas pats pastatys ledo areną vistiek išlaikymas kainuos, gal net ir daugiau. Tai nereikia klaidinti žmonių, nes čia jokiais sutaupymais nekvepia, p greičiau yra klaidinama visuomenė.

  3. Miks

    Kelalį geriau sutvarkyti. Reto baisumo ta Paryžiaus Komuna.

    Reply
  4. Liberalus cinizmas ...

    Balsavo miesto taryba ! 17 – prieš , 1 – susilaikė ! Taškas . Liberalieji tegul ir toliau aimanuoja . ” Miestas ” – klaipėdiečių deleguoti nusprendė , o ne meras .

    Reply
  5. Na gal ir gerai ...

    Pagaliau klaipėdiečių mokesčių mokėtojų pinigai yra skaičiuojami ir atsakingai žiūrima į jų panaudojimą . Džiugu . Nebus šito , bus kiti projektai ir sutartys. Švyturio arena jau atiduota …

    Reply
    • Rr

      Nieko gero.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This