Poilsiautojus primena ir Kuršių nerijoje paliktos šiukšlės

Regionas

Kuršių nerija kasmet sulaukia šimtų tūkstančių lankytojų. Remiantis Smiltynės perkėlos duomenimis, vien per šiuos metus į abi puses buvo perkelta 780 tūkst. keleivių arba 5 proc. daugiau nei pernai ir daugiausiai per pastaruosius 5 metus. 

Persikėlę į Kuršių neriją, lankytojai į iš karto atsiduria nacionaliniame parke ir UNESCO pasaulio paveldo vietovėje, kurioje ne visi lankytojai elgiasi taip, kaip dera.

Pakeliui į Juodkrantę. Palmiros Mart nuotr.

Kaip teigia Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos (KNNPD) atstovai, bendra gyvenviečių tvarka yra svarbi visiems – tiek atvykstantiems, tiek nuolat čia gyvenantiems, todėl susikaupusias ar varnų išdraskytas šiukšles žmonės nieko nelaukdami sutvarko patys.

„Ypač džiugina tai, jog gauname daugybę užklausų iš norinčių dalyvauti talkose. Kai paplūdimiuose ar miško takuose pakabiname individualiam švarinimui skirtus maišus, jų nelieka akimirksniu. Tai – nuostabus reiškinys“, – džiaugiasi KNNPD specialistė UNESCO klausimams Justė Zavišaitė.

Visgi, pasak KNNPD specialistų, nemalonių staigmenų pasitaiko.

„Augintinių gamtinėms atliekoms skirti konteineriai yra gyvenvietėse, todėl miškuose neretai tenka rasti, pavyzdžiui, plastikiniuose maišeliuose paliktų gyvūnų išmatų, kurias poilsiautojai patingi nunešti iki šiukšliadėžių. Taip pat, kai šiukšliadėžės perpildytos, pavyzdžiui, renginių metu, aplink jas mėtosi daugybė atliekų, kurių nepasivarginta panešėti toliau“, – pastebi J. Zavišaitė ir priduria, jog audrų metu šiukšlių yra atnešama ir iš jūros.

Įvairios pakuočių, gamtinės ir kitos atliekos dažnai atsiranda tuomet, kai lankytojai nepaiso taisyklių ir saugomoje teritorijoje stovyklauja neleistinose vietose, taip palikdami pėdsaką gamtoje. Nacionaliniuose parkuose tai daryti yra draudžiama.

Poilsiautojus kvies į nemokamų renginių ciklą

Nors tendencijos džiugina, pirmoji ir didžiausia licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija Lietuvoje „Žaliasis taškas“ ir toliau ieško įtraukiančių ir smagių būdų ugdyti gyventojų ir poilsiautojų sąmoningumą ir rugpjūčio 1–3 dienomis kviečia į nemokamų edukacinių renginių ciklą Nidoje.

Rugpjūčio 1 d. 19 val. dokumentinio filmo „Šiaurinė srovė“ peržiūra Vytauto Kernagio skvere (Pamario g. 2A, Nida).

„Mes visuomet ieškome įtraukiančių edukacijos būdų, todėl šįkart siūlome į plastiko taršos problemą pasaulyje pažvelgti kitu kampu. Tikimės, jog vokiečių kūrėjų dokumentinio filmo „Šiaurinė srovė“ siužetas primins, kad aplinkos taršos problemos sienų neturi, o to padariniai – ne tik gamtinės stichijos“, – pristato „Žaliojo taško“ marketingo ir komunikacijos vadovė Asta Burbaitė.

Rugpjūčio 2 d. 10 val. kūrybingos ir darbingos „Žaliojo raštingumo“ atostogos Kuršių nerijos nacionalinio parko gamtos mokykloje (Purvynės g. 8A, Nida).

Antrąją edukacijų ciklo dieną organizacija renginio svečius kvies savomis rankomis sukurti aplinkai draugišką atostogų prisiminimą.

Rugpjūčio 3 d. 10 val. „Misija: švari vasara‘23“ žinių ir patirčių palapinė Neringos miesto savivaldybės aikštėje (Taikos g. 2, Neringa).

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą vasarojimą, „Žaliasis taškas“ edukacinių renginių ciklą Kuršių nerijoje užbaigs kvietimu jungtis prie iniciatyvos „Misija: švari vasara ‘23“, kuri su šių metų šūkiu „Vasarok atsakingai – rūšiuok teisingai“ ragina ugdyti tvarius poilsiavimo įpročius.

„Pikniko palapinėje dalinsimės patarimais, kaip tausojant ne tik savo laiką, bet ir gamtą, pasiruošti vasaros iškyloms. Taip pat čia vyks diskusijos apie rūšiavimą bei praktinis rūšiavimo žinių pritaikymas turnyruose visai šeimai, smagūs žaidimai iš antrinių žaliavų“, – tikina A. Burbaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa laikinai nepasiekiama dviračiais

Vykstant Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių tako ruožo rekonstrukcijai, Neringos savivaldybė prašo keliautojų susilaikyti nuo kelionių dviračiais į Neringą. Šiuo ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This