Klaipėdos universiteto mokslininkai oro taršą tirs moderniu dronu

Aplinkosauga

Pirmadienį Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto mokslininkams perduota įmonių grupės „Sigmaris Group“ dovana – modernus dronas oro taršai tirti.

22 tūkst. eurų vertės bepilotis orlaivis, populiariai vadinamas dronu, šios laboratorijos mokslininkų komandai atveria naujas galimybes.

„Iš žemės pilotuojamas dronas gali matuoti kietąsias daleles, anglies bei sieros dvideginio koncentracijas bet kuriame aukštyje, tiksliai nurodytos vietose. Su jo pagalba planuojame tęsti tyrimus, susijusius su laivų sukeliama oro tarša. Per nuotolinius matavimus turėsime galimybę nustatyti laivų paliekamo teršalų šleifo koncentraciją, sudėtį bei sklaidą“, – sako instituto Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos vadovas dr. Paulius Rapalis.

Dronas, pavadintas SIGEYE, nuo piloto gali nutolti iki 15 km, prie jo tvirtinami priedai leis tyrėjams iš norimų vietų paimti oro ar vandens mėginius.

Pasak laboratorijos vadovo, ir jis pats, ir dar trys kolegos mokosi dirbti su įranga, laiko kvalifikacinius egzaminus, būtinus tokio tipo bepiločiam
orlaiviui pilotuoti.

„Mums pasisekė, kad KU Jūros tyrimų institute yra patyrusių bepiločių orlaivių pilotų, su kurių pagalba ir mokymasis, ir šio drono paleidimo procesas yra spartesni“, – teigė mokslininkas.

Dovaną mokslininkams šiandien perdavęs įmonių grupės „Sigmaris Group“ vadovas Jevgenij Petrov akcentavo pagrindinį šio projekto tikslą – kad SIGEYE dronas padėtų ir miestui, ir uostui tapti ekologiškesniu, atitikti naujausius aplinkosauginius standartus ir kad klaipėdiečiai galėtų
mėgautis švariu oru.

„Galiu su pasididžiavimu pasakyti, jog esame nuoširdūs savo šalies ir miesto patriotai. Ir tai nėra tik žodžiai. Ši vertybinė kryptis užrašyta baziniuose įmonių grupės dokumentuose. Dovana Klaipėdos universitetui, kuri teiks naudą visuomenei, puikiai dera su mūsų veiklos filosofija“,- sakė Jevgenij Petrov.

Pasak įmonių grupės „Sigmaris Group“ administracijos direktorės Kristinos Petkevičiūtės, komandą motyvavo galimybė prisidėti prie C02 emisijų stebėjimo ir suvaldymo.

„Visi suvokiame, jog C02 emisijų valdymas priklauso nuo gerai paruoštų naujos kartos specialistų, nuo galimybių ir turimų instrumentų tam darbui atlikti. Esam laimingi, nes naudingi“, – sako K. Petkevičiūtė.

„Ši dovana rodo tamprų Klaipėdos universiteto ryšį su verslo bendruomene. „Sigmaris Group“ prisidėjimas prie Universitete vykdomų mokslinių tyrimų yra reikšmingas ir sveikintinas. Įmonė šiuo atveju investuoja ne tik į mokslą, bet ir į švaresnį Klaipėdos orą, geresnę miesto gyventojų sveikatą“, – perimdamas įrangą sakė KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Vandens transporto ir oro taršos laboratorijai perduota dovana – KU ateities paramos fondo darbo su verslo bendruomene rezultatas.

„Džiugu, kad verslas vertina mokslo svarbą, kad verslo įmones motyvuoja galimybė prisidėti prie Klaipėdos universiteto inovacijų ir naujų galimybių stiprinimo“, – sakė Vytautas Adomaitis, KU ateities paramos fondo vadovas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This