100 mero dienų: kritikuoti bei griauti lengviau nei kurti ir tesėti pažadus

Nuomonės

Klaipėdos miesto mero ir jo komandos per tą laiką niekas nekritikavo (išskyrus Spyglį, kuris yra nepakaltinimas), o jis kritikavo viską ir visus iš eilės, stabdė įsibėgėjusius projektus ir nesugebėjo pateikti atsakymų, kaip bus sprendžiami aktualiausi miestiečiams klausimai. Ir skundėsi sunkiu darbu. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kritikuoti naujos valdžios, tiesą sakant, ir nėra kam: opozicijos beveik nesimato, nesigirdi, o vietos žiniasklaida saugiai tupi valdžios, jos įmonių, įstaigų kišenėse bei gieda savo bosams ditirambus. Ir, sprendžiant iš veiksmų užkulisiuose, valdiškų pinigų srautas šia kryptimi didės. Nors prie šios valdžios viešumo ir taip yra mažiau nei prie ankstesnių.

Per 100 dienų konkrečiai atsakyta tik į vieną miestui svarbų klausimą: požeminis garažas po Atgimimo aikšte bus. Tiesa, vaikiškai pameluota, kad viešojo pirkimo konkursas dėl šio objekto jau paskelbtas. Iš tiesų, tam dar  tik ruošiamasi. Spyglys sako, kad taip bus įgyvendintas rinkiminis pažadas vienam asmeniui. Tikiuosi, sąrašo pridėti nereikia?

Dėl mero keisto driblingo nepritarta sporto ir laisvalaikio komplekso statybai Paryžiaus komunos gatvėje koncesijos būdu. Esą koncesininkas vis tiek jo nestatys. Tasai sako, kad tai – netiesa. Kas meluoja? O šiam projektui išleista jau daug valdiškų lėšų. Tad jų (mūsų pinigų) kelias – į balą.

O koks tuomet likimas laukia buvusios II vandenvietės? Atsakymo nėra. O kodėl nevykdomas rinkiminis pažadas „nedelsiant inicijuosime naujos sporto salės statybą Šviesos/Kretingos gatvėje, kuriai 4 metai paruošta techninė dokumentacija dulėja administracijos stalčiuose”? Atsakymo nėra. 

Ar bus statomas naujas tiltas per Dangę? Atsakymo nėra. Nors kai Biržos tiltas bus dviems metams uždarytas, pajusime, kaip reikia to vadinamojo Bastionų tilto. Atsakymo nėra, užtat paskelbta kova prieš „šviesoforizaciją“. Nebus šviesoforų, nereiks, suprask ir tiltų. 

Nors dar vieno tilto labai reikia, juolab kad atšauktas ir greitojo viešojo transporto (BRT) sistemos kūrimas, o lengvųjų automobilių per metus Klaipėdoje padidėja keliais tūkstančiais. Ankšta. O viešasis transportas yra tas, kuriuo važiuoja tikri klaipėdiečiai. 

Bet mūsų valdžia gyvena užmiestyje, tad mūsų rūpesčiai jiems – nė motais. Meras viešuoju transportu naudojasi vieną kartą kas 30 metų ir todėl mano, kad yra didis BRT žinovas. Klausimų nėra.

O naujosios Jūrininkų poliklinikos statyba? Procedūros nutrauktos ar tik pristabdytos? Nors „Ištikimų Klaipėdai” rinkimų programoje buvo šaukiama: „Skubinsime naujo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro pastato statybą”. Ar ne gėda?

Ne. Didis sveikatos reikalų meras sako, kad kursim kažkokį naują centrą. O projektą, kuriam išleista nemažai valdiškų (mūsų) pinigų, mesim į balą? O bendrabutyje dirbančius daktarus perkelsim į buvusią III polikliniką, kurios sienos aižėja, kurios vien rekonstrukcijos projektui parengti reikės ne vienerių metų ir antra tiek pinigų? Medikai yra labai dėkingi, jums, neištikimieji Klaipėdai.

Meras virkauja, kad biudžete trūksta pinigų visiems projektams įgyvendinti. Užtenka tik garažiukui po žeme. Norisi priminti, kad šių metų Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetas 20 proc. didesnis nei pernai. Ir regis pajamos renkamos net su kaupu. Klausimų nėra. Yra prastas planavimas, nors meras pasakoja, kad labai daug dirbta viską perplanuojant.

Giriamasi, kad susisiekimo ministrui pateikta 13 raštų dėl įvairių svarbių transporto infrastruktūros projektų. Kodėl ne 130 arba 1130? Nuo raštų skaičiaus rezultatas nesikeičia. Ir nesikeis, nes Klaipėdą valdantieji nepaliauja konservatorių ir liberalų riebiai kritikuoti. Yra už ką. Bet rinkimai baigėsi, nors panašu, kad uostamiesčio valdžia to nesupranta.

Nė cento neduos šalies valdžia Klaipėdos valdžiai – tiems, kurie net ir rinkimams pasibaigus juos aršiai kritikuoja. Kritikuot lengva, pagalbos ir pinigų gauti… 

Ne geriau bus ir po rinkimų, kuomet, kaip prognozuojama, valstybę valdys socdemai: Klaipėdos meras juk metė socdemus ir užsivilko valstietišką žiponą. Laikinai. Paskui metė ir valstiečius. Už tai, atėjus laikui, jam bus atseikėta. Špygų. 

Tad galima tik be jokio konkretumo svaičioti apie 10 tūkstančių parkavimo vietų įrengimą. Nuo Girulių iki Kauno gatvės – pusėje Klaipėdos – šiuo metu yra yra apie 15 tūkstančių parkavimo vietų, įskaitant privačias. Optimistiškai skaičiuojant. Kitoje Klaipėdos pusėje, į pietus nuo Kauno gatvės, jų geru atveju yra antra tiek. O būtent čia valdžia pažadėjo dar 10 000 parkavimo vietų. Optimistai. Tai yra žmonės, kurie švelniai tariant, nelabai sutaria su realybe.

Kaip su aplinkosauga, švariu oru, žeme bei vandeniu nedrįstu net klausti. Nes atsakys, kad pasodins 1000 medžių ir pastatys 5 oro taršos matuoklius.

Tačiau esama ir pozityvo. Pavyzdžiui, dėmesys mokyklų, kurias buvusios kadencijos valdžia kaip ir buvo pamiršusi, infrastruktūrai. Bet apie gerus darbus tegul gieda samdoma žiniasklaida. Ir Spyglys.

INFORMACIJA

Meras tiesiogiai ir asmeniškai atsako už įstatymų, Vyriausybės, savivaldybės tarybos, savo sprendimų įgyvendinimą savivaldybės teritorijoje.

18 Comments

  1. Jonas

    Na taip pone Šulcai, Vaitkus Klaipėdoje dirba, tvarko. Ką Jūs, liberalai būdami valdžuoje apie 25 metus, padarėt Klaipėdoje? Jūsų Ženka, Dudorius tris kadencijas. Jūsų partiečiai iš Vilniaus tik ir sugėba dėl gėjų padadų ir ten ta pėreja su gejų vėliava. Tai Jums šimtmečio darbai tikriausiai? Tegul užsidarynėja pramonė v p….du tai, a ne Šulcai? Tik gėjai tau prieš akis, Šulcai? Vat todėl Jūs Klaipėda ir pra……sote. Nesu ten prieš gejus ar kažka, bet kai žmonės praranda darbus, o ant nugaros jiems užsodina gėjų, todėl Šulcai žmonės pradėda daužyti snukius. Skaudžiai pradėda duoti į snukį.

    Reply
  2. Antejs

    Gal ponas Sulcas pasakytu paslapti ,kur yra pinigai padeti,kad galetu naujoji miesto valdzia visus jo (Sulco) projektus minimus igyvendint.Nebukyt naivus ir nelaikykit mus avinais,pats tokiu budamas.Mes zinome ,kad kiekvienam projektui ne tik gero noro reikia,bet ir pinigu.

    Reply
  3. Močiutė

    100% su jumis sutinku, gal todėl jūs ir kritikuojate, o ne ką nors veikiate…

    Reply
  4. Remigijus

    Vaitkaus oligarchai ir komentatorius nusamdė, o IP:90.131.37.51 aiškiai taikosi gauti premiją ?

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...

      Esate primityvus pletkininkas . Aš pono mero net nepažįstu asmeniškai kaip ir kitų tarybos narių .

  5. Gal

    Nejauku skaityti tas liaupses, nu vistiek be emocijos turi matytis kas nuveikta arba planuojama nuveikti. Kol kas vien tik lozungai ir jokio plano. Susidaro vaizdas, kad noras visus aplinkui kritikuoti, kokie anie blogi, o koks gi aš kažkada būsiu geras. Gal ir bus geras, bet kol kas nu tikrai nieko gero. Matyt, kad nereikia klausyti ką kalba politikai, čia svarbiausia matyti kas daroma arba ne. Kol kas beveik viskas stabdoma be argumentų, o motyvas vienas – brangu. Gal ir brangu, na bet parodykit arba pasakykit kas yra pigu. Iš šono susidaro vaizdas, kad ne dirbti visgi atėjo, o labiau politikuoti. Susilaikau, nes kol kas nematau turinio, skamba tik pop muzika, kitaip sakant cukrus ausims patikliam rinkėjui.

    Reply
    • Anonimas

      Visa poema surasete,bet taip neiko doro ir nepasakete? ekonominio nuosmukio metus stabdomi dauguma projektų bei vystimi tik tiek kuriuos reikia uzbaigti. Tad meto bliguma jusu akimit tik tas kad stabdo nepradetus projektus kurie net nerpadejus statybut isbrango pvz sporto centras su koncesija. Tad praom vertinti ir eko situacija ne tik daro nedaro.

  6. Liberalus cinizmas ...

    Ar ne beveik prieš 2 metus liberalūs nevykėliai iš valstybės perėmė ” Geotermą ” ! Ir nieko , tegul nyksta miesto turtas ! Laaaabai liberalu ___ P.S. O merui Vaitkui rūpi klaipėdiečių turtas ir gal net pavyktų ir naudą klaipėdiečiams gauti !!!! ____ A. Vaitkus pabrėžė, jog per tuos tris mėnesius jis buvo pakvietęs mokslininkų grupę, kad padėtų išsiaiškinti, kaip racionaliai panaudoti „Geotermą“.

    „Mūsų tikslas yra ne šiaip kažkokį projektą įvykdyti, o, panaudojant geoterminį vandenį, sumažinti šildymo kainas klaipėdiečiams. Darbo grupė jau sudaryta, artimiausiu metu prašysiu, kad pateiktų pastabas dėl pasiūlymų“, – kalbėjo miesto vadovas.

    Reply
  7. Klaipėdietė

    Didelės sėkmės, stiprybės ir kantrybės Jūsų sunkiame darbe

    Reply
  8. Liberalus cinizmas ...

    Linkėjimai nepakaltinamam , anot pono liberalo Šulco , Spygliui ?

    Reply
    • Jums 37.51

      Nevarkit su tuo Štulcu. Jis nevertas diskusijos su jumis. Juk buvo vicemeras ir jau tada ”dirbo” kaip spyglys. Darbo metu sėdėdamas Klaipėdos rotušėje esančiame kabinete nosį krapštė ir ”sėdėdavo” facebooke, atseti ”dirbo” su Klaipėdos miesto rinkėjais. Tegul Štulcas su visa savo ”zakūske” eina persti.

  9. Liberalus cinizmas ...

    Apie požeminę aikštelę , kad ji bus buvo aišku dar 2019 ? Rašyta AK 2019-05-29 Požeminė aikštelė po Atgimimo aikšte – neišvengiama_______P.S . apie ką aimanuojate , pone liberale ?

    Reply
    • Anonimas

      Geriau jau jos nebutu…

    • I am

      Dar pirmame susitikime su gyventojais buvo nuspręsta, kad jokios požeminės atgimimo aikštėje nebus. Žmonės norėjo kad išliktų medžiai ir būtų fontanas. Yra viskas archyve. Nejaugi žmonių noras nesvarbu?

  10. Liberalus cinizmas ...

    Apie ” sporto ” salę ……. , meras teikė , taryba nepritarė , ar taip , pone liberale ? ____Nė vienas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys nepritarė mero Arvydo Vaitkaus pasiūlytam sprendimo projektui dėl gerokai pabrangusios koncesijos sutarties statyti sporto ir laisvalaikio kompleksą buvusioje II vandenvietėje, Paryžiaus komunos gatvėje. Opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalai nebalsavo, 17 Tarybos narių pasisakė prieš, susilaikė buvęs meras Vytautas Grubliauskas. _____
    Akivaizdu, jog tų mistinių 45 milijonų tokio objekto statyboms neužteks. Jau kalbama apie 70 milijonų._____Artūras Klangauskas, šios bendrovės vadovas, tokio teiginio „Atvirai Klaipėdai” nepatvirtino. Pasak JO , tai MIESTAS pats turi nuspręsti, ar jam tokio objekto reikia ___P.S. ir kas negerai , pone liberale ? MIESTO TARYBOS SPRENDIMAS ? ?Ar meras turi vienasmenę sprendimo teisę ” ką statyti , kiek mokėti ir .t. t ” ? Laaaaabai liberalu ….

    Reply
    • Vincas

      Jūs Artūrai, nesupykit, pasakysiu viena, kaimo Avynėlis. Metų 20 liberalai buvo prie valdžios Klaipėdoje ir faktas, tai, kad miestą jūs ten visi, prainiojat. Kaunas žydi, o Klaipėda šudanoja, ir labai džiugu, kad jus nustumė nuo valdžios. O apskritai, pradėkyt žiūrėti toliau savo nosies. Bijot jūs vieno, neduok Dieve Vaitkus Klaipėdoje, bus žymiai geresni negu Jūs. Jūs nesat liberalai už nuomonių ir darbų skirtumus, Jūs esat lievakai.

  11. Liberalus cinizmas ...

    Kiek eurų jau skirta naujam medicinos dariniui – sujungtoms ligoninėms ? Ar pradėti projektai dėl Skubios pagalbos skyriaus ? NE NE NE ! Taigi , eurus skaičiuoti reikia , pone liberale . ___Vaitkaus rinkiminė programa: „Aktyviai dalyvausime naujos Universitetinės klinikos, atsiradusios po 3 ligoninių sujungimo, organizacinių klausimų sprendime, nepriklausomai nuo to, kad ji pavaldi Sveikatos ministerijai. Mums labai svarbu, kad atsirastų vieningas ir modernus priėmimo skyrius (klinika), gelbėjantis žmonių gyvybes ir suteikiantis neatidėliotiną medicininę pagalbą, kad Sveikatos ministerijos ir atskirų politikų PAŽADAI šiam naujam junginiui skirti šimtus milijonų, pagaliau taptų ne tuščiais pažadais, o konkrečiu faktu;”

    Reply
  12. Liberalus cinizmas ...

    Klaipėda pagaliau turi merą , kuriam rūpi klaipėdiečių sunešti eurai . ____Visus neskaidrius arba nekompetentingai atliekamus projektus peržiūrime ir peržiūrėsime ateityje. Negalima taškyti klaipėdiečių pinigų ir mokėti už objektą du kartus daugiau nei jis kainuoja. Šiandien yra stabdomas projektas ir Medelyno kvartale. Visuomenė turi labai aiškiai išgirsti, kad tokių apvaginėjimų toliau nebus. Yra dar ir Jūrininkų sveikatos priežiūros centras, kurio nepradėjome, nes kaina yra per didelė“, – vardijo meras.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This