R. Adomavičius: „Mums neturėtų kilti klausimas, ar Lietuva – jūrinė valstybė“

Laiškai iš jūros, Svarbu

Pirmoji tinklalaidė „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ dedikuojama Lietuvos, jūrinės valstybės istoriniams akcentams ir Klaipėdos, jūrinio miesto virsmui. Istorikas Romualdas Adomavičius, Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas, teigia, kad Lietuva tikrai gali didžiuotis šiandien esanti pilnateise jūrine valstybe, nors kelias ir nebuvo lengvas.

„Kai kalbi apie Lietuvą, jūrinę valstybę, anktyvesnis santykis yra gana sudėtingas. Yra posakis, kad vienu metu Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė buvo tokia didelė, kad ji buvo išplitusi tarp dviejų jūrų – Juodosios ir Baltijos. Tačiau ne viskas buvo taip paprasta. Lietuvai buvo nelengva įsitvirtinti prie jūros, pirmiausia dėl to, kad tuomet čia būta gana silpno pirklių sluoksnio“, – pasakojo R. Adomavičius.

Su Romualdu pirmojoje laidoje kalbame, kaip šaliai sekėsi integruotis į tarptautinę jūrinę bendruomenę, kaip vystėsi Klaipėdos uostas, kuo buvo ypatinga vadinamoji burlaivių epocha.

Istoriko R. Adomavičiaus interviu – koncentruota istorijos pamoka apie Lietuvos, jūrinės valstybės virsmą ir Klaipėdos, jūrinio miesto augimą.

Kita laida pasirodys rugpjūčio 11-ąją, penktadienį. Jos herojus –Donatas Švirėnas, atsisveikinęs su aktorystę ir tapęs sėkmingu laivo stiuardu.

Laidos „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ iš dalies finansuojamos Klaipėdos miesto savivaldybės. Projekto partneriai – Lietuvos jūrininkų sąjunga, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras.

1 Comment

  1. Aistis

    Pagalba Klaipedos uosto istorijos turejams. Lietuvos nuo seniausiu tulstantmeciu gyveni pries Baltijos- Joldikos juros , proe Kursiu ir Aisciu mariu. Tik musu naijuju amziu okupantai nusiaube musu pakrsntes, pasisvino jas. Daug ka praradome, bet Klaipeda Prezidento Smetomos patriotai sugrazino. Gaila, kad Stalinas musu Aistmares su Vyslos ziotimis atidave pusslaviams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Nauja ekspozicija Jūrų muziejuje - apie kovinius narus

Lietuvos jūrų muziejuje, bendradarbiaujant su Klaipėdos universitetu, atidaryta ekspozicija „Niekada nepasiduok!“, pasakojanti apie kovinių narų atsiradimą Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. Alfonso ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Aleksandras Kaupas: „Tėtis nenorėjo, kad tapčiau jūrininku“

Paskutinė ciklo „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ laida dedikuota Lietuvos jūrininkų sąjungai, švenčiančiai 100 metų įkūrimo jubiliejų. Laidos svečias ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This