Ministras atmeta Klaipėdos mero kritiką

ELTA

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)
2023-08-03

Komentarų: 10

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako nesuprantantis uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus kritikos dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės įsteigimo ir vėluojančių investicijų. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas tokią mero retoriką vertina kaip „susidūrimą su medicinos realybe“.

Arūnas Dulkys ir Arvydas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Dabartinis Klaipėdos meras, nors yra dar trumpą laiką, į istoriją įsirašė labai keistą puslapį – nežinau, ar pasaulio istorijoje galima būtų surasti tokį analogą, kad miesto vadovas kritikuotų tai, kad jo mieste valstybė steigia ir vystys universiteto lygio ligoninę“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo A. Dulkys.

„Juk šitos ligoninės steigimas yra ne tik Klaipėdos krašto, ne tik Vakarų Lietuvos, bet visos šalies pergalė. Juk darome trečią pagal dydį mokslo ir medicinos centrą. Nebent meras savęs ilgalaikėje perspektyvoje Klaipėdoje nemato“, – svarstė ministras.

„Pono Vaitkaus žodžius vertinu kaip jo susidūrimą su medicinos realybe. Jis dar tik 100 dienų meras, bet jaučiu, kad jo rankos jau svyra. Tai tikrai norėčiau palinkėti stiprybės rasti jėgų visų pirma sutvarkyti pirminę grandį Klaipėdoje – tai, kas yra savivaldybės rankose“, – teigė A. Dulkys.

Ministras pabrėžia, kad A. Vaitkus viešai kalba apie gerokai didesnes investicijas miesto sveikatos apsaugos sistemos įstaigoms nei yra numačiusi SAM.

„Nežinau, kas tuos 250 mln. viešai vardina, gal ponas Vaitkus gali nurodyti tų žodžių autorių. Priminsiu, kad 2021 metais Klaipėdoje vyko atviras Sveikatos reikalų komiteto posėdis, kuriame buvo kalbama apie pokyčius. Kalbėjau ir apie galimas investicijas, minėjau apie 36 mln. eurų. Yra vieši to posėdžio įrašai, bet jų ponui Vaitkui žiūrėti nereikės, nes jis pats dalyvavo posėdyje“, – radijo laidoje pažymėjo A. Dulkys.

Jis taip pat nesutinka su A. Vaitkaus pastabomis, esą investicijos miesto gydymo įstaigoms vėluoja.

„Klaipėdoje nėra kažkokių išskirtinių sąlygų. (…) Sąlygos visoje Europos Sąjungoje vienodos. Klaipėdoje ir visoje Lietuvoje yra vienas ritmas, kokiu Europos Sąjungos investicijos ateina. Galiu tik patvirtinti, kad tai bus ne mažesnė nei 36 mln. eurų suma, kuri atkeliaus į Klaipėdos mieste esančias gydymo įstaigas per įvairius projektus“, – sako A. Dulkys.

„Vyriausybė tikrai nenorėjo, kad Klaipėda būtų užšalusio uosto vaidmenyje, tokio paties požiūrio linkiu ir savivaldybės vadovų komandai, pertvarkant pirminę sveikatos liniją“, – pažymėjo ministras.

ELTA primena, kad šią savaitę Klaipėdos meras A. Vaitkus nurodė, jog uostamiesčio ligoninių tinklo pertvarka neduoda reikiamo efekto, įstaigos pradeda veikti nuostolingai, iš darbo išėjo apie 50 gydytojų, o Vyriausybė neva nesilaikanti pažadų dėl milijoninių investicijų. Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, balsuojant dėl ligoninių sujungimo projekto Klaipėdos taryboje, A. Vaitkus teigimu, tuometinė valdančioji koalicija numatė, kad investicijos sieks iki 250 mln. eurų.

                                                                                                                 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

9 Comments

  1. Brigita

    IVB stadija yra nepagydoma. Tačiau tai nereiškia, kad nėra veiksmingų gydymo būdų. Taikydami vietinį gydymą, paliatyviąją chirurgiją ir sisteminį gydymą, gydytojai gali pailginti ligonio gyvenimo trukmę daugeliu metų.
    Tiksliniai plaučių vėžio gydymo būdai parenkami individualiai. Ligoniams reikia atlikti molekulinius genetinius tyrimus, kad būtų galima patikrinti, ar vėžio ląstelėse nėra mutacijų. Dėl tam tikrų genų pokyčių vėžinis navikas tampa tinkamu taikiniu tam tikriems vaistams vartoti. Skirtingiems ligoniams gydytojai gali naudoti KRAS, ALK, EGFR, BRAF ir kinazės inhibitorius. Europoje jau patvirtinta daugiau nei tuzinas tikslinės terapijos vaistų, kurie sėkmingai naudojami plaučių vėžiu sergantiems ligoniams.
    Imuninė terapija taip pat duoda puikių rezultatų sergant šia liga. Gydytojai naudoja PD-1, PD-L1 ir CTLA-4 inhibitorius. Šie vaistai sumažina naviko gebėjimą išvengti imuninio atsako.
    Kodėl mano tėvui neskirtas tinkamas gydymas? Kodėl yra sąmoningai vykdoma Žmogaus žudymas genocidas?
    Kai valstybėje yra tam pinigų.
    Imunoterapijos gydymo metodas, kurio kaina 5000 EUR (palyginimui, tai vienas Seimo nario ar kito valstybės tarnybos asmens atlyginimas) valstybės nefinansuojamas, ar finansuojamas tik pasirinktinai pagal kokius tai kriterijus pacientus?
    Arba siūloma tik chemoterapijos kursas, kurio savikaina centai, nes įforminti įkainiai visuomenei kelia abejones. Kas vyksta?
    Sąmoningas pasirinkimas ką gydyti, ką pasmerkti mirti? Nors akivaizdu kad ir gydymo metodai plaučių vėžiu sergantiems bet kurioje stadijoje, yra, ir pinigų tam valstybėje yra, tačiau medicinos personalas gauna vykdyti nurodymus siųsti Žmones myriop

    Reply
  2. Marijus

    Ministras??? Kažkoks neaiškios pakraipos tipelis, neturintis jokio supratimo apie mediciną. Bla-Bla agentūros augintinis. Meras irgi kniksensais smarkiai užsižaidė…

    Reply
  3. Nuomonė

    36 milijonai, istorinės investicijos, niekas nepasikeis su tokia suma

    Reply
  4. Klaipeda

    Kaip jums negeda Dulky,…ir kas jus laukia ateity uz kiekviena ligonio aimana ar paciento mirti, tikrai teks atsiskaityti didziule kaina, ir nepades tie milijonai tusciai svaistomi,…ir ka jums apskritai reiskia zmogaus sveikata ir gyvybe?…Jei turetumet nors laseli sazines pasitrauktumete is ministro pareigu, nes tai ne jusu kompetencijai disponuoti zmoniu sveikata. Geda…!!!!

    Reply
    • Juozas

      Kazin ar tokie kaip Dulkys bezino ka reiskia zodis GEDA.Jiems svarbiau euras,arba doleris

    • Taigi,

      Pritariu.
      36 mln-tai didelės investicijos?Graudu.
      O meru pasitikiu-jei nežinotų,tikiu,nesakytų.
      Realybė,matyt,jo pusėje.

  5. Virginija Jurgilevičienė

    Mes, visuomeninkai, pasisakėme, kai vyko tariama reforma. Iš tikrųjų buvo vykdomas sveikatos sistemos naikinimas. Pasirodo, tie, kurie įsakė sugriauti sveikatos sistemą, yra šventi, o jiems paklusę – blogiečiai, kurie dabar jau prisidirbo. Štai mūsų straipsnis apie gėdingiausią reformą. https://www.pilieciams.lt/be-kategorijos/parkrusto-plesikai-sveikatos-apsaugos-ministerija-nedalyvaukite-nusikaltimuose/

    Reply
  6. Liberalus cinizmas ...

    Konservatoriaus Petrošiaus giriamai būsimai 3 aukščiausio lygio gydymo įstaigai , ponas ministeris teišgali tik 36 milijonus iš 800 milijonų skirtų sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai ? Jūs rimtai pone ministre , istorinis įvykis ?, jei Klaipėda galėjo skirti 12 milijonų iš ne tokios storos anot seimo nario konservatoriaus Petrošiaus , piniginės ? ____.Petrošius: Klaipėdos universitetinė ligoninė – puiki proga nueinančiam merui išleisti klaipėdiečių pinigus .Audrius Petrošius, Seimo narys ____Sveikatos apsaugos sistemos laukia rimtos pertvarkos, kurioms numatyti apie 800 mln. eurų. Nepaisant to, Klaipėdos miesto savivaldybė, nuosavybės teise valdanti Klaipėdos universitetinę ligoninę, toliau renkasi savarankiškos miesto savivaldybės pavaldumo gydymo įstaigos kelią, neturėdama nei itin storos piniginės, reikalingos kokybiškam ir moderniam tokio tipo įstaigos funkcionavimui užtikrinti, nei pakankamai aukštos kompetencijos specialistų savivaldybės administracijoje, kad suvaldytų ligoninėje vykstančius procesus, įskaitant paslaugų
    kokybės ir prieinamumo pacientams gerinimą, personalo kompetencijų ir karjeros galimybių plėtojimą, problemų dėl mikroklimato operatyvų sprendimą ir t.t.

    Reply
  7. Liberalus cinizmas ...

    Eilinis liberalus PIŠŠŠŠŠ…. 36 milijonai DIDELĖS INVESTICIJOS , kurios pono ministro Dulkio įvardintos kaip ” istorinis įvykis ” ? Na, konservatoriau Petrošiau , liberale S.Gentvilai ar verta buvo kvailinti mane , rinkėją apie būsimą ” gėrį ” ir aukščiausios kokybės paslaugas ? Kiek turėtų kainuoti naujoji Jūrininkų poliklinika ? 40 milijonų ir tik statybos ? O kiek kainuotų vidaus įrengimas ? Dar tiek pat , jei ne daugiau ? 12 milijonų Klaipėda galėjo pati skirti KU atnaujinimui . O naujam , istoriniam , anot ministerio Dulkio , dariniui su aukščiausios kokybės paslaugomis tik 36 ? Naujo skubios pagalbos – priėmimo pastato nebus ? Tikiuosi po būsimų seimo rinkimų liksite politiniame patvoryje , ponai liberalieji . Tikėti jumis , savęs negerbti . Be pagarbos .

    Reply
    • Klaipėdos gyventojas

      Tamsta naturalus bukagalvis,oVaitkus prisišiko.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Užkalkėjusias kraujagysles plės nauju metodu 

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pradėtas taikyti naujas metodas užkalkėjusioms kraujagyslėms plėsti. Įstaiga įsigijo intravaskulinės litotripsijos aparatą, kuris bus pagalbininkas atkuriant ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This