Dėl vandenilio griaus laivų valdymo sistemos bokštą

Svarbu, Uostas ir jūra

Kelis dešimtmečius greta Naujosios perkėlos į Smiltynę stovėjęs trijų aukštų bokštas kris – jo savininkė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (KVJUD) ruošiasi užsakyti griovimo projektą. Beje, dar prieš porą  metų rengtas šio bokšto kapitalinio remonto projektas.

Naujosios perkėlos panorama keisis. Artūro Šulco nuotr.

Laivų judėjimo valdymo sistemos posto Nr. 2, esančios Nemuno g. 8A, bokštas – ypatingas statinys. Jam fiziškai ir morališkai nusidėvėjus Uosto direkcija po konkursinių procedūrų užsakė kapitalinio remonto projektą iš UAB „Uostamiesčio projektas”. Tačiau KVJUD apsisprendus teritorijoje, kurioje stovi bokštas, pradėti su vandenilio gamyba ir jo išpilstymo į autotransporto priemones ir vandeniliu varomus laivus veiklą, šis projektavimas neteko prasmės.

Praėjusių metų pavasarį Uosto direkcija nutraukė 2021 metų pradžioje pasirašytą su UAB „Uostamiesčio projektas” 55,5 tūkst. eurų vertės sutartį, nes direkcijos investicijų vykdymo pasitarime buvo priimtas sprendimas bokšto neatnaujinti „dėl pasikeitusių planų”.

Tuomet viešai buvo paskelbta, kad faktinė tokios sutarties įvykdymo vertė – 38,2 tūkst. eurų, Būtent tokia suma ir buvo sumokėta rangovui už padarytus darbus, kurie tapo nebereikalingi.

INFORMACIJA

KVJUD skelbė, kad Klaipėdos uoste vandenilis bus gaminamas naudojant polimerinių elektrolitų membranos (PEM) elektrolizerį, t. y. leidžiant elektros srovę tarp katodo ir anodo vanduo suskaidomas į vandenilį ir deguonį ir per PEM membraną išskiriamas vandenilis. Planuojamo uoste įrengti elektrolizerio galingumas sieks iki 2 MW.  Planuojamas vandenilio gamybos pajėgumas – apie 530 tūkst. kub. m 2025-aisiais, palaipsniui jis būtų didinamas iki 1,4 mln. kub. m 2030 metais.

9 Comments

  1. bigcatwar

    …siulau salia savydurnybes statyt,ta vandenilio generatoriu ir talpas….

    Reply
  2. Rita

    O sleptuves ar stato,dujokaukes supirktos?tiek pavojingu imoniu,o zmoniu saugumu nesirupina,

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Gerai sugalvota! Ant kranto statomas administracinis pastatas, šalia jo, taip pat prie vandens, statomas vandenilio fabrikėlis, paskui… O kas paskui? Kur dės tą vandenilį? Tai aišku, kad iš jo gamins amoniaką ar metanolį, ką gi daugiau! Miesto centras – fabrikėliams ne kliūtis, nebent koks prokuroras paklaustų, o kam reikėjo uosto akvatoriją gilinti iki 17 ar kiek ten metrų? Bet juk visi žinom, kad nepaklaus!

    Reply
  4. Kad

    O kam ten statyti ogi miesto centre atgimimo aikštėje kartu ir garažais po žeme Tumai pastatys gal kartu abi statybos pigiau apseis nes kasti ” kotlovaną” reikės vieną o ne du

    Reply
  5. Pilietė

    Klaipėdą supa dujų terminalas,naftos bazė dabar dar vandenilis,atliekų deginimas…laikas iš čia bėgti kuo tuoliau…

    Reply
  6. DARIUS

    Ar butinybe tokiai veiklai brangi uosto teritorija, statykite laukuose, ar salia Kiaules nugaros kur jau yra infrastruktura tokiai veiklai. O gal bokstas grius, kad buvo statytas tarybiniais laikais – o kas gali paneigti?

    Reply
    • Anonimas

      TIK NE TARYBINIU PASTATU GRIOVIMAS111!!!!!

  7. Siaubiakas

    miesto centre nauja vandenilio gamykla, o kaimas ramiai snaudžia.

    Reply
    • XM

      Pavydi?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Transportas

Nutrauktas geriausių kelių į uostą paieškos konkursas

Dar pernai spalį pradėtos viešojo pirkimo procedūros dėl galimų į pietus nuo Dangės upės esančios ir būsimos uosto teritorijos susisiekimo ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This