Banko kortelės greitai prigijo Klaipėdos viešajame transporte

Transportas

Per porą mėnesių Klaipėdos miesto viešajame transporte užfiksuota 11 tūkstančių unikalių vartotojų, už keliones autobusu ar mikroautobusu atsiskaičiusių banko kortele. Tokiu būdu už šias paslaugas sumokėta keliasdešimt tūkstančių eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors projektas dar nėra iki galo baigtas – banko kortelėmis kol kas negalima atsiskaityti priemiestiniame viešajame transporte, VŠĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) direktorius Gintaras Neniškis sako, kad tai labai geras rezultatas.

Viešojo transporto specialistai vartotojus, už paslaugas atsiskaitančius banko kortelėmis,  vadina atsitiktiniais keleiviais – tai yra turistai, žmonės, trumpam atvykę į uostamiestį arba klaipėdiečiai, kurie retai naudojasi vietos viešuoju transportu. Jiems dabar nereikia sukti galvos, kaip įsigyti bilietą, užtenka turėti banko kortelę ar prieigą prie jos mobiliajame telefone.

Atsiskaitymo banko kortelėmis paslauga leidžia įsigyti tik pilnos kainos „bilietą” – kiek šiuo metu kainuoja popierinis pas vairuotoją. Tačiau galioja ir vadinamasis optimizatorius, kad per dieną būtų nuskaičiuojama tik vienos dienos bilieto kaina – 4 eurai – nesvarbu, kiek bus kelionių autobusais.

Sprendimą Klaipėdos autobusuose įdiegė konkursą laimėjusi Estijos bendrovė „Ridango AS”, įrengusi ir dabartinę mieste naudojamą elektroninio bilieto sistemą. Maksimali penkerių metų kontrakto, apimančio ir priežiūrą bei transakcijų administravimą, suma siekia iki 1,4 mln. eurų be PVM. Estams KKT sumokama suma priklausys ir nuo transakcijų skaičiaus.

Nors išlika ir galimybė įsigyti popierinius bilietus pas vairuotoją, KKT žada visaip skatinti atsiskaitymą kortelėmis, nes tai mažina spausdinimo ir logistikos kaštus, mažiau trukdomas tiesioginis vairuotojų darbas, autobusai važiuoja greičiau, nelieka nesusipratimų dėl grąžos. Per metus dabar autobusų vairuotojai parduoda apie 1,2 mln. popierinių pilnos kainos bilietų.

INFORMACIJA

Autobusuose bus galima naudotis visomis „MasterCard“, „Maestro“, „Visa“, „Visa Electron“ bekontaktėmis banko kortelėmis (arba išmaniaisiais įrenginiais, susietais su banko kortele).

Kai užsidega žalios lemputės, tai reiškia, kad bilietas buvo nupirktas sėkmingai. Jei užsidega raudonos lemputės, tai reiškia, kad bilieto nusipirkti nepavyko. Jei buvo vienas ilgas garso signalas, mokėjimas arba patvirtinimas buvo sėkmingas, o du trumpi pyptelėjimai reiškia nesėkmę.

Dienos pradžioje kortelės patvirtinimo momentu yra rezervuojama banko kortelės suma, kuri atitinka kortelių organizacijų nustatytas viešojo transporto bilietų pirkimo taisykles. „MasterCard“ kortelių atveju rezervuojama 1 EUR suma, „Maestro“ kortelių atveju – 10 EUR. Dienos pabaigoje ši rezervacija atšaukiama ir nuo sąskaitos nurašoma suma, atitinkanti visą parduotų bilietų sumą.

Norint įsitikinti, ar bilietas įsigytas ir galioja, tos pačios kelionės metu skaitytuve reikia dar kartą pažymėti banko kortelę – antrą kartą taip žymint pinigai nebėra nuskaitomi.

Kontrolieriui reikia pateikti fizinę kortelę ir jis su bilietų tikrinimo aparatu ją nuskaitys. Jei su kortele yra nupirktas bilietas, kontrolierius taip pat gali jį matyti.

Čekį už kortele apmokėtas keliones galima gauti svetainėje https://bilietas.klaipedatransport.lt. Ten reikia atidaryti skiltį „Bilietų ir likučių patikra“ ir formoje „Ieškoti pagal banko kortelės numerį“ įvesti banko kortelės numerį.

2 Comments

  1. Klo

    Šaunuoliai!

    Reply
  2. Anonimas

    Vieotoje bikieto pardavimo tiek papildomo vargo keleiviui? Jus bikietus dienai keliauti pardavinekite. Bus maziau vargo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This