Smiltynės atgimimui prireiks šalies valdžios palaikymo

Miestas

Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus įsitikinęs: vos už keliolika minučių trunkančios kelionės keltu nuo miesto esanti Smiltynė turi visas galimybes tapti kurortine vietove. Dar 2018 m. kompanija „Sweco“ parengė Smiltynės teritorijos turizmo ir rekreacijos schemą, kurioje yra numatyti veiksmai kaip Smiltynė galėtų tapti kurortine vietove.

Tam, kad Smiltynė taptų patrauklia poilsiautojams, Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja keletą naujų objektų. Vienas jų – promenados nuo senosios perkėlos iki Lietuvos jūrų muziejaus įrengimas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Smiltynė – išskirtinio grožio teritorija, tačiau iki šiol joje nėra sukurta reikiama infrastruktūra, kad poilsiautojai norėtų ten praleisti daugiau laiko. Ši vieta turi didžiulį potencialą. Mūsų tikslas – rasti galimybes Smiltynei atsiskleisti ir ją paversti traukos objektu“, – sako meras A. Vaitkus.

Tačiau tam, kad miesto vizija greičiau taptų realybe, reikalingas šalies valdžios palaikymas. Smiltynės galimybes tapti kurortine vietove Klaipėdos miesto meras A. Vaitkus aptarė su Klaipėdoje apsilankiusiu aplinkos ministru Simonu Gentvilu.

„Šioje teritorijoje yra daug reglamentų – ir paveldosaugos (senosios vilos, išsidėsčiusios palei krantą), ir Kuršių nerijos nacionalinio parko, kuris veikia pagal Seimo patvirtintą nacionalinio Kuršių nerijos parko tvarkymo planą, taip pat yra miškų urėdija. Miesto siekis yra paversti šį ruožą gyvybingu, kad kuo mažiau būtų transporto, klimatui neutralus kelias, tačiau siekiama, kad būtų teikiamos paslaugos, apšvietimas, kad žmones trauktų ši vieta. Vis dėlto aplink tiek daug reglamentavimų, kad be centrinės valdžios palaikymo atgaivinti Smiltynę be galo sudėtinga ar net visai neįmanoma. Viliuosi, kad su ministro palaikymu įveiksime biurokratinius trikdžius“, – planais dalijosi A. Vaitkus.

Nors Smiltynė yra uostamiesčio teritorijoje, tačiau miestas vienašališkai priimti sprendimų negali, nes Smiltynė yra susaistyta su čia veikiančiomis kitomis institucijomis – Kuršių nerijos nacionaliniu parku, Kretingos miškų urėdija, VĮ „Kelių priežiūra“ ir privalo atsižvelgti į skirtingų institucijų reikalavimus. Kad Smiltynė taptų patrauklesne poilsiautojams, savivaldybė numato dar vieną objektą.

„Kartu su Projektų skyriumi vykdome Smiltynės miško parko takų (projektuojamų takų ilgis – virš 20 km) projektavimo priežiūrą. Šiuo metu projektuotojas derina projekto sprendinius su Valstybine miškų urėdija. Rangos darbai prasidės negreit – dar miškotvarkos planą reikia parengti“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Smiltynė neatitinka Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyto kriterijaus, kad Smiltynės teritorijoje turėtų būti reabilitacinė sveikatos įstaiga. Formaliai jos nėra, tačiau paslaugos yra teikiamos Lietuvos jūrų muziejuje, delfinų terapijos centre. Jeigu būtų išspręstas šis klausimas, savivaldybė galėtų teikti atnaujintą paraišką Ekonomikos ir inovacijų ministerijai dėl kurortinės teritorijos statuso suteikimo Smiltynei.

Su ministru S. Gentvilu meras taip pat aptarė klausimą dėl Danės upės įveiklinimo perspektyvų. Anot A. Vaitkaus, pirmiausia būtina Klaipėdos mieste esančią Danės upės dalį pripažinti vidaus vandens keliu ir išvalyti upės dugną nuo sąnašų bei dumblo.

3 Comments

  1. Nezabitauskas

    „Miesto siekis yra paversti šį ruožą gyvybingu(…), kad žmones trauktų ši vieta”. Čia apie Smiltynę? Smiltynė negyvybinga, nepatraukli? Cituoju ne kokį kaimo japį, kuris Smiltynės nė sapne nėra matęs. Ne, tai Klaipėdos mero žodžiai! Klaipėdiečiai, ar dabar jau suprantate, ką išsirinkote? Garažas Atgimimo aikštėje – tik žiedeliai, vaisių sulauksim, kai Gentvilas, Vaitkus ir Co pradės statybas Smiltynėje!

    Reply
  2. Miškininkas

    Smiltynė užmiršta miškininkų. Praeikite per mišką ir pažiūrekite kas ten darosi. Visur suvirtę medžiai, palei dviračių ir pesčiųjų takus pastoviai virsta medžiai, lankytis pavojinga. Kada paskutinį kartą atlikti sanitariniai kirtimai- klausimas Kretingos miškininkams. Miškas dūsta nuo kenkėjų, kretingiškiai sprendžia paprastai- nupurkšim, bet netvarkysim- juk reikia įdeti pinigų. Miško kubas- eurai, jei to nėra nieko nedarysim, apgailėtina…

    Reply
  3. Anonimas

    Palikite Smiltyne ramybeje,…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This