Dėl nepilnamečių renkamos paramos – abstraktūs Vaiko teisių specialistų atsakymai (papildyta)

Miestas, Svarbu

Klaipėdietę Redą neramina situacija, kurią ji stebi šią vasarą Klaipėdoje, šalia Liepojos gatvėje esančių parduotuvių „Rimi”, „Lidl” ir „Maxima”.

Moters teigimu, čia nuolat stovi paauglės mergaitės, kurioms galėtų būti apie 14 -16 metų, bei renka paramą, pasak jų pačių, sergančiam vaikui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Jos dėvi šviesą atspindinčias liemenes su anglišku užrašu „savanoris”. Mergaitės kalba lietuviškai su akcentu, iš ko galima daryti prielaidą, jog jos yra rusakalbės ar net ukrainietės. Jos būna po vieną, šalia nėra jokio suaugusio žmogaus. Mano nuomone, tai yra vaiko teisių pažeidimas ir manipuliacija žmonių jausmais. Paaugliai vieni be suaugusiojo priežiūros neturi rinkti neaišku kam paramos, nes tai yra nesaugu nei fiziškai, nei emociškai”, – portalui atsiųstame laiške rašo klaipėdietė.

Kartu ji teigia apie neįprastą situaciją pranešusi Vaikų teisių tarnybai, tačiau iš jos sulaukusi abstraktaus atsakymo.

Pasak moters, atsakyme yra tik paaiškinimas, kad tarnyba esą privalo vadovautis privataus gyvenimo neliečiamumo principu ir „užtikrinti, kad informacija apie šeimos privatų gyvenimą nebus atskleista tretiesiems asmenims”.

Klaipėdietės Rasos nuotr.

„Man nereikia informacijos apie privatų asmens gyvenimą. Aš noriu išsiaiškinti, kokiu pagrindu paauglės mergaitės yra paliekamos vienos prie parduotuvių rinkti pinigus neaišku kam. Tai kelia grėsmę joms ir mažina žmonių pasitikėjimą aukojimo klausimais”, – teigia klaipėdietė.

Nors Vaikų teisių tarnybos atsakyme pripažįstama, jog gautas ne vienas toks pranešimas, tačiau, moters teigimu, panašu, jog nieko nedaroma, kad situacija pasikeistų.

„Jei aukas renka organizacija, kodėl nėra šalia suaugusio žmogaus, o jei tai asmeninis privataus žmogaus gyvenimas – tai jau nepilnamečio išnaudojimas”, – įsitikinusi Reda.

Vaiko teisės skatina savanorystę

„Atviros Klaipėdos” žurnalistei susisiekus su Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gintare Noliūte, pastaroji nesutiko atsakyti į vienintelį klausimą, kokių priemonių skyrius ėmėsi, aiškindamasis šią situaciją, ir pasiuntė pas komunikacijos specialistus Vilniuje, nes Klaipėdos skyriaus atstovė spaudai atostogauja.

„Jums reiktų susisiekti su mūsų komunikacijos specialistais, jie pateiks komentarą”, – sakė ji.

Perklausta, dėl kokių priežasčių į vienintelį klausimą negali atsakyti ji pati, vedėja kelis kartus pakartojo tą patį.

„Mes turim susirinkti informaciją ir pateikti jums komentarą. Kreipkitės į komunikacijos specialistus”, – kartojo ji.

Papildyta

Baigiantis darbo dienai, tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyrius atsiuntė atsakymą, kuriame rašoma:

Savanorystė jaunam žmogui suteikia neįkainojamą patirtį – ugdo socialinius ir profesinius įgūdžius, gerina emocinę ir psichinę sveikatą, moko atsakomybės, skatina empatiją ir toleranciją kitam žmogui bei leidžia patirti bendruomeniškumo jausmą.

Vaikai Lietuvoje gali savanoriauti nuo 14 m. bet kuriose ne pelno siekiančiose organizacijose: vaikų dienos centruose, jaunimo centruose, humanitarinėse, kūrybinėse, sporto organizacijose, gyvūnų globos draugijose ir pan. Tačiau pasitaiko atvejų, kai vaiko teisių gynėjus pasiekia visuomenės pranešimai apie tam tikrose organizacijose pastebėtus savanoriaujančius vaikus, kurių amžius ar savanorystės pobūdis sukelia abejonių.

Vaiko teisių gynėjai yra visuomet pasirengę padėti ir reaguoja į kiekvieną gautą pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Ne išimtis ir jūsų minima situacija – gavus pranešimą apie vaikus, kurie pastebėti savanoriaujantys ir renkantys lėšas prie prekybos centrų be suaugusiųjų priežiūros, vaiko teisių gynėjai nedelsiant sureagavo: susitiko ir pasikalbėjo su savanoriaujančiais ukrainiečiais vaikais apie vykdamos savanorystės veiklą ir tikslus, taip pat pabendravo su savanorių tėvais, domėdamiesi, ar jie žino apie savo vaikų dalyvavimą savanorystėje ir ar jai pritardami, yra davę raštišką sutikimą.

Artimiausiu metu vaiko teisių gynėjai kreipsis ir į minėtos savanorystės veiklą vykdančią organizaciją, su kuria tikimasi aptarti vaikų savanoriškos veiklos – ne tik nukreiptos į pagalbos teikimą sunkumus patiriantiems žmonėms, ar gyvūnams, bet ir saugios pačiam savanoriaujančiam vaikui – klausimus.

Svarbu paminėti, jog lėšų rinkimas organizacijose, kuriose savanoriauja jaunuoliai, yra leistinas, tačiau siekiant, jog savanoriui ši veikla taptų prasminga ir suteikiančia teigiamą patirtį, vaiko teisių gynėjai kviečia savanorystės organizacijas su jų vykdoma veikla ir tikslais, pavyzdžiui, kaip bus renkamos lėšos, kam jos bus skirtos ir pan., visuomet aiškiai ir suprantamai supažindinti tiek savanoriaujančius vaikus, tiek jų tėvus ar globėjus”.

Tuo metu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Asta Kažukauskienė teigė, jog teisėsaugininkams ši informacija žinoma – sulaukta pilietiškų klaipėdiečių pranešimų.

„Viešosios tvarkos tarnybos prevencijos skyriaus ir Klaipėdos miesto komisariato pareigūnai šiuo metu aiškinasi ir tikslina įvykio aplinkybes”, – sakė ji.

Pridedame ir klaipėdietei siųstą Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus atsakymą.

12 Comments

  1. SOS

    Aukos sėkmingai renkamos toliau. Veikėjai ir veikėjos- tie patys Lidl Dragūnai Reakcijos jokios.

    Reply
  2. Vaikų teisės

    Klaipėdoje – beviltiška, besityčiojanti iš nedrąsių varguolių, mafija

    Reply
  3. pastebėjimas

    Atsiradus šiam straipsniui prie Lidl dingo prašančių aukų, pažiūrėsime kiek ilgai.

    Reply
  4. ona

    Prie LIDl parduotuvės Smiltelės g. renkančią paauglę paklausiau, kam renka paramą- gavau atsakymą, kad ji nori išsiaiškinti kaip tai veikia.
    Kitą kartą, jau kita rinkėja, toje pat vietoje, pasakė, kad paramą renka epilepsija sergančiam ir Vilniuje gydomam ukrainiečių berniukui. Sunku patikėti tokiais aiškinimai.
    Ir dar. Kodėl mieste negirdėti ukrainiečių kalbos? Labai padaugėjo rusiškai kalbančių.

    Reply
    • Klaipedetis

      Pries kuri laika buvo kazkurioi Facebook grupeje skelbimas. Tie vaikai ne savanoriai, jiems moka uz tai. Bet tos aukos tikrai ne vaikams renkamos, nes tuo uzsiemineja aferistai is ukrainos. Nes pagal ta pati skelbima buvo skambines vaikas 14 metu, jam pasiule dirbti Online kazino.

  5. Šaras

    jos turi vadybininkė su juodu kostiumėliu,pačios jos ne tokios jaunos ir kaikurios su medinėmis ant kūno įtarimų dirba vakare prostitutėmis,nes mačiau mašina ir vairuotojas su barzdele obrenka jos pinigus atseit Ukrainos vaikams.Ta vadybininkė kalba tik rusiškai ir labai aikštinga net siūlėsi iškviesti policiją,bet pamačiau kažkokius ženklus parodė tas vietas iš mašinos ir jos pasišalino.Mano galva jos tenka pinigus ne savo noru o per prievarta.

    Reply
    • dar

      Paauglės ir paaugliai- Klaipėdos rusakalbių mokyklų auklėtiniai. Ne ukrainiečių. Gaila, kad nenustatyta – „labdarą „renkanti organizacija, nes nupirkti liemenes, prižiūrėti pinigus renkančius, – toks darbas ne paaugliams. Nusikalstama veikla turi kuratorius… Atsirado viltis, kad tas pinigų rinkimas su policijos pagalba bus sustabdytas. Juokinga, kad atsirašinėjanti Vaikų teisių institucija siunčia instrukcijas ir pastabas apie … savanorystę pilietiškiems gyventojams! Gal pakeltų sėdynes ir išeitų į gatves ne PC apsipirkti, o pasiaiškinti?

  6. Vasara

    Ne pirmas mėnuo kaip visoje Klaipėdoje prie parduotuvių stovi. Iš pirmo žvilgsnio buvo matyti, kad tai naujieji „kurčnebyliai” čigonai apgavikai. Bet matomai veikia, nes žmonės gausiai aukoja.

    Reply
  7. Rasa

    Šitie keisti paramos rinkėjai, neaišku kam ir neaišku , kieno siunčiami dirba visą vasarą. Nepilnametes, renkančias paramą”, prižiūri kuruoja ” vaikinai, vyresni. Merginos vengia , jei jas fotografuoja, nenori ir net negali išsamiai paaiškinti, kokiam „sergančiam” ukrainiečiui tie pinigai renkami. „Savanorių liemenes dėvintys paaugliai ant jų užsirašę neaiškius kontaktus, nėra tos organizacijos , kurią jie, neva, atstovauja.. Gal policija gali pasidomėti šiais neaiškiais reketininkais.

    Reply
  8. Prisigyvenome

    Atsakingas specialistas nesugeba atsakyti į klausimą ir siunčia pas komunikacijos specialistus ? Jūs rimtai ? Tuos vaikus mačiau ir aš . Man taip pat rūpi KODĖL vaikai vieni prašo aukų ?

    Reply
    • Tai tik parodo,

      kokia tų „specialistų” kvalifikacija.

    • Kukis

      Specialistčių perkvalifikacija/antraeilės pareigos – sutenerės. ???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Iš Gargždų kilęs komikas: visi darbai yra svarbūs

Mantą Grimalį dažnai galima sutikti įvairiuose „stand-up“ komedijos renginiuose, pasiklausyti jo tinklalaidėse ar išvysti kituose nuotaikinguose projektuose. Nors žinomas komikas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Didieji prekybos tinklai mažina „Vičiūnų“ gaminių kiekį lentynose

Didieji Lietuvos prekybos tinklai tikina rimtai žvelgiantys į tai, kad dėl galimo sankcijų pažeidimo „Vičiūnų“ grupei priklausanti įmonė atsidūrė teisėsaugos ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

ELTA

Pigo pigiausios prekės

Kovą pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su šių metų vasariu, šalies parduotuvėse pigo 4,52 euro (6,6 proc.) ir buvo 14,65 euro ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This