Klaipėda ruošiasi, o Talinas jau 5 metus rūšiuoja maisto atliekas

Aplinkosauga

Kitąmet visoje Lietuvoje bus privaloma rūšiuoti maisto atliekas. Skirtingos šalies savivaldybės tam ruošiasi savarankiškai, o Klaipėdos miesto ir Neringos municipalitetai šį darbą patikėjo Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC).

Prieš keletą metų, kurdami maisto atliekų rūšiavimo projektą, klaipėdiečiai domėjosi Talino patirtimi. Estijos sostinėje šios atliekos buvo pradėtos rūšiuoti 2018 metais, o kaip jiems sekėsi pasakojo Talino atliekų perdirbimo centro vadovė Kertu Tiitso.

„Individualių namų gyventojams mes išdalinome mažus 80 litrų talpos konteinerius, o daugiabučių kiemuose pastatėme įprasto dydžio konteinerius. Daugiabučių gyventojai galėjo iš mūsų gauti nedidelį 10 litrų talpos kibirėlį maisto atliekų surinkimui bute, bet šia galimybe pasinaudojo nedaugelis. O individualiems namams siūlėme alternatyvą – kas nenorėjo imti konteinerio, galėjo nemokamai gauti kompostinę maisto ir kitų biologiškai skaidžių atliekų rūšiavimui“, – pasakojo K. Tiitso. 

Klaipėdoje kuriama maisto atliekų rūšiavimo infrastruktūra bus panaši į veikiančią Taline. Tik individualių namų gyventojams bus siūlomas komplektas: kiemo konteineris ir kibirėlis. O daugiabučių gyventojai savo maisto atliekas bus kviečiame dėti į įprastus plastikinius maišus ir išmesti į rudu dangčiu pažymėtus konteinerius kieme. Identiškai, kaip dabar elgiamės su komunalinėmis atliekomis.

„Iš daugiabučių namų maisto atliekas surinkdavome kartą per savaitę, o iš individualių – 2 kartus per mėnesį“, – aiškino tuometinė Talino atliekų perdirbimo centro vadovė. Paklausus, ar toks išvežimo dažnumas ne per retas, ar gyventojai nekėlė pretenzijų dėl nemalonių kvapų, K. Tiitso užtikrino, jog tokių būkštavimų iš pradžių buvo, bet jie nepasiteisino.

„Pirmais metais Taline surinkome apie 5 tūkstančius tonų maisto atliekų, o antrais metais jau apie 15 tūkstančių tonų. Priprasti prie naujovės nebuvo sudėtinga, gyventojai greitai suprato šio rūšiavimo prasmę ir naudą“, – teigė Kertu Tiitso.

Estijos sostinėje biologiškai skaidžių atliekų rūšiavimą paskatino Taline iškilusi biodujų jėgainė, kurioje iš surinktų maisto ir žaliųjų atliekų gaminama elektros energija. Anksčiau surinktos maisto atliekos buvo panaudojamos komposto gamybai – pūdomos Talino sąvartyne.

Tuo tarpu KRATC pasirinko kitą sutvarkymo kelią: šalia Dumpių regioninio sąvartyno statomi maisto atliekų apdorojimo įrenginiai, kuriuose atliekos bus perrūšiuojamos, atskiriamos pakuotės, o sukaupta masė atiduodama perdirbėjams. Nei pūdymu, nei biodujų gamyba bendrovė neužsiims.

Dumpiuose kuriama maisto atliekų tvarkymo infrastruktūra yra finansuojama Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir KRATC lėšomis, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This