Klaipėdos centriniam paštui rengiamas atgimimo scenarijus

Miestas

Šiuo metu savivaldybėje vyksta intensyvios diskusijos siekiant išgryninti pašto įveiklinimo koncepciją, konsultuojamasi su jūrinės srities specialistais, numatoma įtraukti ir daugiau ekspertų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Džiugu, kad Kultūros ministras Simonas Kairys išgirdo savivaldybės lūkesčius ir susirūpinimą dėl šio unikalaus pastato. Kad procesas vyktų sklandžiai ir būtų sukurtas objektas, nešantis naudą Klaipėdai ir Lietuvai, liepos mėnesį sudaryta darbo grupė pašto komplekso sutvarkymo ir įveiklinimo klausimams spręsti, kurioje dirba ir ministerijos, ir savivaldybės specialistai. Tuo pat metu, kol rengiami ateities planai, ypač svarbu jau dabar pasirūpinti, kad statinys toliau nenyktų, nekeltų grėsmės praeiviams, nebyrėtų tinkas ir plytos. Reikalingus darbus pastatus valdantis Kultūros infrastruktūros centras jau pradėjo daryti šiomis dienomis“, – sakė meras Arvydas Vaitkus.

2021 metais Kultūros ministerijos užsakymu parengtos galimybių studijos rengėjai pašto rūmų komplekse siūlo kurti daugiafunkcę kultūros erdvę – Klaipėdoje gimusio astronomo F. W. Argelanderio mokslo ir meno centrą su muziejinėmis, renginių, rezidencijų funkcijomis, taip pat siūlyta komunikacijos centro koncepcija, orientuota į ryšių ir komunikacijos centrą, kuriame būtų pristatomas istorinis paveldas ir šiuolaikinės technologijos. Naujosios miesto valdžios siekis – kad veiklas apjungtų jūrinė tematika.

„Klaipėda – išskirtinis miestas, vienintelis Lietuvos uostamiestis, todėl turime išnaudoti šį pranašumą ir sukurti mūsų miesto identitetą atspindintį traukos objektą, kuris būtų įdomus ne tik mums patiems, bet ir svečiams iš kitų Lietuvos miestų bei užsienio. Šis objektas turi atgimti kiek įmanoma greičiau, todėl vyksta aktyvus bendradarbiavimas su Kultūros ministerija, kuri rūpinasi, kad istorinis pastatas būtų sutvarkytas, o savivaldybė tikslina įveiklinimo koncepciją, kad rengiant restauracijos projektą jau būtų galima tiksliai numatyti, kokios paskirties erdvės bus reikalingos“, – sakė meras.

Pagal bendradarbiavimo sutartį, pasirašytą tarp Kultūros ministerijos ir savivaldybės, ministerija valstybės ir ES struktūrinių fondų lėšomis numato sutvarkyti pašto kompleksą ir pritaikyti jį kultūros bei kitoms veikloms vykdyti, o savivaldybė –   pasirūpinti erdvių įveiklinimu.

Savivaldybėje vystoma idėja, kad galimybių studijoje numatytą viziją papildant jūrine tematika, būtų galima sukurti įvairias ekspozicijas, edukacijas supažindinant su jūrine navigacija, jūrine komunikacija istoriniame ir dabarties kontekste, taip sujungiant jūrinę, astronominę ir komunikacinę tematiką, numatyti patrauklių interaktyvių objektų, pavyzdžiui, laivo įvedimo į Klaipėdos uostą simuliatorių ir pan. Pirmajame pašto aukšte turėtų būti atspindima ir istorinė pastato funkcija – čia turistai turėtų galimybę išsiųsti atviruką su miesto vaizdu ir antspaudu į savo šalį, kas labai populiaru užsienio turistų traukos taškuose.

„Istorinio pastato atnaujinimas – sudėtingas ir brangus procesas. Nors kol kas kalbama apie centrinio pastato restauraciją, diskutuojame, kad tikslinga būtų rengti projektą visam kompleksui, o jo įgyvendinimą būtų galima numatyti etapais. Taip pat kalbama apie architektūrinio konkurso poreikį – savivaldybės specialistų nuomone jis būtų reikalingas teritorijai už centrinio pastato – čia taip pat būtų galima sukurti patrauklią erdvę“, – sakė A. Vaitkus.

XIX a. pabaigoje statytas Klaipėdos centrinio pašto pastatas liko nenaudojamas, kai 2019 m. iš jo išsikraustė AB „Lietuvos paštas“. Nors iš pradžių pastatą ketinta parduoti aukcione, 2022 m. Vyriausybė paskelbė paštą kultūros paminklu, šis sprendimas užtikrina, jog istorinis pastatų kompleksas liks atviras visuomenei, taip pat atvėrė geresnes finansavimo galimybes. Šiuo metu pašto komplekso pastatus valdo Kultūros infrastruktūros centras, kuriam Vyriausybė objektą perdavė patikėjimo teise.

Su panašiu laikmečiu statytais pašto pastatų įveiklinimo iššūkiais susiduria ir kiti Europos miestai. Hamburge (Vokietija) pašto pastatas skirtas komerciniams mokslo centrams, Berlyne (Vokietija) įrengtos komercinės, darbo erdvės, gyvenamieji butai, Šverine (Vokietija) sename pašto pastate numatomi ofisai, bendradarbystės erdvės, renginių patalpos, pastate veiks ir savivaldybės įstaigos, Kūre (Šveicarija) pašto pastatas pritaikytas atviros bibliotekos koncepcijai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atnaujins Paryžiaus komunos gatvę

Klaipėdos savivaldybė skelbia pasirašiusi sutartį dėl Paryžiaus komunos gatvės atnaujinimo – artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai. Pagal ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This