Žvyre įklimpęs „Orlen Lietuva“ reaktorius pajudėjo iš vietos ir toliau tęs kelionę

ELTA

Žygimantas Šilobritas (ELTA)
2023-08-14

Komentarų: 0

Nors sekmadienio vakarą „Orlen Lietuva“ priklausantį reaktorių gabenantis sąstatas užstrigo ant žvyrkelio šalia Erlėnų kaimo Kretingos rajone, įmonės atstovė spaudai Kristina Gendvilė teigia, kad problema buvo išspręsta ir krovinys toliau judės link Mažeikių. Anot jos, ant kelio išklojus metalines plokštes, reaktorių vežantis sąstatas sugebėjo nuvažiuoti kelis šimtus metrų.

Redaktorius Erlėnuose. Aurelijos Ubartienės nuotr.

„Yra viskas pasitaisę. Praėjusią naktį, iki 2 val., ant žvyrkelio, kuriame sąstatas buvo užstrigęs, buvo klojamos metalinės plokštės, kurias atvežė sunkvežimiai iš „Vega transport“ terminalo. Įklimpusi reaktoriaus sąstato dalis su jų pagalba pajudėjo iš vietos ir nuvažiavo kelis šimtus metrų“, – Eltai pirmadienį teigė K. Gendvilė.

„Sąstatas stovi ant šalia kelio išklotų metalinių plokščių, maždaug 350 metrų atstumu iki asfalto dangos“, – pridūrė ji.

Visgi, kaip aiškina „Olen Lietuva“ atstovė, kelionė rugpjūčio 14 d. paryčiais buvo sustabdyta dėl sukilusio rūko, kuris kėlė pavojų komandos ir krovinio saugumui. Tad, pasak jos, atstumas kurį sąstatas turėjo įveikti per praėjusią naktį buvo perkeltas.

„Projekto komanda priėmė sprendimą tą naktį nebevažiuoti dėl sukilusio rūko. Tad, tiek dėl krovinio, tiek dėl komandos saugumo, kelionė buvo perkelta į šį vakarą. (…) Vakare sąstatas važiuos iki Skuodo aplinkkelio, kur vėl stos ilsėtis ant asfalto dangos“, – aiškino ji.

Pasak K. Gendvilės, siekiama pakoreguoti grafiką taip, kad krovinys į Mažeikius atvyktų rugpjūčio 18 d. Šiam tikslui pasiekti, anot jos, yra planuojama, kad sąstatas nesustos ties Aleksandrijos kaimu įrengtoje poilsio aikštelėje ir atkarpą Skuodo aplinkkelis–Židikai, kuri turėjo užtrukti dvi naktis, bandys įveikti per vieną kartą.

„Yra aktyviai dirbama su „Energijos skirstymo operatoriumi“ ir „Litgrid“, siekiant pakoreguoti grafiką taip, kad būtų eliminuota poilsio aikštelė Aleksandrijoje (…) Mėginama perdėlioti grafiką taip, kad kai sąstatas išvažiuos iš Skuodo aplinkkelio, važiuotų tiesiai iki Židikų. Tai yra kiek daugiau nei 32,2 km atstumas. Tokiu atveju likęs grafikas nepakis“, – aiškino K. Gendvilė.

Remiantis tarptautinės logistikos bendrovės „Mammoet“ pateiktu kelionės planu, atkarpą Skuodas–Židikai sąstatas turėtų pradėti pirmadienį, rugpjūčio 14 d. 17 val. ir baigti rugpjūčio 16 d. 04.21 val. Jeigu grafikas vėliau nepakistų, rugpjūčio 17 d. krovinys turėtų pajudėti 6 val. maršrutu Židikai–Ritinė–Pikeliai, o kelionę baigti 14.08 val.

Paskutinę, rugpjūčio 18 d., krovinys turėtų pajudėti 8 val. nuo Pikelių ir 12.45 val. sustoti „Orlen Lietuva“ centrinėje būstinėje Mažeikiuose.

ELTA primena, kad 1,5 tūkst. tonų sveriančio žaliavos likučio konversijos įrenginio reaktoriaus, skirto „Orlen Lietuva“ gamyklai, kelionė iki Mažeikių prasidėjo vidurnaktį iš rugpjūčio 5 d. į rugpjūčio 6 d. Klaipėdoje. Tarptautinė logistikos bendrovė „Mammoet“ planuoja, kad transportavimas 145 km ilgio maršrutu užtruks iki rugpjūčio 18 d.

Reaktorių gabenantis sąstatas juda tamsiuoju paros metu, vidutiniškai 3 km/h greičiu. Važiuojantį sąstatą ir lydi inžinieriai ir kitas personalas, kurie turi užtikrinti sėkmingą kelionę.

Ruošiantis krovinio gabenimui, planuojamame transportavimo maršrute buvo sustiprinti 40 posūkių, praplatinta ir sustiprinta 80 km kelių, įrengta apie 64 km papildomo kelkraščio, sutvarkyti 9 tiltai, 4 iš jų rekonstruoti įrengiant apvažas, o 2 iš naujo perstatyti, maršrute buvo įrengtos 6 poilsio aikštelės.

Žaliavos likučio konversijos įrenginio reaktorius, skirtas naftos perdirbimui, yra beveik 100 metrų ilgio, 6,5 metro pločio ir 10 metrų aukščio, sveria apie 1,5 tūkst. tonų. Kartu su įrenginiu jį vežantis sąstatas sveria 2,2 tūkst. tonų.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Būtingėje renkami į Baltijos jūrą išsilieję naftos produktai

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gavo pranešimą iš AB „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą, ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Iš „Begos” per Klaipėdos centrą - dar du sunkiasvoriai kroviniai

Rugsėjo 28 -29 dienomis iš Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos UAB „Bega“ teritorijos, Nemuno g. 2B, per miesto centrą norima pervežti ...
2023-09-21
Skaityti daugiau

Transportas

Klaipėda tikslina didžiagabaričio transporto judėjimo per miestą tvarką

Į Klaipėdos miesto tarybos komitetų darbotvarkes be kitų klausimų šiuo metu yra įtrauktas ir tvarkos aprašo, kuriuo nustatomi sutikimų naudotis ...
2023-09-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This