Vėtrungių kelias suka į Svencelę ir Ventės ragą

Regionas

Besibaigiant vasarai pajūryje toliau tęsiamas renginių ciklas „Vėtrungių kelias: vėjas, krantas ir vanduo“. Rugpjūčio 18–19 dienomis publika kviečiama su Mažosios Lietuvos šimtmečio istorija susipažinti per jungtinę teatro, šokio, muzikos ir medijos meno prizmę. Renginio organizatoriai Svencelėje bei Ventės rage žada unikalią modernaus meno elementais interpretuotą ir tikrais faktais paremtą programą.

„Vakarų Lietuvoje plytinčio etnografinio Mažosios Lietuvos regiono išskirtinumą jau ne vieną šimtmetį formuoja gamtos stichijos. Čia nuolat siaučia vėjai. Čia susijungia visų Lietuvos upių vanduo, jau daugybę amžių skalaujantis Vakarų Lietuvos pakrantę. Vanduo, vėjas ir krantas – tai pagrindiniai elementai, atspindintys unikalų daugiakultūrinį pamario kraštą ir kuriantys kasdienį vietos gyventojų gyvenimo ritmą. Atsižvelgiant į šio krašto išskirtinumą, šiuolaikiniam žiūrovui teatro, šokio ir muzikos meno išraiškos priemonėmis perteikiamas interpretuotas istorinis pasakojimas apie Mažosios Lietuvos regioną,“ – apie renginių ciklą pasakoja Šilutės kultūros ir pramogų centro edukacinių programų vadovė Viktorija Binkulienė.

Pirmąją renginių ciklo „Vėtrungių kelias: vėjas, krantas ir vanduo“ dalį žiūrovai jau išvydo Jūros šventės metu. Na, o antroji, įkvėpta vėjo ir laisvės, rugpjūčio 18 d., penktadienį, atvers pamario ir jūros krašto horizontus bei pakvies svečius į Kuršių marių pakrantę – Svencelę.

Programos metu svečiai turės progą išgirsti garso performansą „Gyvos šventovės” (Augustinas Našlėnas, Emilija Lendraitytė-Timinskė). Tai 2020 metais menininkų Augustino Našlėno ir Viliaus Jokubaičio pradėtas multimedijos projektas.

Pasitelkę šiuolaikines technologijas, menininkai kuria garso įrašus iš kuršių šventviečių. Šiuose įrašuose pagrindinis aspektas – darnus skambėjimas garsų, išgaunamų tose vietose rastais gamtos objektais – medžių šakomis, akmenimis, paukščių plunksnomis bei archajiniais šamaniškais instrumentais – būgnais, tarškynėmis, švilpynėmis, kanklėmis.

Pasirodymo metu bus pristatyta menininko Manto Maziliausko specialiai šiam projektui sukurta meninė instaliacija „Vėjų kalnas“. Tai įspūdingo dydžio 15 metrų aukščio ir 50 metrų pločio archiskulptūrinė erdvės struktūra, kuri atspindi vėjo, kaip stichijos svarbą pamario kraštui.

Rugpjūčio 19 d., šeštadienį, trečioji renginių ciklo dalis žiūrovus pakvies į Šilutės kraštą su įspūdingąja Nemuno delta, kurioje gausu salų. Čia įsikūręs Minijos kaimas, kuriame vietoje centrinės gatvės teka upė, bei Uostadvario ir Ventės rago švyturiai iki šiol mena buvusias Baltijos jūros ribas ir kitas svarbias istorines detales. Interaktyvi meninė programa aktualizuos svarbiausią pamario kultūros paveldą, kuris neatsiejamas nuo vandens.

Publikos laukia „Mirazvon“ plokščiųjų varpų performansas, kartu su šokio teatro „Judesio erdvė“ paruoštu šokio pasirodymu (choreografės Laura Geraščenko ir Elinga Serapinaitė).

Taip pat Ventės rage publika išvys jau liepos mėnesį Jūros šventėje pasirodžiusią menininko Manto Maziliausko sukurtą meninę instaliaciją „Dangiškai bangai“. Tai keliaujanti 7 metrų aukščio vėtrungė.

Visos šio renginių ciklo dalys – Jūros šventė, Svencelė ir Ventės ragas – tai bendras šiuolaikinio meno ir Mažosios Lietuvos tradicijų siužetas, apjungiantis mūsų šalies istoriją. Mariaus Salyno sukurta muzika, Mindaugo Valiuko kurti tekstai ir Manto Maziliausko meninės instaliacijos – visa tai šiek tiek šiuolaikiškai, bet tuo pat metu ir tradiciškai atliepia šį unikalų pamario kraštą, kuris nuo neatmenamų amžių susiliejęs su gamtos stichijomis,“ – pasakoja renginių režisierius Marius Tumšys.

Projektą finansuoja Kultūros ministerija, Šilutės rajono savivaldybė. Projekto rėmėjas – „Svencele Dunes“. Projekto organizatoriai Šilutės kultūros ir pramogų centras, Nacionalinis kultūros kelias „Vėtrungių kelias“.

Projekto partneriai „Creators 76“, VšĮ šokio teatras „Judesio erdvė“, Šilutės turizmo informacijos centras, Klaipėdos r. turizmo informacijos centras, Ventės rago ornitologinė stotis.

Renginiai nemokami.

Daugiau informacijos apie renginių ciklą „Vėtrungių kelias: vėjas, krantas ir vanduo“ – čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pradės statyti „Vėjo miestelį“

SBA grupės nekilnojamojo turto kompanijai „SBA Urban“ skelbia, jog gavo Klaipėdos rajono savivaldybės leidimą plėtoti „Vėjo miestelį“ šalia Kuršių marių, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Regionas

Nuo Kintų iki Ventės rago planuojamas dviračių takas

Šilutės rajono savivaldybė užsimojo nutiesti pėsčiųjų ir dviračių taką greta valstybinės reikšmės rajoninio kelio Priekulė – Sakūčiai – Ventė, jo ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This