Į Klaipėdą – net iš Australijos: technologijų talentai atranda Lietuvos pajūrį

Verslas

Nors ilgą laiką Lietuvos pajūris būdavo asocijuojamas vien su atostogomis ir uosto pramone, pastaruoju metu regione daugėja modernių technologijų srityje veikiančių įmonių.

Vis daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų atranda Klaipėdą kaip ilgalaikę ar sezoninę darbo vietą: mieste susibūrusi bendruomenė plečiasi, o jos poreikis auga. Prie jos sėkmės prisideda ir išpopuliarėję hibridinio ar nuotolinio darbo modeliai, darbuotojams suteikiantys lankstumo ir mobilumo galimybių.

Pačioje pandemijos pradžioje į Klaipėdą iš Šiaulių su šeima persikėlęs Artūras Lazejevas, startuolio, rinkodaros analitikos platformos „Whatagraph“ technologijų vadovas, sako, kad šis sprendimas buvo gerai apgalvotas ir pasiteisinęs. Pasak pašnekovo, darbo specifika IT srityje leidžia dirbti iš bet kurios pasaulio vietos, todėl prioritetų sąraše atsidūrė visai kiti aspektai.

„Su žmona svarstėme, kur galėtume keltis gyventi ir dirbti. Esame apkeliavę nemažai šalių ir galėjome rinktis nebūtinai Lietuvoje, bet pasirinkome Klaipėdą. Tai kompaktiškas miestas, kuriame yra ką veikti po darbo, dviračiu galima greitai pasiekti jūrą, atsigauti gamtoje. Savaitgalį persikelti į Smiltynę ar Juodkrantę. Čia veikia teatrai, vyksta koncertai, kaip ir kituose didmiesčiuose. Vasarą miestas atsigauna: kone kiekvieną savaitgalį vyksta įvairios šventės, renginiai, pritraukiantys daug žmonių. Žiemą būna ramu, galima pailsėti nuo šurmulio“, – pasakoja A. Lazejevas.

Kuriasi tiek lietuviai, tiek užsieniečiai

Nuo pat atvykimo į uostamiestį, Artūras prisijungė prie Klaipėdoje veikiančios technologijų bendruomenės „Commit Klaipėda“, dalyvauja jos susirinkimuose, kalbina pašnekovus, prisideda prie renginių organizavimo. Anot jo, aktyvi bendruomenė ir bendraminčių įsitraukimas suteikia miestui didesnį potencialą. Dėl teigiamų perspektyvų Klaipėda tampa patraukli ne tik lietuviams, bet ir specialistams iš viso pasaulio.

„Kiti miestai gali pasirodyti kaip keliantys stresą – daug triukšmo, dideli atstumai, o jeigu nori atsipalaiduoti gamtoje, teks sėsti į automobilį. Turime pavyzdžių, kaip žmonės atsikraustė į Klaipėdą net iš Australijos, kitų užsienio valstybių. O Lietuvos masteliu skirtumas dar mažesnis – miestas tampa aktualus tik tada, jeigu esi „pririštas“ prie biuro. Kai svarbu patys talentai, o ne jų buvimo vieta, atsiveria kitos galimybės“, – tikina A. Lazejevas.

Sveikatos technologijų srities startuolis „Kilo Health“ – gerai žinomas darbdavys Lietuvoje ir viena sparčiausiai augančių technologijų bendrovių Centrinėje Europoje. Kaip pastebi įmonės žmogiškųjų išteklių vadovė Ilona Bernotaitė, keli „Kilo Health“ bendraįkūrėjai yra kilę iš Klaipėdos ir nors pagrindinė būstinė veikia Vilniuje, uostamiestyje atidarytas biuras, kuriame ypač šiltuoju metų laiku dirba daug darbuotojų.

„Klaipėda – neabejotinai puikus pasirinkimas nuotoliniam darbui. Pastebime tendenciją, kad vis daugiau puikių specialistų pasirenka uostamiestį kaip nuolatinę gyvenamąją vietą. Čia yra viskas: jūros ošimas, saulė, Palangos oro uostas, puikus susisiekimas su kitais didžiaisiais šalies miestais, kurortinio miesto ramuma, bet kartu ir didmiesčio teikiama infrastruktūra, patogumai“, – sako ji.

Neformali bendruomenė dalinasi patirtimi

Prieš dvejus metus atgaivinta „Commit Klaipėda“ bendruomenės idėja. Ji vienija technologijų ir susijusių sričių aukštos kvalifikacijos specialistus. Reguliariai vyksta neformalūs susitikimai, kuriuose kviestiniai pranešėjai dalinasi patirtimi. Pasak miesto investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID“ laikinosios direktorės Kristinos Postornak, dažnai šios diskusijos užsitęsia, o pačios bendruomenės pavydi net sostinės specialistai.

„Sulaukiame prašymų iš Vilniaus ar Kauno specialistų, kad susitikimus transliuotume. Tačiau mūsų siekis – kurti neformalų, betarpišką bendravimą. Visi pranešėjai čia dalyvauja nemokamai, sužinoję apie šį formatą noriai atvyksta ir iš kitų miestų“, – pasakoja K. Postornak.

Anot pašnekovės, ateities planuose – ir didesni renginiai, pavyzdžiui, hakatonas vienam Klaipėdos miesto iššūkių išspręsti. „Potencialo augti bendruomenei daug“, – tvirtina ji.

Technologijų poreikis mieste auga

Klaipėda siekia pritraukti technologijų talentus, startuolius ir jau veikiančias įmones. Pasak „Klaipėda ID“ investicinės aplinkos projektų vadovės Virginijos Ketlerienės, uostamiestis – svarbus logistikos centras (jūrų uostas, geležinkelio mazgas, kelių magistralės), gausu gamybos įmonių, kurioms artimoje ateityje reikės inovacijų ir šiuolaikinių technologijų sprendimų.

„Šiuo metu planuojamas ir vėjo jėgainių parkas jūroje, kuris pritrauks daug jį papildančių verslų. Rinka šiuo metu nėra iki galo užpildyta, kalbame apie gamybos ir kitų sektorių skaitmenizavimą, robotizavimą, todėl jau dabar reikia, o artimoje ateityje reikės ir dar daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų“, – teigia V. Ketlerienė.

Ji pabrėžia, kad Klaipėdos miesto savivaldybė taiko įvairias finansines paskatinimo priemones čia persikeliantiems specialistams, gali pasiūlyti erdvių ofisams, o pastaraisiais metais sulaukiama vis daugiau susidomėjimo ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio valstybių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Gražiam Klaipėdos valdžios veidui piešti - po pusę milijono kasmet

Dabartinė Klaipėdos valdžia ketina nuo šių metų daugiau nei tris kartus padidinti išlaidas savo viešiesiems ryšiams. Nors teigiama, kad nemažai ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

Verslas

Įmonės kalėdiniams vakarėliams renkasi ir Klaipėdos erdves

Kalėdos – vienas intensyviausių laikotarpių verslo renginiams. Organizatoriai pastebi, kad kiekvienais metais išlaidos jiems auga, o užsakovai pageidauja kokybiškos programos, ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Klaipėda ID” grimzta: už milijoną esam nežinomi Niujorke

Miesto investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID” valdyba, sudaryta iš nepriklausomų narių, buvo pašalinta už nepaklusnumą, o buvusi laikinoji ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This