Ką mesime į maisto atliekų konteinerius?

Konsultacijos

Lietuvoje artėja naujas atliekų tvarkymo etapas – kitąmet turėsime atskirai išrūšiuoti maisto atliekas. Klaipėdos ir Neringos miestuose šiam procesui taip pat ruošiamasi: perkami ir bus dalinami individualūs konteineriai, daugiabučių kiemuose bus pastatyti atskiri konteineriai arba įrengiamos maisto atliekų surinkimo kapsulės pusiau požeminiuose konteineriuose, šalia regioninio Dumpių sąvartyno statomi maisto apdorojimo įrenginiai. Tačiau neretai žmonės skeptiškai pasitinka naujoves ir pateikia savo argumentus: aš neturiu maisto atliekų – viską suvalgau, tai ką aš į tą konteinerį mesiu?

Toks lipdukas bus ant Klaipėdos miesto rūšiavimo konteinerių.

Visgi būtent į maisto atliekų konteinerį turėtų patekti daugiausia buities atliekų. Ekspertų skaičiavimu, per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai sukaupia daugiau nei 400 kilogramų atliekų. Maždaug pusė jų – maisto ir kitos biologiškai skaidžios. Todėl į maisto atliekų konteinerius turėtume mesti: naudojimui netinkamus vaisius ir jų likučius; bulvių, morkų ir kitų daržovių lupenas; arbatos tirščius bei pakelius; kavos tirščius ir jų popierinius filtrus; riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių ir popierinius rankšluosčius. Be to tik į maisto konteinerį turėtume išmesti mėsos, žuvies, pieno bei kitų maisto produktų likučius.

Tačiau nebus galima mesti maisto, supakuoto į stiklines ar metalines pakuotes. Pavyzdžiui, sugedusius marinuotus agurkus ar konservus iš pakuočių teks iškratyti į maisto konteinerį, o stiklainį ir skardines mesti į atitinkamus pakuočių konteinerius.

Priežasčių, kodėl maisto atliekas verta surinkti ir perdirbti atskirai, yra bent keletas. Pirmiausia, tai naudinga ekonomiškai.

„Kai maisto atliekos patenka į bendrą  komunalinių atliekų konteinerį, jos užteršia perdirbimui ir pakartotiniam naudojimui tinkamas antrines žaliavas. Pavyzdžiui, maisto atliekomis suteptas popierius ar plastikai mažiau ar išvis nebetinkami perdirbimui“, – pranešime cituojama Ramunė Šličienė, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro direktorės pavaduotoja.

Apdorojus maisto atliekas jos pūdomos ir šio proceso metu išgaunamas biometanas – gamtinių dujų analogas, naudojamas energijos gamybai arba net kaip kuras transportui. O likusi supūdyta masė paverčiama aukštos kokybės derlingu kompostu.

Dar viena maisto atliekų rūšiavimo nauda – ekologinė. Jei maisto atliekos patektų į sąvartyną, pūdamos jos į atmosferą išskirtų didžiulius metano kiekius. O metano dujos sparčiai didina planetos šiltnamio efektą, dėl kurio vyksta klimato kaita – kyla vidutinė temperatūra, atsiranda ekstremalūs klimato reiškiniai, tokie kaip karščio bangos, krituliai ir potvyniai.

„Maisto atliekų rūšiavimas nėra sudėtingas. Daugelyje Europos šalių jis vykdomas jau kone dešimtmetį, taip pat ir Lietuvoje turime sėkmingų pavyzdžių. Alytaus regione gyventojai maisto atliekas rūšiuoja jau penktus metus“, – pasakojo R. Šličienė.

Klaipėdoje ir Neringoje maisto atliekų surinkimas vyks taip pat, kaip dabar surenkamos komunalinės atliekos: į plastikinį maišelį sudėti maisto likučiai bus išmetami į atskirą konteinerį. Klaipėdoje daugiabučių gyventojai maisto atliekas mes į rudu dangčiu pažymėtą konteinerį, o individualių valdų savininkai gaus atskirą konteinerį šių atliekų surinkimui.

Neringoje bus pastatyti nauji konteineriais rudais dangčiais, kuriais galės naudotis tiek daugiabučių, tiek individualių namų gyventojai.

Surinktos maisto atliekos keliaus į apdorojimo įrenginius, kurie šiuo metu statomi Dumpiuose kartu su kita maisto atliekų tvarkymo infrastruktūra. Šis projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir bendrovės lėšomis, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

4 Comments

  1. Imanbek'Roses patriotas

    Ką mesime į maisto atliekų konteinerius?
    – Boratinius šūdus, nepamirškite, kad maišeliai turi būti ekologiškai popieriniai. Netinka pasiųti iš reklaminių bukletų, o tuo labiau suklijuoti su lipnia juosta! Taip taupysite ne tik senkančios planetos vandens resursus, bet ir savo mokesčius! Jei aš našlys sukaupiu puse standartinio konteinerio šiūkšlių per metus ir tai kainuoja „tik” virš 30 eurų, tai nereiškia, kad turiu krauti jums visus pelenus ir supuvusius obuolius vežimui iš kaimo į miestą, nes tada pabrangtų šiukšlių transportavimo paslaugos ne tik man, bet ir senjorams miestuose. Todėl taupydamas popierinius nuo cukraus maišelius džiovintiems liepžiedžiams, ir po to juos naudoti prakūrai, einu išsikratyti savo organizmo atliekas į kviečių laukus, ar tai į mišką, ar į medinį pasakų namelį, pagal medicininę situaciją. Nes naminiai gyvuliai lietuvoje dėl deklarantų iš puvėsinių kopūstinio Briuselio malonės neapsimoka auginti ir dėl to išpjauti, o dar laukinių žvėrių ir žmonių neįstengė visų sunumeruoti ir sučipuoti dėl smarkiai šylančios planetos, o be to ir maišiukai prie šiknų visiems neprikabinti, ir tai ten tą reikalą darysiu dėl to, kad sekančiais metais bulvės vėl žydėtų! O Neringoje atvykę ponai iš įvairiausių sostinių labai „ten stengsis” išsivežti ar rūšiuoti visokias taras ir maisto atliekas, nes jie uždirba ir tai sako kaip rūšiuoti, bet patys nė piršto nejudina tai daryti, ir nusipirkę ungurį kinietišką suėda ir alaus iš miltelių padarytą atsigėre nusimyžą jūroje greičiausiai… Ir taip saugo saugomas teritorijas. Taigi, pilkit ir toliau tuos pagoniškus piliakanius ir kai „rusai” puls galėsit pakūrenti Gedimino stulpus ir perspėti kaimynines apskritis. Ačiū tau Viešpatie! Full HD! Blue beam.

    Reply
    • Janinos ir jos močios išduotas Joannes

      Jonas atsakė ir tarė: „Žmogus nieko negali gauti, jeigu jam nėra duota iš dangaus. Ir niekas nėra užžengęs į dangų, kaip tik tas, kuris nužengė iš dangaus, Žmogaus Sūnus.
      O buvo vienas iš farizėjų, vardu Nikodemas, žydų vyriausybės narys.
      Joannes / John / Иохан / Jono 3′ 27;13;1
      https://bible.com/lt/bible/321/lam.3.59.LTZB

      Nusivijęs botagą iš nendrinių virvelių, jis visus išvijo iš šventovės, ir avis ir jaučius, išbarstė mainininkų pinigus ir išvartė stalus, ir jam nereikėjo, kad kas paliudytų apie žmogų, nes jis pats žinojo, kas yra žmoguje. Tada žydai atsiliepė ir jam tarė: „Kokį ženklą gali mums parodyti, kad drįsti tai daryti?“ Jo motina sakė tarnams: „Ką tik jis jums sakys, tai darykite!“ Bet Jėzus iš savo pusės nepasitikėjo jais, nes jis pažino visus, 2’15;25;18;5;24 tuo tarpu mokytiniai prašė jį, sakydami: „Rabbi, valgyk!“ Jis tarė jai: „Eik, pašauk savo vyrą ir ateik čionai.“ Mūsų tėvai šitame kalne
      garbino Dievą, o jūs sakote, kad Jeruzalėje yra ta vieta, kur Dievas reikia garbinti.“ 4’31;16;20
      ?
      Bet jei jūs netikite jo raštais, kaip jūs tikėsite mano žodžiais?“ Iš tiesų, iš tiesų sakau jums: ateina valanda, ir dabar ji yra, kada mirusieji išgirs Dievo Sūnaus balsą, ir kurie paklausys, bus gyvi.5’47;25 O Įstatyme Mozė mums įsakė tokias užmušti akmenimis. Ką gi tu sakai?“ 8’5
      ?
      Todėl jo gimdytojai pasakė: „Jis yra pilnametis; klauskite jį patį!“ 9’23
      ?
      Pilotas atsakė: „Ką esu parašydinęs, esu parašydinęs.“ O toje vietoje, kur jis buvo nukryžiuotas, buvo sodas, ir tame sode naujas kapas, kuriame dar niekas nebuvo pagudytas. Tuomet žydai, kadangi tai buvo Prisirengimo diena, nenorėdami, kad kūnai pasiliktų prie kryžiaus per sabatą, – nes tos sabatos diena buvo ypatingai svarbi, – prašė Pilotą, kad būtų sutriuškintos jiems blauzdos ir kad jie būtų pašalinti. 19’22 ;41;31

  2. Močiutė

    Pastačius konteinerį, pirmiausia reikia pagalvoti, ar bus takai iki jo nueiti….Baltijos pr klampojame po pažliugusią žolę arba reikia eiti važiuojama kelio dalimi, konteineriai toli, veik iki pagrindinės gatvės, tai kaip ir „nepasidažius” šiukšlių neišneši….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iki maisto rūšiavimo pradžios Klaipėdoje ir Neringoje liko keli mėnesiai

Airija, Čekija, Portugalija, Slovakija, Suomija, Švedija, Vokietija, Estija, Latvija, Lenkija – šių šalių gyventojai jau rūšiuoja maisto atliekas. Lietuvoje šis ...
2023-12-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This