Karalienės Luizės jaunimo centre prasidėjo priėmimas į būrelius

Švietimas

Teresė Baltokaitė, „Atviros Klaipėdos“ praktikantė
2023-08-24

Komentarų: 0

Šią savaitę prasidėjo mokinių priėmimas į Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro (KKLJC) būrelius ir studijas, kurio pirmas etapas vyks iki rugsėjo pabaigos.

„Šiandien yra anšlagas. Kai kurie būreliai jau beveik užpildyti, – sakė KKLJC direktorius Ramūnas Kaubrys. – Pirmosios dienos nerealiai gausios. Labai džiaugiamės.“

Tėvai, norintys užregistruoti savo vaikus į šokio, dailės, teatro, muzikavimo, fotografijos, kūrybinio rašymo būrelius, gali tai padaryti pačiame centre (Puodžių g. 1) ir jo struktūriniuose padaliniuose darbo dienomis 12-18 val. iki rugsėjo 30 dienos. Tačiau priėmimas vyksta visus metus. Tiesiog pirmieji yra garantuoti, jog pateks į norimą būrelį ar studiją.

Virtualios registracijos centras neturi, bet planuoja tokią kurti.

„Ieškosime platformų. Pernai ieškojau, bet dar nebuvo Lietuvoj surasta, kas atitiktų mūsų reikalavimus. Esame biudžetinė įstaiga, turime paisyti visų įsakymų ir įstatymų, derinti su steigėja“, – teigė direktorius.

Atrankos į būrelius nėra, bet kai kurie mokytojai gali paprašyti susitikti asmeniškai patikrinti vaiko gebėjimus.

„Norint dainuoti, muzikuoti reikia tam tikrų gebėjimų ir tada mokytojai su tėveliais kartu tariasi. Yra programų, kurios yra išskirtinai populiarios. Pavyzdžiui, dailės būreliai. Kadangi yra didelis skaičius norinčių ir visi patekti negali, mokytoja prašo, kad vaikas atneštų, ką piešia namuose. Tačiau stengiamės priimti kiekvieną norintį. Svarbu, kad būtų vietos“, – sakė R. Kaubrys.

Centre siūlomi būreliai ir studijos apima plataus spektro veiklas: nuo šokio, dailės, dainavimo, teatro, muzikavimo ir iki kūrybinio rašymo, fotografijos ar žurnalistikos. Viena iš išskirtinių siūlomų veiklų yra Edukacinės – meninės raiškos studija, skirta mažiesiems padėti pasiruošti lengvesnei pradžiai į pirmą klasę. Studijoje ne tik ruošiamasi mokyklai, bet ir piešiama, muzikuojama.

Pasikeitus neformalaus vaikų švietimo koncepcijai, ketverių metų vaikai irgi galės lankyti siūlomus būrelius. Veiklose laukiamų vaikų ir jaunimo amžius buvo praplėstas nuo 4 iki 18 metų.

„Anksčiau ketverių metų mokinių turėjome kažkiek, jie būdavo kaip išimtis ir reikėdavo derinti su centro taryba. Dabar to daryti nebereikia“, – sakė R. Kaubrys.

Savivaldybės tarybos patvirtinta būrelių kaina siekia 6-12 eurų mėnesiui. Direktoriaus teigimu, šis abonentinis mokestis yra simbolinis, bet centrui labai svarbus, nes savivaldybė dotuoja tik darbo užmokestį ir šiek tiek ūkinių išlaidų.

„Labai gražus savivaldybės gestas, kad ji nusprendė atleisti nuo mokesčio daugiavaikių šeimų mokinius ir socialiai remiamų šeimų vaikus“, – teigė direktorius, pridurdamas, kad finansinių sunkumų turintys ukrainiečiai gali teikti paraišką ir taip pat būti atleidžiami nuo mokėjimo.

Vietos būreliuose greitai tirpsta, nes sugrįžta jau lankę mokiniai. Kūrybinio rašymo ir žurnalistikos studijos vadovės Vilijos Šeputienės manymu, taip yra dėl mokytojų sukuriamo ryšio su vaikais.

„Jeigu vaikai grįžta ir nori būti čia, tai akivaizdu, kad suaugusiojo ir jauno žmogaus ryšys, apskritai atmosfera pamokoje yra vienas iš svarbiausių aspektų. Labai smagu, kai jie atranda tai, ko nesitiki patys. Tas savęs netikėtas atradimas yra stebuklas, įvykstantis mūsų centro užsiėmimuose. Vaiko ar jaunuolio pasakymas „nežinojau, kad taip galiu“ ir yra didysis laimėjimas jam pačiam ir atpildas mokytojui“, – teigia būrelio vadovė.

Skirtingai nei muzikos/dailės mokyklose, kurios vykdo formalųjį papildomą ugdymą ir siūlo individualius užsiėmimus, KKLJC veiklos vyksta tik grupėmis. Jas sudaro nuo 10 iki 20 vaikų, priklausomai nuo pasirinkto būrelio.

„Tai galimybė bendravimui, naujų draugų atradimui. Gera atmosfera, puikūs mokytojai. Būti kartu bendraamžių rate, atrasti kartu, kurti kartu. Kiekvienas turi čia vietą“, – sako R. Kaubrys.

Dailės studiją „Varsa“ ir keramikos būrelį „Vingutis“ lankančios mergaitės mama Dalia Grikšaitė teigė, kad piešti vaiką labiausiai motyvuoja būrelių vadovai.

„Svarbiausias dalykas yra pedagogai. Praeitais metais dailės būrelio lankymas išaugo iki personalinės parodos. Mokytoja su pagarba ir dėmesiu surengė vaiko parodą, išsaugojo darbus ir juos atrinko. Jeigu ne mokytojos autoritetas, mokytojos paskatinimas, mokytojos gebėjimas sudominti, manau, nieko nebūtų. Pavyzdžiui, namuose nepiešia“, – dalinosi klaipėdietė.

R. Kaubrys teigia, kad centras neužsidaro savo erdvėje – organizuojami konkursai, festivaliai, kelionės. Tas pasaulėjautos ir pasaulėžiūros plėtimas, anot jo, yra vienas iš ugdymo aspektų ir viena iš motyvacinių priemonių.

Vadovas atskleidė, kad neseniai pateikė Savivaldybės administracijai paraišką dėl pastato renovacijos, modernizavimo ir medijų centro įkūrimo.

„Yra labai didelė palėpė. Didžiulis plotas neišnaudotas miesto centre. Sumąstėme, kad čia turėtų būti medijų centras. Labai norėtume, kad tai būtų ne tik neformalaus ugdymo erdvė, bet ir miesto visuomenei atskira galimybė patekti ir naudotis medijų centru. Kol kas nežinau savivaldybės reakcijos. Čia yra sudėtingas klausimas, nes esame unikaliame istoriniame pastate“, – sakė direktorius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pirmoji moksleivės fotografijų paroda

Kovo 27 d., trečiadienį, 17.30 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Nišinėje galerijoje atidaroma Angelos Danielos Skaizgirytės paroda „Laiškas ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Mums rašo

Projektas „Pažink save“ padės jaunimui atrasti savo kelią visuomenėje

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro struktūrinis padalinys Atviras jaunimo centras 2024 m. vykdys projektą „Pažink save“. Projekto tikslas – sukurti ...
2024-02-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This