Nemažai butų Klaipėdoje nuperkama nuomai

Verslas

Vis dažniau lietuvių, ieškančių balanso tarp ramybės ir galimybių veikti, žvilgsniai krypsta į Klaipėdą. Ekspertai pastebi, kad gyvenamieji būstai šiame mieste išgraibstomi it karštos bandelės. Pirkėjus domina nekilnojamasis turtas tiek senos statybos daugiabučiuose, tiek ir naujuose projektuose, o kainos negąsdina, nes investicijos atsiperka greitai. Nors būstų nuomos paklausa išauga vasarą, miesto patrauklumą visus metus atranda vis daugiau gyventojų.

Palmiros Mart nuotr.

Rugpjūčio mėnesį Klaipėdos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje buvo apie 730 pardavimui skirtų objektų. Didžiausia pasiūla (70 proc.) – 2-3 kambarių butai, dažniausiai senos statybos daugiabučiuose. Antroje vietoje pagal pasiūlą rikiuojasi vieno kambario butai, o keturių ir daugiau kambarių butų pasiūla buvo mažiausia.

Tikimasi, kad nekilnojamojo turto rinką Klaipėdoje dar labiau išjudins planuojamos vėjo jėgainių parko jūroje statybos. Vis daugiau poilsiautojų atranda Klaipėdą kaip turistinį, poilsio miestą, kuriame yra tam pritaikyti paplūdimiai su visa reikiama infrastruktūra, kavinėmis ir pasilinksminimo vietomis.

„Poilsiautojai vis labiau atranda Klaipėdą ir dažnai lieka nustebę. Tai kompaktiškas miestas su didmiesčio patogumais, čia yra daug veiklų tiek suaugusiems, tiek vaikams, šeimoms, aktyvus kultūrinis gyvenimas. Jūra padeda atsigauti po įtempto darbo, skatina kūrybiškumą“, – teigia Virginija Ketlerienė, miesto investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID“ Investicinės aplinkos projektų vadovė.

Investicijos greitai atsiperka

Pasak nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ Klaipėdos padalinio vadovo Aurimo Petriko, atsižvelgdami į esamą paklausą, tokius 2–3 kambarių butus stengiasi pasiūlyti ir NT vystytojai, projektuodami naujos statybos daugiabučius ar įgyvendindami senų pastatų konversijas – pritaikydami pastatus gyvenamiesiems būstams. Pasak eksperto, daug būstų uostamiestyje nuperkami turint tikslą nuomoti.

„Senos statybos dviejų kambarių butų kvadrato kaina svyruoja nuo pusantro iki trijų su puse tūkstančių eurų. Naujų su daline apdaila – nuo dviejų iki trijų su puse tūkstančių eurų, o perparduodamų su baldais kaina svyruoja nuo vieno tūkstančio eurų senos statybos pastatuose iki trijų tūkstančių už kvadratą naujos statybos namuose geriausiose miesto vietose. Investicijos greitai atsiperka, nes kas ketvirtas butas Klaipėdoje nuperkamas su tikslu išnuomoti, tai didžiausias santykis Lietuvoje“, – pasakoja A. Petrikas.

Pasak pašnekovo, dažniausi klientai – jaunos, gyvenimą kartu pradėjusios poros, dažnai net ne klaipėdiečiai. Šeimos su vaikais dažniausiai ieško būsto rajone, individualiuose namuose. Skaičiuojama, kad rajone namo kaina panaši, kaip buto mieste. Tuo tarpu nuomos rinka atsigavusi: rugpjūtį skelbimuose buvo apie 140 butų nuomai, didžioji dalis (100) – dviejų ar trijų kambarių.

„Nuomos kaina priklauso nuo būsto įrengimo, apstatymo. Bet už dviejų kambarių buto nuomą tikimasi nuo 550 iki 700 eurų per mėnesį, plius komunaliniai mokesčiai. Trijų kambarių butai šiek tiek brangesni. Turtas sąlyginai pigus, bet nuomos kainos aukštos, todėl investicija į nekilnojamąjį turtą greitai atsiperka. Daug kas vasaros sezonu užsiima trumpalaike nuoma, turime klientų, kurie pavasarį pasiima iš mūsų pardavimui laikyto būsto raktus ir rudenį vėl grąžina“, – pasakoja ekspertas.

Vystomi projektai greitai suranda pirkėjus

Per porą pastarųjų metų uostamiestyje pradėti vystyti šeši pagrindiniai didelių daugiabučių projektai, nors pasitaiko ir mažesnių pastatų. Pasak pašnekovo, ką rinka pasiūlo, viskas būna išparduodama. Klientų neatbaido ir aukštesnės kvadrato kainos, kurios įprastai naujos statybos objektuose siekia nuo 2,7 iki 3,5 tūkst. eurų. Šiuo metų Klaipėdoje vystomi tokie didelio dėmesio sulaukiantys objektai kaip „Bastionų namai“, „Memelio miestas“, „Klaipėdos Holivudas“, „Danės krantas“ ar „Parko pakrantė“. Pasak V. Ketlerienės, vystytojai vis daugiau kalba apie trumpalaikės komercinės nuomos objektų statybą.

„Bendraujame su vystytojais, paklausiausi būna maži butai, dažniausiai juos perka net ne klaipėdiečiai. Perka su tikslu išnuomoti arba patiems turėti būstą savaitgaliui ar vasarai, kadangi miestas patrauklus poilsiautojams. Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie komercinės nuomos būstų vystymą. Labai geras pavyzdys – „Lighthouse Hub“, kuriame sukurta „co-living“ erdvė, galima išsinuomoti kapsules miegui arba didesnius kambarius, yra bendra erdvė su virtuve ir dušais, o pirmame aukšte gali veikti paslaugos, reikalingos gyventojams“, – teigia agentūros „Klaipėda ID“ projektų vadovė.

Pasak A. Petriko, pardavimams sezonas įtakos nedaro – sandoriai vyksta nepriklausomai nuo metų laiko, todėl ieškoti būsto įsigyti galima pradėti bet kada. Tačiau norintiems būstą nuomotis jis pataria paieškomis užsiimti rudenį, artėjant šildymo sezonui, kai būstų savininkai būna labiau linkę derėtis dėl kainos. Kiti palankūs laikotarpiai – vasario–kovo mėnesiais, taip pat prieš prasidedant vasarai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ištikimųjų, aušrininkų, socdemų ir valstiečių pasiekimai: priartėjome prie Visagino*

„Nesibaigiančių galimybių miestas ant jūros kranto. Klaipėda – perspektyvus miestas, pasirengęs sparčiai plėstis, atviras įvairiems investiciniams projektams“, – vis dar ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdai sukūrė naują reklamą

Šiaurietiškos nuotaikos kupinas miestas prie jūros, kuriame gera gyventi ir kurti. Tokią žinutę siunčia VšĮ „Klaipėda ID“ naujai pristatytas reklaminis ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Gražiam Klaipėdos valdžios veidui piešti - po pusę milijono kasmet

Dabartinė Klaipėdos valdžia ketina nuo šių metų daugiau nei tris kartus padidinti išlaidas savo viešiesiems ryšiams. Nors teigiama, kad nemažai ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This