Nepavykusi Matijošaičio kopija

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2023-08-24

Komentarų: 4

Kai nori būti Matijošaičiu, bet pavyksta tik užtraukti rankinį stabdį taip, kad aplink pasklistų svilėsių dūmai, lieka tik karpyti juosteles privačių restoranų atidarymo renginiuose. Vargu, ar vertindami Arvydo Vaitkaus patirtį klaipėdiečiai tikėjosi tokio miesto progreso.

Arvydas Vaitkus ir Visvaldas Matijošaitis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors buvau pažadėjęs sau pernelyg nekritikuoti naujai išrinkto Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, pirmąjį kartą neištvėriau tuomet, kai buvo pranešta, kad bus atsisakoma naujos Jūrininkų poliklinikos statybų, vietoje to paremontuojant Klaipėdos miesto polikliniką. Primenu, kad tam, jog pirminės sveikatos priežiūros paslaugos būtų geografiškai pasiskirstę tolygiai ir būtų patogiai prieinamos miestiečiams, buvo planuojama ir pastatyti naują Jūrininkų polikliniką, kur būtų sukelti keli šios poliklinikos filialai, ir vėliau rekonstruoti ar perstatyti Klaipėdos miesto polikliniką. Klaipėdos merui, matyt, pakankama ambicija ir scenarijus, kurio nusipelno klaipėdiečiai, būtų paremontuotas sovietinis pastatas.

Nuo naujojo mero kadencijos pradžios Klaipėdoje buvo sustabdyti arba ketinama sustabdyti eilė smulkių projektų – dviračių tako į Melnragę projektavimas, Girulių paplūdimio prieigų rekonstrukcija, iš strateginio veiklos plano pašalinta ir galimybė įrengti saugų pėsčiųjų/dviračių taką per geležinkelio pervažą vienoje pagrindinių ir judriausių dviračių trasų ties Giruliais. Rankinis stabdys neaplenkė ir stambių bei ambicingų projektų – miesto veidą esmingai galėjusiu pakeisti viešojo transporto infrastruktūros pertvarkymu Taikos pr. ir Herkaus Manto gatvėse (BRT), kurio buvo atsisakyta, pristabdytas ir dengto futbolo maniežo projektavimas Baltijos prospekte, taip pat atsisakyta ir didžiulio sporto komplekso – ledo aikštelės ledo rituliui, dailiajam čiuožimui, taip pat penkių multifunkcinių salių Paryžiaus Komunos gatvėje – koncesijos. Jau rinkimų metu nerimą kėlė faktas, kuomet A. Vaitkus su didžiuliu susižavėjimu lygino du nepalyginamus objektus – šio didžiulio komplekso Klaipėdoje ir ledo arenos Kaune projektus ir sąmatas.

Šiandien ir vėl negaliu tylėti, kadangi atėjo eilė Baltijos ir Taikos pr. žiedinės sankryžos pertvarkymo projektui. Buvo pranešta, kad bus atsisakoma šios sankryžos projektavimo, vietoje to – bus užsiimama situacijos stebėsena po kitų, aplink esančių projektų įgyvendinimo.

Žinoma, galima kvestionuoti, ar praeityje priimtas sprendimas iš pietinės miesto dalies perkelti Centrinį keleivių terminalą į miesto vidurį buvo racionalus sprendinys, tačiau šiandien sprendimus priiminėjame jau tokioje realybėje. Juolab, kad argumentų yra ir kitoje pusėje – tai yra trumpiausias ir tiesiausias kelias tarp automagistralės ir terminalo, todėl transportas, ypač sunkusis krovininis, mieste turėtų užsilaikyti maksmialiai trumpai. Tam, kad būtų pasiekti užsibrėžti tikslai, buvo kalbama apie dviejų žiedinių ir vienos įprastos sankryžų pertvarkymą į dviejų lygių sankryžas. Pirmasis ir labiausiai ambicingas Vilniaus ir Šilutės pl. žiedinės sankryžos pertvarkymo projektas, kainuosiantis bemaž 40 mln. eurų, jau eina į pabaigą. Neįgyvendinant kitų etapų – šios investicijos praranda prasmę, kadangi į terminalą atvykstantis lengvasis ir sunkusis transportas rikiuosis prie jau minėtos kitos – Baltijos ir Taikos pr. – sankryžos, kurios projektavimas stabdomas. Klaipėdiečiai, ypač gyvenantys Baltijos prospekte, ir vėl turės ypatingą galimybę stebėti nesibaigiančias krovininio transporto eiles, kvėpuoti jų išmetamomis dujomis.

Toks fragmentiškas atskirų objektų, o ne visos visumos, vertinimas, panašu, ne tik kad pastebimai stabdys tvarią, gyventojų interesus atitinkančią miesto plėtrą, bet ir palaidos bet kokias ambicijas tapti moderniu, vakarietišku miestu.

Stebime unikalų miesto valdymo pavyzdį. Lieka tik klausimas, ar iš ambicijos tvarkytis geriau už Kauną, veikdami tokiais principais ateityje netapsime Palangos, kuriai šiandien dienai ambicijos ir ryškių projektų nestinga, rajonu?

4 Comments

  1. petrosius vagis

    petrosiau savo zolyte maziau rukyk ir nebebusi nustebes kodel tavo demagoginiai projektai su tikslu pasipildyt kisene nutraukiami

    Reply
  2. Anonimas

    svarbiausia merui su I. Udovickiu po parkelį išeiti pasivaikščioti…:)

    Reply
  3. Gydytojas

    Petrošiau nusileisk iš mėnulio, kur Baltijos prospektu važiuoti, kur skirstosi transporto srautas atriedantis iš rytų, ne tik krovininis. Tenoriu tik pridurti, kad įvažiavus į miestą ir norint patekti į centrą arba šiaurinę miesto dalį tik debilas po rekonstrukcijos gali važiuoti rinkdamasis Taikos prospektą, o ne Šilutės plentą. Kodėl, manau kad visiems aišku, išskyrus seimo narį. Tas pat ir su nauja poliklinika. Mielas seimo narį suskaičiuok, kiek yra privačių sveikatos centrų apie Taikos prospektą. Nenoriu leistis į diskusijas ką reikia daryti, Vaitkus tikrai žino ir manau, kad daro. Jeigu būtu išrinkę patį meru, iš biudžeto lėšų būtum pastatęs dar vieną akropolį ir atidavęs koncesijai. Ačiū dievui ir klaipėdiečiams. 🙂

    Reply
    • ne apie merus

      Ką reiškia ,,mielas seimo narį”?Įdomi jūsų rašyba, bet turinys, jei gydytojo, tai aišku…Įdomu, kaip suremontuos, ką pakvies dirbti į Miesto polikliniką, kurioje darbo kokybė tragiška, arba pensininkai gydytojai arba nėra kam dirbti…Dabar remontai kainuoja labai daug…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This