Buvusiems valdininkams – dar viena sąskaita už nelegalias Juodkrantės statybas

Regionas, Svarbu

Pirmos instancijos teismas pripažino, jog yra pagrindas įpareigoti buvusius Klaipėdos apskrities viršininko administracijos (KAVA) tarnautojus Virginiją Lukošienę ir Aloyzą Norvilą atlyginti dėl nelegalių Neringos statybų istorijos valstybei padarytą žalą.

Tiesa, buvo atsižvelgta ir į šių asmenų prašymus tokiu atveju sumų mokėjimą išdėstyti kasmėnesiniais pervedimais.

Ne pirmas kartas

Dar 2017-ųjų Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) iš buvusios apskrities viršininkės V. Lukošienės, buvusio Teisės departamento direktoriaus Visvaldo Petrylos ir bylinėjimosi metu 2016 m. gegužę mirusio Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo Stasio Astrausko (jo palikimą perėmusių našlės ir sūnaus) solidariai priteisė 4 620,43 Eur. Ši žala buvo priteista dėl Neringos savivaldybės tarybos dar 2005 m. patvirtinto ir KAVA suderinto detaliojo plano, kuris vėliau buvo panaikintas ir dėl to UAB „Enerilas“ 2011 m. iš valstybės prisiteista 144 641 Lt (41 890 Eur) žalos atlyginimo.

V. Lukošienė teisme buvo atsidūrusi ir dėl Juodkrantėje iškilusio žuvų restorano bei vadinamojo jachtininkų viešbučio, kuriuos pripažinus nelegaliais solidariai iš Lietuvos valstybės ir Neringos savivaldybės UAB „Meirona“ buvo priteistas 1 149 349,83 Eur žalos atlyginimas ir palūkanos.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Pirmos instancijos teismas iš jos ir iš buvusio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnybos viršininko pavaduotojo Kęstučio Vaitiekūno bei Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo Aloyzo Norvilo priteisė po 4 872,79 Eur. LVAT paliko galioti tokį sprendimą tik dėl to, kad tebevykstant apeliaciniam procesui K. Vaitiekūnas mirė, su juo susijusią verdikto dalį panaikino.

A. Norvilas turėjo ir daugiau tokių teisminių reikalų – pernai lapkritį LVAT paliko pirmos instancijos sprendimą, kuriuo dėl minėtojo restorano statybų iš jo ir iš šiemet mirusios buvusios Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojos Irinos Rozovos atitinkamai priteisė po 6 798,51 Eur ir 11 054,34 Eur žalos atlyginimo.

Dabar jau dar vienoje tokioje byloje kaip atsakovai susitiko V. Lukošienė ir A. Norvilas.

Parko direkcijos neklausė

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), remdamasi trimis 2019-2021 m. LVAT sprendimais, kuriais Lietuvos valstybei buvo priteista sumokėti beveik 1,345 mln. eurų dydžio žalą dėl jachtklubo, žuvų restorano ir vadinamųjų jachtininkų viešbučių statybų Juodkrantėje, sklype L. Rėzos 1A, prašė Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų iš V. Lukošienės priteisti daugiau nei 9 tūkst., o iš A. Norvilo – daugiu nei 3 tūkst. eurų žalos atlyginimą.

Šioje byloje abiejų buvusių tarnautojų atsakomybė buvo kildinama iš jų veiksmų, kai A. Norvilas, būdamas komisijos pirmininku, pasirašė jachtininkų viešbučių pripažinimų tinkamais naudoti aktą, o V. Lukošienė jį patvirtino, nors Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija buvo juos informavusi, kad projektuojant ir statant minėtus statinius buvo pažeisti teisės aktai.

Pagal tuo metu galiojusio Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas, iš žalą padariusio valstybės tarnautojo galima išieškoti ne daugiau kaip 9 vidutinius jo darbo užmokesčius. A. Norvilo vidutinis darbo užmokestis neteisėtų veiksmų atlikimo metu siekė 911,69 Eur, o V. Lukošienės – 1593,8 Eur. Šią bylą išnagrinėjusi teisėja Laimutė Jokubauskaitė konstatavo, jog įvertinus jau anksčiau priteistas sumas A. Norvilas valstybei dar turi sumokėti 3332,42, o buvusi apskrities viršininkė – 9471,41 Eur.

Kartu teismas atsižvelgė į abiejų buvusių tarnautojų prašymus žalos priteisimo atveju ją mokėti dalimis. V. Lukošienė tokį savo prašymą grindė tuo, kad dabar yra senatvės pensininkė ir neturi jokių kitų pajamų, tad esą kas mėnesį išgalėtų mokėti po 500-600 eurų. A. Norvilas savo ruožtu dėstė, jog irgi yra senatvės pensininkas, silpnos sveikatos, savo gyvenamojo būsto neturi, gyvena pas sūnų, tad galėtų kas mėnesį mokėti tik po 50 eurų. Jis taip pat pateikė medicininius dokumentus,  kurių matyt, kad serga onkologine liga, gydosi po anksčiau įvykusių insultų. 

Teismas konstatavo, kad yra pagrindas tenkinti tokius šių asmenų prašymus ir nurodė V. Lukošienei kas mėnesį mokėti po 600 Eur, o A. Norvilui – po 50 eurų.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

5 Comments

  1. Jiems

    nusispjaut į tas baudas, būdami valdžioje prisivogė ir kyšių gavo šimteriopai daugiau

    Reply
  2. Česlovas

    Kinijoje už tokias aferas sušaudytų, prie ruso ilgai sėdėtų belangėj su turto konfiskacija.

    Reply
    • too nais

      tik va nei Kinijoj nei Rusijoj už tokius „nusikaltimus” nieks nebaudžia nes ten pati valdžia tą patį daro 🙂

  3. Jeg

    Lai seni pirdūnai parduoda ką nors iš turto įsigyto iš kyšių, tada turėtų iškart visai sumai sumokėti

    Reply
    • Klaustukas

      Ir kas tokiems pirdūnams leido pasirašinėti popierius, kurie akivaizdžiai bus pripažinti neteisėtais ir sudaryti žmonėms problemų bei nuostolių?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This