Kas gali legaliai žvejoti tinklais?

Konsultacijos

Šiltuoju metų laiku dažnai žvejai išsitraukia žvejybos reikmenis ir stengiasi sugauti kuo didesnį laimikį, tačiau ne visada jis gaudomas legaliais įrenginiais. Dažniausias iš jų – tinklai.

Aplinkosaugininkai primena, kada tinklų naudojimas ir jų laikymas mėgėjiškoje žvejyboje yra aplinkosauginis pažeidimas, o kada ne. Taip pat akcentuoja, kokia atsakomybė laukia už nelegalų tinklų naudojimą. 

Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių įsigijimą neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo gresia bauda iki 580 eurų. AAD nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) dažnai sulaukia informacijos dėl neteisėto ne mėgėjų žvejybos įrankių naudojimo. Nors mėgėjų žvejybos įrankiai aiškiai apibrėžti – tai visi žuvims vilioti ir pagauti skirti įrankiai, kurių pagrindinis elementas yra žvejybinis kabliukas arba kabliukai, taip pat bučiukai ar samteliai vėžiams gaudyti, samteliai masalui ar žuvims iš vandens išimti bei povandeninės žūklės įrankiai, tačiau dažnai naudojami ir ne mėgėjų žvejybos įrankiai – tinklai, gaudyklės, ūdos, didesni nei leistina bučiai, elektros žūklės įrankiai.  

Dažniausiai naudojami įvairūs tinkliniai nemėgėjų žvejybos įrankiai – statomieji ar traukiamieji tinklai, ūdos, gaudyklės ir panašūs tinkliniai žvejybos įrankiai yra išvardyti komisijos reglamente.   

Ne mėgėjų žvejybos įrankiais gali naudotis asmenys, kurie teisės aktų nustatyta tvarka naudoja jį verslinei ar specialiajai žvejybai ar mokslo ir mokymo tikslais bei turintys teisėtai įsigytus ir suženklintus nemėgėjų žvejybos įrankius, kuriuos gali naudoti privačiuose vandens telkiniuose.  

Kitu atveju naudojant tinklinius nemėgėjų žvejybos įrankius, t. y. jais žvejojant gresia administracinė atsakomybė – bauda iki 300 eurų, administracinio nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas. Taip pat privalu atlyginti žalą, padarytą žuvų ištekliams. 

Kaip gauti leidimą tinkliniams įrankiams?

Norint gauti leidimą įsigyti ir vėliau galimybę naudotis žvejybiniu tinklu, reikia kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą. Leidimą įsigyti ne mėgėjų žvejybos įrankius gali asmenys, išvardinti prekybos ne mėgėjų žvejybos įrankiais tvarkos apraše, kuriame nurodyta, kad įsigijimo leidimą turi teisę gauti žemės sklypų, kuriuose yra privatūs asmenims nuosavybės teise priklausantys vandens telkiniai, savininkai. Gavus leidimą, tinklą galima įsigyti tik stacionariose prekybos vietose, fiziniams ir juridiniams asmenims, turintiems Prekybos leidimą, o vėliau su jais nuvykti į AAD ir juos suženklinti pagal patvirtintą tvarką specialiais žymekliais, tvirtinamais prie tinklo. 

Įsigyti visų tipų laikomi ar naudojami ne mėgėjų žvejybos įrankiai turi būti paženklinti pagal aplinkos ministro nustatytą plombos aprašymo patvirtinimo bei žvejybos įrankių ženklinimo tvarką.   

Atkreipiamas dėmesys, jog naudoti pažymėtuosius tinklus galima tik tame vandens telkinyje, kuriame ne mėgėjų žvejybos įrankį naudoti buvo gautas leidimas. Jei žymėtas tinklas yra kitame vandens telkinyje, nei buvo nurodyta leidimo įsigyti metu, nepriklausomai, kad jis yra paženklintas, jis jau tampa neteisėtu ir už jo naudojimą aplinkosaugininkai taikys administracinę atsakomybę, o jei tokiu tinklu bus prigaudyta žuvų, skaičiuosis ir žala, padaryta žuvų ištekliams.  

Atsakomybė 
  • Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių įsigijimą neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo gresia bauda iki 580 eurų.  
  • Už prekybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo gresia bauda iki 1200 eurų. 

Žvejojant nemėgėjų žvejybos įrankiais daroma žala žuvų ištekliams. Ji apskaičiuojama už visą neteisėtos žvejybos metu sugautą laimikį. Kai kurios žuvys (lašiša, lydeka, ungurys, karšis, karpis ir kt.) skaičiuojamos vienetais, kitos (ešerys, kuoja, ir pan.) – skaičiuojama kilogramais. Žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo tvarką galima rasti čia. Žalą padarę asmenys privalo ją atlyginti.  

Tinkliniais nemėgėjų žvejybos įrankiais išgaudomi dideli kiekiai žuvų, sutrikdoma vandens telkinio ekosistema. Priklausomai nuo pastatyto tinklo vietos, gali būti išgaudomos specifinės žuvys, taip sutrikdoma vyraujanti žuvų išteklių pusiausvyra. Būna atvejų, kai ko nors išsigandę ar pamiršę tikslią pastatyto tinklo vietą, asmenys tinklus tiesiog palieka. Tinklų vandenyje dažniausiai nesimato, o į juos būna patekę daugybė žuvų, kurių didžioji dalis neišgyvena. Nustatyti kaltų asmenų dažniausiai tampa neįmanoma, kaip ir išgelbėti žuvų išteklių. 

Už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą ar gabenimą gresia administracinė atsakomybė, tad įsigijus statinius ir juose radus tinklinių nemėgėjų žvejybos įrankių, reikia nedelsiant pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Jei pas jus aplinkos apsaugos pareigūnai ras tinklų, teks atsakyti administracine tvarka už šių neteisėtų įrankių laikymą ar gabenimą. Taip pat svarbu pažymėti, kad radus tinklinius įrankius vandenyje, draudžiama juos išimti. Asmenys, pastebėję vandens telkinyje nepažymėtus ne mėgėjų žvejybos įrankius, privalo nedelsiant pranešti skubiosios pagalbos tarnybos telefonu 112.

„Išimdami juos iš vandens telkinių rizikuojate tapti įtariamaisiais dėl galimai neteisėtos žvejybos. Už neteisėtą ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą ir gabenimą atsakomybė numatyta iki 200 eurų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu”, – rašoma AAD pranešime.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

ELTA

Keisis kormoranų skaičiaus reguliavimo tvarka

2025 m. įsigalios nauja kormoranų populiacijos kontrolės tvarka ir nustatytas skaičius, kiek šių paukščių galės naikinti žuvininkystės ūkiai, praneša Aplinkos ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This