Rusija atsisako išduoti į ją išgabentą tėvo pagrobtą mergytę

ELTA, Svarbu

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-08-28

Komentarų: 3

Rusijos pasienio pareigūnai atsisako perduoti Lietuvai į ją su pagrobtu savo vaiku pasišalinusį vyrą ir jo dukrą.

„Rusijos pasieniečiai patvirtino sienos kirtimo faktą ir taip pat nurodė atsakyme, kad sulaikytasis vaiko tėvas yra Rusijos pilietis, todėl perdavimui pagrindų, pagal juos, nėra“, – Eltai pirmadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis, patikslinęs, kad Rusijos pasieniečiai nurodo nematantys pagrindo Lietuvai perduoti nei vyro, nei jo dukros.

Kad savo vaiką pagrobęs ir į Rusiją sekmadienį išgabenęs tėvas galimai yra šios šalies pilietis, jau anksčiau pranešė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas. Pasak jo, tai yra vaiko susigrąžinimo procesą sunkinanti aplinkybė.

„Atsirado galimai sunkinančios aplinkybės, tai yra, kad, kaip teigia Rusijos pusė, tėvas mažametės yra taip pat ir Rusijos pilietis“, – Vyriausybėje pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė V. Vitkauskas.

„Tai, be abejo, keičia kardinaliai situaciją ir mūsų galimybes, tai apsunkina patį procesą ir turime ieškoti kitų būdų kaip galėtume greičiau užtikrinti mūsų pilietės saugumą“, – pridūrė jis.

NKVC vadovas teigė, kad atsakingos institucijos sureagavo tinkamai.

„Mes įvertinome situaciją, įvertinome tai, kas įvyko vakar. Mūsų institucijos, konkrečiai VSAT, suveikė vakar žaibiškai. Reakcijos laikas skaičiuojamas minutėmis, kada buvo pastebėta valtis plaukianti per upę Rusijos Federacijos teritorijos link“, – sakė V. Vitkauskas

Kaip teigė V. Vitkauskas, pirmadienį vykusiame tarpinstituciniame susitikime sutarta veikti per tarptautinę bendruomenę. Pasak jo, tikimasi ir Rusijos geranoriškumo.

„Paskelbta paieška Interpole, dirbama per Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, per susitarimus, kuriuos senais laikais turime priimtus su Rusijos federacija. Labai tikimės geranoriško Rusijos pusės bendradarbiavimo“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

V. Vitkauskas teigė, kad iš Rusijos pareigūnų gautomis žiniomis, pagrobta mergaitė yra globojama, jai suteikta visa reikiama pagalba.

„Mūsų žiniomis pati mergaitė, bent jau kaip mus informavo Rusijos pusė, yra globojama, jai suteikiama medicininė socialinė pagalba ir jos būklė yra gera“, – sakė NKVC vadovas.

ELTA primena, kad sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras ( gim. 1989 m.) Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13.4 val. Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijis pareigūnų kateris. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo Giedriaus Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

VSAT kreipėsi į Kaliningrado srities pasienio pareigūnus su prašymu kuo skubiau organizuoti susitikimą dėl to kūdikio perdavimo ir grąžinimo motinai.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

3 Comments

  1. Aha,

    čia jums ne Geyropa kuri iš tėvų vaikus atiminėja ir iškrypėliams augint atidavinėja:D)

    Reply
  2. Donatas

    Mūsų kaime-Klaipėdoje beveik visi esame pažįstami. Tai taip yra ir su Algirdu Algiu Švaniu Jei PLIUSAI apie jį tai – sugebėjo KU apsiginti net ekologijos,aplinkosaugos mokslų daktaro laipsnį.. „Žvejonės” žaliųjų klubo narys. Gamtos vaikas ,galima sakyti… Sąžiningas, draugiškas… Apolitiškas… ir t.t. Bet, Algirdas ir keistuolis savo gyvenimo būdu. Kaip ir daugelis KU mokslo daktarų-magistrantų nesugebėjo rasti sau darbo.. ( O gal nesugeba dirbti???().. Dirbo Ku Botanikos sode… Tokiam „keistuoliui” visada nesisekė su…moterimis… Kuri gi su tokiu norės gyventi, jei nemoka pinigų uždirbti, apranga. apiplyšusi.., barzda…. ir t.t.t Už tai ką padarė Algirdas – neatleistina jam.. Al;girdai, tu – kvailys, durnius, nemokša, beraštis, ir …nusikaltėli;s. Prieš Gamtą, kurią dievinai, saugojai Kaip galėjai kūdikėlį dukrytę dėti į valtį, plaukioti po meldus ir dar… į rusyną pabėgti….. Gaila tik inteligentiškų jo tėvų…
    Tikėkim, kad kūdikėlis-mergytė lietuvaitė bus LIETUVOJE… I Algirdas telieka rusyne kaliningrade. Jam ten tiks savo daktaro mokslus dirbti… O gal ir jų kalėjime pasėdėti…..

    Reply
    • Jooo....

      NETEISK IR NEBŪSI TEISIAMAS, jooo…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This