Dukrą į Rusiją išvežęs vyras internete ir guodėsi, ir pyko, ir rašė eiles (papildyta D. Žukienės komentaru)

Nuomonės

Žiniasklaida skelbia, jog skandalingai į Rusijos Kaliningrado sritį nė metukų neturinčią savo dukrą išgabenęs vyras yra gargždiškis Algirdas Švanys, aplinkosaugininkas, propagavęs ekologišką gyvenimo būdą ir esą žavėjęsis Rusija.

Kaliningradas

Šių metų gegužę internetinėje erdvėje jis paskelbė savo pastebėjimus apie jo ir žmonos santykius, guodėsi, jog neva yra nušalintas nuo dukros auklėjimo.

„Tapau tėvu. Truputį daugiau kaip prieš metus. Lyg ir turėtų būti džiugu. Tačiau… Mano vaiko mama besilaukdama išėjo. Išėjo pas kitą. Puoselėtos svajonės apie laimingą šeimą, pilną ir gausią, žlugo. Gyvenime ne visko, ko norima, pasiekiama. Ką darysi. Visgi tai, kad motina lengvu gestu gali mūsuose atriboti nuo vaiko tėvą, man dar ir šiandien kelia lengvą nuostabą”, – rašė netikėtai Lietuvoje išgarsėjęs vyras.

Jis teigė pastaruoju metu esą kalbėjęsis ne su vienu skyrybas išgyvenusiu vyru, netekusiu savo vaikų.

„Daugelio jų skyrybų priežastis vadovavimo perleidimas moteriai arba dar kitaip vadinama dominavimo inversija. Tolesnė tėvo atstūmimo schema paprasta: vaikas lieka gyventi su mama, tėčiui apribojama ar sukuriama griežta prieiga prie vaiko (kas turint lankstų liežuvį lengvai įgyvendinama), vaikui, jo aplinkai įteigiama, kad tėvas niekšas, o kai atstumtas tėtis nuleidžia rankas, jis apkaltinamas, kad vaikas jam nerūpi”, – rašė gargždiškis.

Šiuo metu Kaliningrado srityje esantis ir neva Rusijos pilietybę turintis vyras (nors tokių duomenų nepatvirtino nė viena oficiali Lietuvos institucija) teigia, jog be tėvo augantis vaikas patiria didžiulę moralinę traumą, kuri, jo teigimu, gali būti prilyginama net seksualinei prievartai.

„Betėvystės poveikis vaikui žiaurus. Ne procentais, bet kartais didėja savižudybės, narkomanijos, alkoholizmo, psichikos sutrikimų, negebėjimo kurt šeimą vaike rizika. Tėvų atstūmimo sindromo žala vaikui psichologų yra lyginama su vaiko seksualinės prievartos žala. Kai kuriose užsienio šalyse, pavyzdžiui, JAV, Olandijoje, už tėvo atstūmimo sindromo atvejus atskirtį sukūrusi pusė baudžiama laisvės atėmimu. Kenčia ir pati mama. Didėja rizika nutrūkti itin vaiku besirūpinančios mamos ir ūgtelėjusio vaiko santykiui”, – samprotauja vyras.

Jo teigimu, kas ketvirtas vaikas Lietuvoje gyvena nepilnoje šeimoje.

„Kas antra santuoka išyra, skyrybų daugėja, gausių šeimų mąžta, gimstamumas mažėja, mažėja ir žmonių. Taip ardomi tautų išlikimo pamatai”, – rašo vyras, teigiantis esą vienišos mamos statusas visuomenėje yra gerbtinas ir globotinas.

„Mama pelnosi iš gero alimentinio biznio. Patenkinamas motinos instinktyvus noras globoti savo vaiką. Psichologiniu smurtu ir manipuliacijomis vaiku prieš tėvą suvedamos konfliktinių skyrybų ir motinos neišpildytų lūkesčių sąskaitos”, – daro išvadą jis ir retoriškai klausia, kas dėl to kaltas.

„Kodėl nepaisant mokslininkų, visuomeninių judėjimų, valstybinių institucijų pastangų šiuose frontuose aplinkinės tautos patiria pralaimėjimus. Viena aišku, šiems klausimams reikia gerokai didesnio dėmesio”, – gegužę rašė vyras.

Be to, savo socialinio tinklo paskyroje jis dažniausiai dalinasi straipsniais bei įrašais apie skyrybų bylas bei įvairias istorijas, kai vyrai-tėvai netenka savo vaikų globos. Aptikti įrašų, kuriuose būtų šlovinama Rusija, nepavyko.

Tuo metu dar 2020 m. gruodį bei vėliau vyras internete skelbė ir gana sentimentalias savo kūrybos eiles. Pateikiame vieną iš jų.

Leisk

Leisk man padovanoti tau gėlių,
Kurt meilės erdvę su tavim galiu,
O kad laiminga amžiams būtum tu
Ir kad visiems aplinkui būt džiugu.

Pasižiūrėk aplinkui kaip gražu,
Kiek kerinčių ir nuostabių vaizdų,
Aš apkabint tave tuoj pat galiu,
Jausmų padangėj tiksimės abu.

Pabudo rytas, jau aušra,
Varliukas šokčioja rasa,
Praskrido žvirblis pro tave
Ir tu keliesi nejučia.

Sukiesi rūko apsupta
Džiugesio pilna diena
Pripildai grožio erdvę šią
O kaip be galo gera čia

Bus šiandien mūsuos mokykla
Kur pasakos dukra sava
Kaip žmogui eit keliu širdies
Kurt rojaus sodą čia visiems

Pritars ryžtingi sūnūs mūs,
Patyriu išreikšdami savus
Kaip Tėvas kūrė Žemę šią
Ir kas yra visų Mama.

Pagrandukai šėldami
Lokiui kailį sutaršys
Vis giliau suprasdami
Kad jie už viską atsakys.

Saulė leidžiasi miške
Skriejo įstabi diena
Kursim vietą laimės šią
Kelią pakuždės Mama.

Yra ir keletas audio įrašų, panašių į dainuojamąją poeziją.

Gamtosaugininkės Dalios Žukienės komentaras:

Algirdas Švanys yra mano draugas. Jis yra gamtos vaikas, užsiiminėjo bitininkyste, buvo įkūręs vaikų gamtos stovyklą. Bet tie gamtos vaikai yra tokie keistuoliai, ne materialistai. Jis irgi ne materialistas, sąžiningas, nevartojo jokio alkoholio, apsigynė daktaro laipsnį. Yra labai kruopštus. Tuoj po nepriklausomybės atkūrimo kartu su mumis aktyviai dalyvavo žaliųjų judėjime, buvo „Žvejonės” klubo narys. Bet jam labai nesisekė su moterimis, jis labai norėjo vesti, vis nerasdavo sau tinkamos. Buvau prieš tris savaites jį sutikusi, bet nieko nenorėjo pasakoti, sakė turįs problemų. Bet jis, būdamas gamtos vaikas, pats pažeidė gamtos dėsnius: negalima su mažais kūdikėliais taip elgtis, su valtimi taip neatsakingai plaukti. Jo poelgio pabėgti į Rusiją tikrai nepateisinu.

7 Comments

  1. gana pasakų

    Ne tik keistuolis,bet ir..kukū…Gal ponia Dalia neskaitė apie jo meilę okupacinei valstybei,prirašyta, kur dalyvavo,su kokia chebryte bendravo…Nusivylėme jumis,net labai.Nuo gerų vyrų nėščios moterys nebėga iš namų.

    Reply
  2. Manau kad ponia Dalia

    painioja šitą jauną barzdočių panašų į laukini, su vienu veikėju iš Klaipėdos. Su kuriuo kartu žygiavo ranka rankon tiek tarybmečiu, tiek sajudiniu metu:D) Jo irgi toks pat vardas ir pavardė. Ir labai nekoks charakteris..O tai jeigu prieš 35 – 37 metus ,,Tuoj po nepriklausomybės atkūrimo kartu su mumis aktyviai dalyvavo žaliųjų judėjime..” tai jis tada turėjo būti beveik vaikas kuris tikrai negalėjo ,,apsiginti daktaro laipsnio..”

    Reply
  3. siaips

    Skaitai ši straipsni ir pirma mintis kuri ateina – kodėl „Atvira Klaipeda“ dar dirba? , kodėl po šio straipsnio dar neuždaryta spec. tarnybų?, juk „Atvira Klaipėda“ šiuo straipsniu paneigia Lietuvos žurnalistikos elito „Delfi“, „Lietuvos rytas“ , „Tele3“ ar vietinio elito „Klaipėda‘ išneštą verdiktą apie A. Švani – jis yra Rusijos santvarkos maniakas todėl pabėgo i Rusija – A. Švanio socialiniame tinklapyje nėra faktu įrodančiu apie Rusijos šlovinimą ir panašiai, darbe tai pat tas faktas nepastebėjas, elitas nutyli arba savaip interpretuota. Tad kas tuo atveju šis žmogus? Veikėjas? Teroristas kuris planuoją diversijas demokratinėje Lietuvoje? Putinistas kuris šloviną Putiną? Musulmonas kuris moterims priskiria tik vaiku gimdymo teise? O gal tiesiog vyras – idealistas neradęs kitos išeities kaip būti tėvu savo vaikui kai aplink visos institucijos abejingos?

    Reply
  4. Xy

    Skystimas

    Reply
  5. Eilės

    nieko vertos.Antroko lygio

    Reply
    • Klaipedskas

      Matyt žmogus taip save išreiškia, į Nobelio laureatus ir netaikė

    • Atmintis gal šlubuoja?

      Eilės tikrai- ne poeto… Bet puiku, kad Dalia Žukienė gina žmogų, kurį pažįsta. Tik klausimas: ar tikrai pažįsta? Visgi , gerb. Dalytei jau visi 80!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This