Prokuratūra prašo už akių suimti savo vaiką pagrobusį ir į Rusiją su juo pabėgusį vyrą

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, Gytis Pankūnas (ELTA)
2023-08-31

Komentarų: 0

Prokuratūra prašo teismo suimti sekmadienį savo vaiką pagrobusį ir Rusiją su juo pabėgusį Algirdą Švanį. Tai Eltai patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Jonuitė.

„Šiandien prokurorė kreipėsi į Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmus dėl kardomosios priemonės skyrimo. (…) Prašoma asmenį suimti“, – sakė prokuratūros atstovė.

Algirdas Švanys. Stop kadras

Anot jos, kadangi sprendimas dėl kardomosios priemonės taikymo asmeniui bus priimamas, asmeniui nedalyvaujant procese, tai laikotarpis, kuriam prašoma suimti vyrą, nėra nurodomas.

„Jei asmuo bus sulaikytas, tuomet prokuroras per 48 valandas turės kreiptis dėl atitinkamo laikotarpiui suėmimo“, – dėstė V. Jonuitė.

ELTA primena, kad ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo pradėtas sekmadienį gavus moters pareiškimą, kad vyras Kretingos rajone paėmė jos mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir sutartu laiku jos negrąžino jai. Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad A. Švanys su savo dukra Šilutės rajone, Skirvytės upėje, valtimi kirto Lietuvos–Rusijos sieną ir buvo sulaikyti pareigūnų Rusijos teritorijoje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Lietuvos institucijos paskelbė vaiką pagrobusio vyro paiešką, kreipėsi į Interpolą, mėginama užmegzti ryšį su Rusijos institucijomis, siekiant sugrąžinti vaiką motinai. Rusijos pareigūnai savo ruožtu pranešė, kad vaikas yra saugus, juo yra pasirūpinta, tačiau nei vaikas, nei jį pagrobęs vyras Lietuvai neišduodami, mat, pasak Rusijos pareigūnų, vyras turi Rusijos pilietybę, pagrindų jo išdavimui esą nėra.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad visų atsakingų šalies institucijų tikslas, kad į Rusiją nelegaliai išgabenta mergaitė būtų sugrąžinta į Lietuvą motinai.

„Manau, kad esame tikrai sudėtingoje byloje, sudėtingoje situacijoje, bet komentuoti arba eskaluoti ją aš jaučiu tikrai daug apribojimų. Todėl, kad kiekvienas pasisakymas šia tema arba kiekviena vieša diskusija šia tema gali galimai ir pakenkti, o ne padėti“, – Eltai ketvirtadienį teigė M. Navickienė.

Ministrė akcentuoja, kad visos šalies institucijos deda visas pastangas, kad vaikas būtų pargabentas į Lietuvą ir grąžintas motinai.

„Keliame sau vienintelį tikslą – visos institucijos, ne tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pavaldume esančios – kad vaikas grįžtų į Lietuvą, kad būtų su mama. Ir tam yra dedamos absoliučiai visų institucijų didžiulės pastangos, žinant, į kokią valstybę vaikas buvo išgabentas“, – sakė M. Navickienė.

„Viliuosi geriausio, bet labai gerai įvertinu visus apsunkinimus, kurie pakeliui kyla“, – pridūrė ji.

 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This