Senojo malūno liks dar mažiau

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Po daugiau nei 17 metų pertraukos prie XX a. pradžioje Tilžės gatvėje pastatyto buvusio malūno pastato vėl darbuojasi statybinė technika. Nors verslas ir turi leidimą pastato likučius sulyginti su žeme, teigiama, jog taip nebus pasielgta – esą tiesiog šalinama tai, kas kėlė pavojų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

1910-1915 m. statybos malūnas buvo pradėtas griauti 2006-ųjų pavasarį, nes nėra laikomas kultūros vertybe (leidimas tokiems darbams buvo išduotas 2005-ųjų vasarą). Dėl tokių kvartalą buvusio grūdų kombinato vietoje ketinusių statyti verslininkų planų buvo kilęs gana didelis dalies Klaipėdos visuomenės pasipiktinimas ir griovimo darbai buvo sustabdyti.

2007 m. pradžioje remiantis Statybos inspekcijos tarnybos pažyma minėtasis leidimas buvo išregistruotas, tačiau 2008-ųjų pavasarį vėl buvo išduotas ir yra galiojantis iki šiol.

Bendrovėms „Klaipėdos grūdai“, o vėliau – „Kretingos grūdai“ priklausiusius pastatus nuo 2003-iųjų rudens valdo ir 1,254 ha ploto sklypą iš valstybės nuomojasi UAB „Prie Rąžės“.

Pasak projektą kuruojančios nekilnojamojo turto agentūros „Aidila” direktoriaus Algimanto Bružo, šiuo metu tik atliekami darbai, kurių metu šalinama avarinė likusios malūno dalies būklė. Jų imtis esą paskatino iš Savivaldybės administracijos Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus gautas nurodydamas.

Pašnekovo teigimu, darbų apimtis tik iš šono gali atrodyti didelė, nes norint, kad ekskavatorius su kaušu pasiektų viršutines pavojingai kybojusias konstrukcijas, reikėjo supilti nemenką rampą iš žemės.

Minėtojo skyriaus patarėja Rima Liudžiuvienė „Atvirai Klaipėdai“ patvirtino, kad atliekant kultūros paveldo teritorijoje esančių pastatų apžiūrą buvo surašytas raštas buvusio malūno valdytojams, bet tai buvęs ne įpareigojimas, o pasiūlymas. Savivaldybė siūlė pašalinti pavojų keliančias plytas, užsandarinti angas, pašalinti ant pastato likučių augančius medžius, aptverti jį ir kt.

Anot A. Bružo, pastatų ir teritorijos valdytojai jau dirba ties trečiu projektinių pasiūlymų variantu. Esą dabar bus siekiama išsiaiškinti, ar ir naujoji miesto valdžia laikosi pozicijos, jog reikėtų rengti architektūrinį konkursą.

Pašnekovo teigimu, yra vizija išlaikyti malūno likučius, juos rekonstruoti pritaikant kuriai nors paskirčiai.

A. Bružas prognozavo, kad paruošiamuosius būsimo gyvenamojo kvartalo statybos darbus galima išvysti po metų ar pusantrų – terminus gali nulemti tai, kaip baigsis diskusija dėl architektūrinio konkurso.

12 Comments

  1. Darius

    Manau visi ikikariniai statiniai Klaipedoje turetu buti saugomi, nes per kara miesto beveik neliko pastatu.

    Reply
  2. Anonimas

    Ko ruskiai nesugriovė męs nušluosim nuo žemės paviršiaus . Vien tik euras valdo mus , po mūsų nors ir tvanas .

    Reply
  3. Dalia

    Pagal turčius bankininkus ir verslininkus, sentimentai istorijai, praeičiai yra ne šio pasaulio dimenisija. Tai ir turim ką turim

    Reply
  4. namu statybos - tai tankumas padidėja

    Tai kas?
    Atsiras daug mašinu stovėjimo aikštelių, karsčio sąlų, reikalingi darželiai, mokyklos…ir td…

    Reply
  5. Labai puiki vizija

    vizija Puiki išlaikyti malūno likučius, juos rekonstruoti pritaikant kuriai nors paskirčiai.
    Klaipėdoje sugriovėvisus istorinės idomybės pataikaudami alia VERSLUI, TAI SAVIVALDYBĖS SAVIEMS

    Reply
  6. Apgailetini.

    Pačiam miesto centre žabakštynų ne mažeja,o su metais tik daugeja .Nors visi tikejomes kad naujoji „valdźia ” tai išspres.Kas trukdo ta sklypą paimti pagal įstatymą : „miesto visuomenes poreikiams….”

    Reply
  7. Marijus

    O kas ne taip? UAB „Lietuva” vykdo „viarslinykų” pageidavimus. O visukeriausio plauko „valstybės” institucijos, kaip pradedančios XXX kategorijos filmų „žvaigždės”, daro viską, už ką gauna apmokėjimą…

    Reply
  8. na

    tai reiškia , kad Klaipėdoje liks vis mažiau griuvėsių. Senai prieš 17 metų čia galėjo stovėti du daugiaaukščiai, bet atsirado ‘paveldo gynėjų”, kurie patys nieko nekuria, bet kurie sustabdė projektą. Būtų daugiau žmonių Klaipėdos centre ir prie senamiesčio. Daugiaaukštis prie senojo turgaus senai užpildytas. O senamiestyje pilna griuvėsių, nes „paveldo gynėjai” labai jau aktyvūs:)

    Reply
    • Anonimas

      Tokiu poziuriu jus visus istorinius namus isgriausitumet. Kas trukdo statyti pagal KPD reglamentą?

    • juze

      Anonimui,
      Akivaizdu, kad su KPD neturėjot reikalų. Jie ne teisės aktais vadovaujasi, o dviejų asmenų sapalionėmis…

  9. Anonimas

    Tai lrivalomai rengti architektūrinį konkursą

    Reply
  10. Vietinis

    Martynai, ne visai tiesa. As pamenu kaip eidamasni mokykla maciau griovimo darbu pradzia. Tai buvo iki 2003 metu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Transportas

Baltijos žiedo rekonstrukcijai užbaigti trūksta pusės milijono

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad uostamiestyje su darbo vizitu lankęsis susisiekimo viceministras Mindaugas Tarnauskas su miesto vicemeru Algirdu Kamarausku aptarė svarbiausių ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Miestas

Prie Jakų žiedo - bevardės gatvės renesansas

Privačios bendrovės užsakymu parengtą 626 m ilgio bevardės gatvės, tarp valstybinės reikšmės kelių A13 ir  2215, netoli Jakų žiedo, kapitalinio remonto ...
2023-12-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This