Klaipėdos galerijoje – Romos Auškalnytės „Pasišventimai / Dedications“

Kultūra

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) rugsėjo 7-ąją, ketvirtadienį, 17.30 val. bus atidaroma Romos Auškalnytės paroda „Pasišventimai / Dedications“. Parodos atidaryme dalyvaus autorė, šiuo metu gyvenanti ir kurianti Helsinkyje, Suomijoje.

„Paroda „Pasišventimai / Dedications“ yra apie pasišventimą kūrybai ir įvairioms jos stadijoms bei formoms. Šia paroda netiesiogiai perteikiami meno kūrimo žingsniai: įkvėpimas ir abejonės, savikritika ir atmetimai, įvairios proceso stadijos ir laipsniškas artėjimas prie galutinio rezultato. R. Auškalnytės darbuose meno kūrimo procesas yra gana keblus ir nevieningas, kūriniai tampa tarpininkais tarp menininkės ir medijos, kurią ji pasirenka kiekvienam iš jų įkūnyti. Naujausia, uostamiestyje pristatoma jos ekspozicija reprezentuoja pastarųjų dvejų metų menininkės kūrybinius pasišventimus. Klaipėdos galerijoje R. Auškalnytė užima savotišką tarpininko poziciją. Ji sąveikauja su šia erdve ne tiesiogiai, bet per savo kūrinius. Įvietindama juos fachverkinės architektūros salėse, autorė iš esmės keičia jų poziciją. Kūriniai nepaliekami čia vieniši, paskiri eksponatai. Organiškai valdydama tarpdalykinius, kūniškus ir menamus santykius, menininkė stulbinamai lengvai užvaldo erdvę, kurią paverčia jau skandinaviško prieskonio turinčia ekspozicija. Klaipėdos galerijoje instaliuota paroda įkvėpta šiuolaikinės grafikos, formos meno ir kitų medijų“, – rašoma pranešime.

R. Auškalnytės pagrindinė kūryba orientuota į tarpdisciplininį meną. Ji noriai eksperimentuoja skirtingomis medijomis – nuo tradicinės grafikos ar fotografijos iki performanso ir kitų raiškų. Renkasi tai, kas tinkamiausiai išreikštų jos apmąstymus ir mintis. Savo kūryboje ji tyrinėja kūną ir jo „mėsiškumą“ kaip medžiagą šiuolaikinėje grafikoje ir apskritai mene. Ieško būdų, kaip išryškinti gestą, pasirengimą ir visą kūrybinį darbą grafikos atspaude, kai visa tai paprastai pasislepia už galutinio rezultato ir lieka veik nepastebima. Tokie procesai autorę įkvepia ir veda prie naujų idėjų, netikėtų meno kūrinių transformacijų.

INFORMACIJA

Roma Auškalnytė gimė 1988 m. Šilutėje, 2004 m. ten pat baigė meno mokyklą. 2012 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikos bakalauro kvalifikacinį laipsnį. Nuo 2013 m. studijavo Suomijos dailės akademijoje (KUVA), Helsinkyje, o 2016 m. įgijo grafikos magistro laipsnį. Aktyviai dalyvauja vietinėse ir tarptautinėse parodose. Jos kūriniai buvo pristatyti Šiuolaikinio meno muziejuje Kiasma (Museum of Contemporary Art Kiasma) Suomijoje, Lilio dailės rūmuose (Palais des Beaux Arts de Lille) Prancūzijoje, kur dalis jų šiuo metu saugoma. Menininkės kūrinių turi įsigiję ir privatūs kolekcininkai. Autorė šiuo metu gyvena ir kuria Helsinkyje, Suomijoje. Dirba ofsetinės ir akmens litografijos spaustuvininke „Helsinki Litho“ dailės litografijos dirbtuvėse.

 Paroda Klaipėdos galerijoje veiks iki rugsėjo 30 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This