Spręs, ar atsisakyti 1 ir 2 centų monetų

ELTA

Ignas Dobrovolskas (ELTA)
2023-09-06

Komentarų: 1

Lietuvos bankas (LB), kaip rekomendavo Seimo Teisės departamentas, teiks atskirą įstatymą dėl 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymo atsiskaitant grynaisiais pinigais.

LB valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi tvirtino, kad šiuo metu vyksta projekto derinimas su Finansų ministerija, o rudenį, gavus Vyriausybės išvadą, turėtų prasidėti svarstymas Seime.

„Projektas dabar yra pateiktas Seimui, yra gautos pastabos jam. Mes maksimaliai į jas atsižvelgsime, vyksta derinimasis su Finansų ministerija, rudenį turėtų išeiti Vyriausybės išvada dėl šių projektų ir tada, tikėkimės, kad rudenį prasidės svarstymas Seime, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Kuniyoshi. – Mūsų teisininkai laikėsi nuomonės, kad nereikėtų dauginti jau dabar esančių teisės aktų ir įdėti nuostatas į jau galiojančius. Seimo Teisės departamentas turi kitą nuomonę, tai mums svarbu rezultatas ir kaip jį pasiekti. (…) Atitinkamai dirbame, rengiame atskirą įstatymo projektą, nebe euro įvedimo įstatymo projektas būtų pildomas. Tada prasidėtų svarstymas Seime, kai bus gauta išvada”.

A. Kuniyoshi pabrėžė, kad 70 proc. 1 ir 2 euro centų monetos išsimėto ir negrįžta atgal, o bankui vis tiek reikia kaldinti pinigus. Pasak jos, tai yra netvaru, o ir patys gyventojai pripažįsta, kad 1 ir 2 centų monetos jiems nėra patogios.

„Grynųjų pinigų departamento kolegos mato apyvartoje cirkuliuojančių monetų kiekius, ir 1 ir 2 euro centų monetos negrįžta, 70 proc. išsimėto, grįžta 30 proc., tai reiškia, kad turi kaldinti, vėl išleisti apyvartai ir jie tampa vienkartiniais pinigais. Tai absoliučiai netvaru, ypač dabartiniu metu, ir kai žaliavos brangsta, ir kai mes norime fiskaliai, tvariai gyventi“, – sakė LB valdybos pirmininko pavaduotoja.

Šiuo metu yra šešios euro zonos šalys, jau priėmusios tokio pobūdžio vidinius teisės aktus – Airija, Belgija, Italija, Nyderlandai, Suomija ir Slovakija.

„Esame euro zonoje, matome, ką daro kitos valstybės, jau šešios euro zonos valstybės priėmė savo vidinius teisės aktus, per galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimą mažinti 1 ir 2 euro centų cirkuliaciją apyvartoje, – aiškino A. Kuniyoshi. – Kai būtų priimtas įstatymas, Lietuvos bankui nebereiktų monetų kaldinti, nes šiaip nuspręsti nebekaldinti 1 ir 2 euro centų negalime, turi būti teisės aktas“.

Liepos pradžioje Seime po pateikimo buvo pritarta įstatymo projektui, kuriuo siekiama 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymo atsiskaitant grynaisiais pinigais. Numatoma, kad galutinė apskaičiuota suma, kuri baigiasi 1 arba 2 euro ct, būtų apvalinama į mažesnę pusę iki 0, o suma, kuri baigiasi 3 arba 4 euro ct, apvalinama į didesnę pusę iki 5.

Tuo tarpu suma, kuri baigiasi 6 arba 7 euro ct, būtų apvalinama į mažesnę pusę iki 5, o galutinė apskaičiuota suma, kuri baigiasi 8 arba 9 euro ct, apvalinama į didesnę pusę iki 10.

Teigiama, kad apvalinimas nebūtų taikomas internetinei prekybai, atsiskaitymams tarp fizinių asmenų ir tarp juridinių asmenų, mokant per tarpininkus, atliekant mokestines valstybės prievoles, mokant atlyginimus ir kitas su darbo santykiais susijusias išmokas, valstybės išmokoms gyventojams ar verslui bei mokant nuolaidų kortelėse sukauptais pinigais, įvairiais kuponais, čekiais.

Pradėjus taikyti apvalinimą, 1 ir 2 euro ct monetos išliktų teisėta atsiskaitymo priemone, t. y. jomis ir toliau bus galima mokėti prekybos vietose arba jas iškeisti į stambesnio nominalo monetas ar banknotus Lietuvos banko kasose ar komercinių bankų skyriuose. Siūloma apvalinimo taikymo pradžią derinti su išmaniųjų kasos aparatų diegimo terminais ir atitinkamai nustatyti 2025 m. gegužės 1 d., kai visi kasos aparatai bus pritaikyti naujiems išmaniesiems reikalavimams.

Tvirtinama, kad pritarus įstatymų projektams, nebus poreikio atiduoti grąžą 1 ir 2 euro ct monetomis, todėl jų nebereikės kaldinti ir leisti į apyvartą. Dėl to, ekspertiniu vertinimu, ilguoju laikotarpiu kasmet galėtų būti sutaupyta apie 3,7 mln. eurų gyventojų, verslo ir valstybės lėšų, grynųjų pinigų ciklas bus tvaresnis ir efektyvesnis.  

                                                                                                                                             Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

1 Comment

  1. Vienas centas

    Glušiai, ką galima nusipirkti už vieną centą. Apie plastiko gandoną nekalbu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This