Prasideda tapybos pleneras „Nidos ekspresija“

Regionas

Pirmosiomis rugsėjo savaitėmis Neringoje jau dvidešimt devintąjį kartą rengiamas tarptautinis tapybos pleneras „Nidos ekspresija“. Šiemet menininkų oaze tituluojamame kurorte kūrybinio įkvėpimo semtis susirinko tapytojai iš Danijos, Vokietijos, Ukrainos, Sakartvelo, Lenkijos, Lietuvos ir net Nepalo. Ekspresionizmo tradicijas tęsiančiame tapybos plenere menininkai kurs iki rugsėjo 15 d.

Andriaus Kundrto nuotr.

„Nidos ekspresiją“ jau beveik tris dešimtmečius organizuoja menininkų asociacija „Tiltas“ drauge su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“. Pleneras tęsia vokiečių „Brücke“ (1905–1913 m.) ekspresionistinės grupės tradicijas – burtis ir kurti drauge po Nidos dangumi.

„Tokiam paveldui, kokį turi Nida, suvokti reikia ne tik tradicijos, bet ir kultūros, gebėjimo atsirinkti, kas vertinga. 1995 metais pasiūlėme Neringai paprastą schemą: nupirkite drobių, priimkite, pamaitinkite, o mes čia kursime ir viską paliksime. Meno, kultūros žmonės – idealistai“, – prisimindamas tapybos plenero „Nidos ekspresija“ pradžią sako jo organizatorius, tapytojas Saulius Kruopis.

Kasmet rugsėjį į plenerą Nidoje atvykstantys tapytojai turi savų ritualų: drauge tapo pajūryje, Nidos prieplaukoje ant molo, o vėliau pasklinda kurti įvairiuose kurorto kampeliuose.

Šiemet tapybos plenere „Nidos ekspresija“ kuria Binita Ejam ir Dhanu Yakha (Nepalas), Daiva Botten (Danija), Ingrid Kaftan (Vokietija), Irakli Chikovani ir David Gedevanishvili (Sakartvelas), Inna Pantelemonova ir Ruslana Postupalenko (Ukraina), Adam Korszun ir Paweł Gładoch (Lenkija), lietuvių dailininkai Aistė Juškevičiūtė, Natalija Garškienė, Bronius Leonavičius, Evaldas Mikalauskis, Vilmantas Dambrauskas, Evaldas Grinius, Jonas Lenkutis, Juozas Pranckevičius, Skaidrė Butnoriūtė ir Saulius Kruopis.

Su 29-ojo plenero menininkų Nidoje sukurtais darbais bus galima susipažinti rugsėjo 14 d. 16 val. „Nidos ekspresijos“ uždarymo parodoje Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17, Neringa).

Pasak S. Kruopio, tapybos pleneras „Nidos ekspresija“, tęsiantis „Brücke“ tradicijas, išlieka nekomerciniu. Menininkų asociacija „Tiltas“ plenero metu sukurtų darbų kolekciją kaupia, Kuršių nerijos vaizdus ir vardą pristato parodose visame pasaulyje.

INFORMACIJA

Per kone tris dešimtmečius tapybos plenere „Nidos ekspresija“ jau dalyvavo per 400 menininkų iš skirtingų pasaulio šalių, o sukaupta tapybos darbų kolekcija siekia daugiau kaip 1000 paveikslų. Plenero dailininkų darbuose atpažįstami Nidos prieplaukos, žvejų namų, Nidos kopų, jūros, marių vaizdai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This