Aukcione už daugiau nei 2 mln. eurų parduotas buvusio policijos komisariato pastatas (papildyta)

Miestas, Svarbu

Artūras Šulcas, Palmira Mart
2023-09-12

Komentarų: 6

Pagaliau Turto bankui antradienį pavyko aukcione parduoti buvusio Klaipėdos teismo ir kalėjimo pastatų kompleksą Jūros g. 1., kuriame ne vienerius metus veikė Klaipėdos apskrities policijos komisariatas.

Apie tai, kad aukcionas tikrai įvyko, „Atvirai Klaipėdai” patvirtino Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Karolis Vaitkevičius. Jo teigimu, aukcione dalyvavo tik vienas dalyvis, už objektą pasiūlęs 2 217 500 eurų.

Ar tai privatus fizinis asmuo, ar juridinio asmens atstovas, K. Vaitkevičius teigė kol kas skelbti negalintis.

„Šito negaliu atskleisti, kol nepasirašėm sandorio. Pagal įstatymą sandoris turi būti pasirašytas per 40 dienų. Tame tarpe tikrai paaiškės [dalyvis]. Kai susitiksim su tuo gerbiamu dalyviu, painformuosim, kad visiems įdomu, tikimės, kad ir jis patys pasisakys”, – teigė banko Komunikacijos skyriaus vadovas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anksčiau aukcionuose Turto bankui buvo pavykę parduoti tik porą aplinkinių pastatų, o pats didysis kompleksas 2016-2017 metais nesulaukė pirkėjų. Nors, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, paskutiniame aukcione jau buvo pirkėjas, pasiryžęs šį objektą pirkti, tačiau jau parengtas sandoris buvo nutrauktas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės ir dalies visuomenės spaudimo.

Sulaukusi dalies menininkų kreipimosi Klaipėdos savivaldybė 2017-ųjų rudenį ėmėsi konkrečių žingsnių, siekdama perimti kompleksą ir jį perduoti menininkams. Atitinkamą sutikimą perimti tokį turtą miesto Taryba išreiškė 2017 m. spalį. Vėliau buvo parengtas mainams Vyriausybei 12 siūlomų objektų sąrašas – Taryba 2018-ųjų kovą sutiko juos perduoti centrinei valdžiai. Tačiau toks sandoris neįvyko.

Vėliau Turto bankas gavo Vyriausybės pavedimą nutraukti pastatų aukcioną ir ieškoti galimybių jį pritaikyti valstybės funkcijoms, t.y. perduoti Klaipėdoje veikiantiems teismams įsikurti.

Nagrinėjant galimybes pastatą pritaikyti teismų veiklai buvo organizuoti papildomi kultūros paveldo, architektūriniai, konstrukciniai ir polichrominiai tyrinėjimai. Atlikus tyrimus nustatyta, kad pastatą pritaikyti teismų veiklai pakankamai sudėtinga ir tai būtų brangiau nei naujo teismų pastato statyba.

„Tai išskirtinis objektas, ruošdamiesi jo pardavimui atlikome ne vieną studiją, konsultavomės su rinkos ekspertais. Siekdami išsaugoti šio unikalios architektūros komplekso vientisumą nusprendėme jį parduoti visą, neskaidant į dalis. Kultūros paveldo saugomą komplekso dalį galima keisti minimaliai, tačiau šalia esantis ir kartu parduodamas sklypas gali būti aktyviai vystomas“, – anksčiau išplatintame pranešime buvo cituojama Turto banko Pardavimų departamento direktorė Guoda Gurauskaitė.

INFORMACIJA

Šis neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje tada įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. buvo pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

1945 m. sovietinė valdžia čia įkūrė Klaipėdos kalėjimą, kuris šioje vietoje veikė iki 1960-ųjų. Po to pastate buvo įrengtas bendrabutis statybininkams, o vėliau įsikūrė milicija, kurią atgavus nepriklausomybę pakeitė Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Dėl prastų sąlygų buvo nutarta komisariatui statyti naują pastatą ir šis kompleksas Vyriausybės nutarimu 2007 m. buvo įtrauktas į parduodamų pastatų sąrašą. Policininkai iš Jūros gatvės į naująjį komisariatą Kauno gatvėje išsikraustė 2015-ųjų rugsėjį ir nuo tada paveldosauginis kompleksas stovi tuščias, jį valdo Turto bankas. 

6 Comments

  1. Gera Naujiena

    Bet čia dar ne pabaiga.O kiek mieste stovi nupirktu objektu bet ir toliau niekas nevyksta.

    Reply
  2. Česlovas

    Idealus viešbutis 🙂

    Reply
  3. I am

    Muziejus įkurtas būtų buvę bent ką parodyti. Latviai panašų turi.
    Tas naujas savininkas neįpareigotas,, ką norės tą darys. Gaila tokio unikalaus paveldo. Retas atvejis, ir neliks…

    Reply
  4. Antanas

    Tikslinga buvo pritaikyti visuomeninėms reikmėms. Ką galima
    įrengti(pritaikyti) šįame unikalame komplekse,nebent butus.Labai gaila,kad LR valstybė nesprendžia tokių nesudėtingų reikalų,bet perleidžia vadžias neaišku kam. Taip pat stebiuosi,kad visa Danės upė ,bei mūsų vienintelis pajūris nuo Melnragės iki Karklės po kelių dešimtmečių bus urbanizuotų.O priėjimas prie vandens bus apmokamas tų veikėjų kurie keli metrai stato pilaites.Nors prieš 15,20 metų aš ten laisvai vaikštinėjau.

    Reply
  5. Marijus

    Taigi ta pati šaika…

    Reply
  6. se

    pagaliau, tikėkimės naujasis savininkas pastato nemarinuos kaip Baltijos kinoteatrą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tarp e. aukcionų laimikių - ir motorinė valtis, ir žvejybos reikmenys

Praėjusių metų pabaiga į Registrų centro administruojamą elektroninių aukcionų ir varžytynių portalą, regis, pritraukė žvejybos entuziastus – tarp aukcionuose įsigyto ...
2024-01-30
Skaityti daugiau

Miestas

Herkaus Manto gatvėje privatizavimui ruošiami du pastatai

Turto bankas ruošiasi parduoti du pastatus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje. Parduoti vėl ruošiami ir buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis”, ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

Miestas

Turto bankas vėl parduoda buvusį teismo ir kalėjimo pastatų kompleksą

Turto bankas vėl paskelbė buvusio Klaipėdos teismo ir kalėjimo pastatų komplekso aukcioną – objekto pradinė kaina siekia 2,21 mln. eurų. ...
2023-07-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This