Besilaukiančioms šeimoms – medikų žinios ir padrąsinimas

Sveikata

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) medikai rūpinasi, kad būsimiems tėveliams kūdikio laukimas ir atėjimas į šį pasaulį būtų kuo ramesnis, o moterų baimes keistų žinios. Akušerijos-ginekologijos klinikos komanda kviečia nėščiąsias kartu pasinerti į pažinimo kelionę. Rugsėjį prasideda besilaukiančioms šeimoms skirti tradiciniai kursai apie gimdymą ir laikotarpį po jo.

„Vaiko gimimas – tai didelių pasikeitimų, džiaugsmo, o kartu ir rūpesčio etapas, kuriam reikėtų atsakingai pasiruošti. Kviečiame moteris patikimas, praktika ir mokslu grįstas, koncentruotas žinias gauti iš medikų, o ne klaidžiojant internete. Paneigsime mitus apie gimdymą ir atsakysime į būsimoms mamoms bei jų artimiesiems kylančius klausimus. Siekiame išsklaidyti visas abejones ir užtikrinti, kad moterys gimdymo metu jaustųsi saugios, o supanti aplinka būtų pažįstama ir nekeltų papildomo streso“, – sakė KUL Akušerijos-ginekologijos klinikos akušerė, vyriausioji slaugos administratorė Rasa Liutikienė.

Teorinius ir praktinius mokymus nėščiosioms ves patyrusios akušerės, gydytojos akušerės-ginekologės, neonatologės. Jos lydi moteris viso proceso metu: pradedant nėštumo sekimu ir baigiant naujagimio priėmimu bei priežiūra. Specialistės dalinsis, kaip atpažinti gimdymo pradžią, kas vyksta organizme skirtingais jo etapais. Paaiškins, kaip gimdyvės gali sau padėti gimdymo metu, kokie pojūčiai yra normalūs, kas padeda priimti skausmą ir koncentruoti dėmesį į džiugius momentus. Nėščiosios bus nuosekliai supažindintos su veiksmų eiga, lauksiančia atvykus gimdyti. Kursų dalyvėms bus aprodytos Gimdymo ir Pogimdyminio skyriaus palatos.

Pasak R. Liutikienės, kai besilaukianti šeima yra teisingai informuota, bendradarbiavimo galimybės yra daug geresnės.

„Pastebime, kad po pamokų būsimos mamos jaučiasi ramiau, supranta, koks yra gimdymo procesas. Žinojimas joms leidžia labiau susikaupti, nesiblaškyti bei padeda tvirčiau jaustis psichologiškai. Išvengiame nesusikalbėjimų atvejų. Moterų artimieji kursų metu gauna informaciją, kaip padėti tiek besilaukiančiai, tiek ką tik pagimdžiusiai moteriai, kaip elgtis su naujagimiu. Norime atkreipti moterų dėmesį, kad Pogimdyviniame skyriuje kiekviena pagimdžiusi moteris gali būti konsultuojama psichologo“, – mokymų naudą vardijo ilgametė akušerė, padėjusi pasaulį išvysti šimtams mažylių.

Kursai nėščiosioms KUL Akušerijos-ginekologijos klinikoje organizuojami dešimtus metus. Dėl epidemiologinės situacijos, kurį laiką jie vyko nuotoliniu būdu ir sulaukdavo daugiau nei 100 dalyvių. Nuo šių metų rugsėjo paskaitos besilaukiančioms moterims vyks kiekvieną mėnesį gyvai. Į jas registruotis nereikia. Informacija apie kursus skelbiama ligoninės tinklapyje www.kulig.lt ir Facebook paskyroje.

Pirmoji paskaita vyks rugsėjo 27 d. 17.30 val. Jos metu akušerės papasakos apie gimdymo pradžią, eigą bei nuskausminimo galimybes. Rugsėjo 28 d. 17.30 val. kursų dalyvės bus supažindintos su svarbiausia informacija apie laikotarpį po gimdymo. Susitikimai vyks KUL Akušerijos-ginekologijos klinikoje (Liepojos g. 43, Klaipėda).

Klaipėdos universiteto ligoninė yra vienintelė gydymo įstaiga Vakarų Lietuvoje, teikianti aukšto lygio kvalifikuotą akušerinę pagalbą gimdyvėms ir naujagimiams. Per metus čia gimsta apie 2500 naujagimių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Keisis Klaipėdos universiteto ligoninės struktūra

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) dalininkai – Klaipėdos universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija – patvirtino naują šios gydymo įstaigos struktūrą ir ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Sveikata

Užkalkėjusias kraujagysles plės nauju metodu 

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pradėtas taikyti naujas metodas užkalkėjusioms kraujagyslėms plėsti. Įstaiga įsigijo intravaskulinės litotripsijos aparatą, kuris bus pagalbininkas atkuriant ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This