Daugėja įsirengusiųjų riebalų gaudykles

Aplinkosauga

Verslo sąmoningumas didėja – tai pastebi vandens tiekimo įmonės ir ekologai. Jei dar prieš 4–5 metus ne vienas kibiras panaudoto aliejaus būdavo išpilamas į kanalizaciją, dabar tai daryti jau vengiama. Vis daugiau įmonių įsirengia riebalų gaudykles ir taip apsaugo vamzdynus nuo užsikimšimo, mažina ekologinių avarijų riziką. Kol kas daugiausia nerimo dėl riebalų tvarkymo kelia kebabų užkandinės.

Įsirengus riebalų gaudykles būtina užtikrinti ir tinkamą jų eksploataciją – laiku išplauti ir išvalyti susikaupusius riebalus bei juos perduoti atliekas tvarkančioms įmonėms. Kartais dėl paprasto neišmanymo, o gal ir dėl aplaidumo, nemaža dalis riebalų patenka į centralizuotus tinklus.

Pamaryje Šilutėje didžioji dalis maisto ruošimo įmonių yra įsirengę riebalų skirtuvus ir sudarę sutartis su tokių atliekų tvarkytojais. Šiuo metu daugiausia riebalų į nuotakyną patenka iš daugiabučių namų kvartalų bei iš greito maisto gamybos vagonėlių – kad ir kebabinių.

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidentas Bronius Miežutavičius pastebi, kad superkamo aliejaus kiekiai padidėtų dar bent kelis kartus, jei veiksmų prieš gamtos teršėjus imtųsi ir aplinkosaugininkai. Vasarą kurortinėse vietose, kur veikia daug restoranų ir nemažai mobilių kebabinių, masiškai užkemšami siauro pralaidumo vamzdynai. Tuomet stringa nuotakynų funkcionavimas ir visose aplinkinėse teritorijose.

Teisės aktuose numatyta, kad už maisto tvarkymo subjektuose susidarančių biologinių atliekų, įskaitant riebalus, tvarkymo reikalavimų nevykdymą gali būti skiriami įspėjimai arba baudos. Pirmą kartą nusižengusiems asmenims ji svyruoja nuo 60 iki 260 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 260 iki 1140 eurų Pakartotinai nusižengus asmenims skiriama bauda gali būti nuo 290 iki 1150 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 1250 iki 4350 eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Regionas

Šilutės aplinkosaugininkai išgelbėjo žmogaus gyvybę

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos Šilutės aplinkos apsaugos skyriaus pareigūnai Vitalijus Gutauskas ir Mindaugas Mačiulis antradienį išgelbėjo skendusį žmogų. „Socialinių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Regionas

Trispalvę išniekino ir Šilutėje

Policija pranešė, kad penktadienį, apie 6.50 val., Šilutėje, prie Jaunimo alėjos 5-ojo namo laiptinės rasta valstybės vėliava perlaužtu kotu. Pradėtas ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This