Klaipėdą valdantys milijonieriai vieningi: kultūros projektus gali vertinti ir policininkai, ir slaugytojos

Nuomonės

Nina Puteikienė
2023-09-18

Komentarų: 7

Naujoji Klaipėdos valdžia, pradėjusi savo darbą kvailais pareiškimais, septynmyliais žingsniais toliau žengia ta pačia kryptimi: po pagarsintų idėjų apie Karoso gatvės sujungimą, perkasant Mažvydo alėją, apie dar vieno požeminio parkingo, tik jau dabar net po Lietuvninkų aikšte, statybą, apie visų poliklinikų suvarymą į vadinamąją 3-ią polikliniką bei daktarų sukišimą į jos palėpes, valdantieji pagimdė brandžiausią mintį, kuri, panašu, bus ir įgyvendinta kitą ketvirtadienį tarybos posėdžio metu. Politikai, paskaičiavę savo itin brangias darbo valandas, nusprendė atsisakyti demokratijos išmislo – visuomeninių tarybų ir komisijų, veikiančių prie Klaipėdos miesto tarybos ir patariamojo balso teise padedančių formuoti atskirų sričių savivaldybės politiką. Reikia pastebėti, kad siūlydama naikinti visuomeninius patariamuosius organus, Klaipėdos valdžia nenusižengia Temidei, deja, tai leidžia naujasis Vietos savivaldos įstatymas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naikina visuomenines tarybas ir komisijas

Visuomeninių tarybų ir komisijų yra nemažai. Tai ir Kultūros ir meno, Sporto, Šeimos, Senjorų, Neįgaliųjų reikalų, Jūrinė koordinacinė, Tautinių mažumų – iš viso arti dvidešimties. Tai yra puikus instrumentas įtraukti bendruomenę į sprendimų priėmimą, tokiu būdu savivaldybės teikiamas sprendimas praeidavo dar ir visuomenės filtrą. Šių tarybų ir komisijų nuostatose numatytas ir saugiklis: jeigu taryba nesusirenka nė karto per pusę metų, ją galima naikinti.

Akivaizdu, kad mintį naikinti visuomenines komisijas ir tarybas pakišo savivaldybės fiasko su naujos Kultūros ir meno tarybos rinkimais. Tiesą sakant, tie rinkimai buvo organizuoti labai atsainiai. Dar akivaizdu, kad labai skaudu Klaipėdos vadovams yra tai, kad kultūros ir meno projektus, kuriems skiriamas savivaldybės finansavimas, vertina atskirų kultūros sričių ekspertai. ,,…kam mus rinko žmonės, jei mes negalime priimti sprendimų dėl finansavimo skirstymo“, – dejuoja miesto meras Arvydas Vaitkus. Bet juk Lietuvos mastu ne Seimo nariai vertina kultūros ir meno projektus, o Lietuvos kultūros tarybos samdomi ekspertai.

Labai keistas uostamiesčio miesto mero, buvusio uosto vadovo, išsilavinimą gavusio Kauno politechnikos institute, Ukrainos nacionaliniame vidaus reikalų universitete ir baigusio Charkovo aukštuosius juridinius kursus, iki Nepriklausomybės dirbusio inžinieriumi ir policijoje, paskui transporto srityje, ministerijose ir pas Lubį, noras vertinti, pvz., kultūrinių industrijų arba šokio projektus. Gal jam galėtų čia patalkinti jo vicemerė žemaitaitininkė slaugos specialistė, baigusi Klaipėdos universitetą, neskirianti Koncertų salės ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro? Galima ir toliau vardint vertintojus.

Ir aš nesityčioju, o tik konstatuoju, kad jeigu Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ims pati vertinti kultūros ir meno projektus, tegul tai daro viešai. Gali net bilietus į tokį cirką pardavinėti: mielai nusipirkčiau. Beje, paraiškų kasmet pateikiama apie pusantro šimto. Ar tikrai milijonieriai skirs ilgas ir brangias valandas kultūros renginių, leidinių, parodų etc. aprašymų tyrinėjimui?

Klaipėdą valdo ne partijos, o pinigai

Sprendimai naikinti visuomenines tarybas ir komisijas parengti, jau svarstomi komitetuose. Graudu stebėti, nes tik liberalai balsuoja prieš, o vargšai konservatoriai – tiesiog pozityvioji opozicija, daugumoje atveju apgailėtinai susilaiko. Nors yra ir oficialus opozicijos lyderis – Ugnius Radvila – bet jo balso šioje demokratijos ir bendruomenės teisių byloje – negirdėti. Antra vertus, puikiai visi suprantame, kad ne kažkokios partijos valdo Klaipėdą, o pinigai. Galime tai gražiai vadinti verslo elitu. Finansiniai interesai nutrina ribą tarp pozicijos ir opozicijos.

Tačiau visiškai negirdžiu ir balsų tų, kurie turi būti drąsiausi – tai kultūros ir meno žmonių. Tikiuosi vieno, kad jie kaupia jėgas ir driokstelės iš tribūnos jau per tarybos posėdį, pareikšdami, kad karalius nuogas ir kad nėra ko policininkams, slaugytojams ir kitiems vidurinį išsilavinimą turintiems milijonieriams vertinti kultūros. Priešingu atveju kultūrininkai privalo būti įtraukiami, pvz., į Klaipėdos valstybinio uosto ar KRAC-o valdybas.

Tarybos nariai meluoja

Vis labiau ryškėjančias oligarchijos ar tiksliau – plutokratijos, kai visa valdžia faktiškai priklauso grupei milijonierių, tendencijas tiksliai ir nesigėdydami įvardijo patys valdantieji. Arvydo Vaitkaus komandos narys Leonas Makūnas per Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdį, aiškindamas, kodėl meras nori panaikinti Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybą, pacitavo Makiavelį: „Valdovas pats turi pasirinkti patarėjus ir šie jam gali teikti patarimus tik tuomet, kai jis pats paprašo”.

Žinia, ir Lietuvoje, ir Klaipėdoje yra besiilginčių stiprios rankos. Akivaizdu, kad Klaipėdos valdžia bando mokytis iš Kauno. Kaune juk jau stipriai pažengta ir meno srityje – sukurtas net valdžios galios simbolis – spindintis jautis su rusiška uodega!

Beje, dar Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai pasakėles seka apie tai, kad nei Kaune, nei Vilniuje nėra visuomeninių tarybų. Yra ir dar kaip: sostinėje be visų kitų yra net Gyvūnų globos ir apsaugos komisija, o Kaune – ir Senjorų, ir Jaunimo tarybos. Taip kad Klaipėdos miesto tarybos nariams reikia dar išmokti ir nemeluoti.

7 Comments

  1. Nesvarbu

    Perskaičiau ir pakraupau. Nors ir nenustebau. To ir reikėjo laukti po mero rinkimų. Ne tiek meras čia kaltas, kiek provincija ir jos mąstymo siaurumas. Čia turbūt šventai tikima, kad ,baigus 3-čio ar net 4-to lygio Klaipėdos universitetą, žmogus gali būti vicemeru arba net ministru kaip Bilotaitė. Tikrai išmanantys kultūrą, manau, tylės. Pabandyk sukelti bangas provincijoje – kunigaikštystės valdantieji ras būdą susidoroti. Liūdna.

    Reply
    • Advento ramybės

      Viskas gerai, tik keista kad Ninai Puteikienei tos” kultūrinės nominantų lesyklos” nekliuvo prie Grubliausko, liberalų valdymo. Tose komisijose buvo visi tokie savi, tokie artimi…. O juk palikusi politiką šauni moteriškė žadėjo ir toliau mirkti šaltose bangose, žadėjo fotkintis su katinu Surainiu, ar su Nagliu ilsėtis. Nuo politikos ir nuo nuo intrigų, puolimų. Bet negali… Kaip toje patarlėje: kartą paragavęs- negali sustot…

  2. Barbora

    Visuomeninių tarybų naikinimas artina mus prie mums nedraugiškų kaimynių. Politikam nereikalinga bendruomenių nuomonė jie gi viską išmano. Anot vieno iš politinių lyderių „žmonės mus išrinko ir mes viską žinome. O jeigu patarimai bus reikalingi merui tai jis pats išsirinks kas jam patars , ne kažkokių bendruomenių deleguoti žmonės, o tie, kurie yra nuolankūs merui ir galimai už nuolankius patarimus meras jiems neliks skolingas.Ir kuo mūsų valdžia skiriasi nuo Putino ar Lukošenkos.

    Reply
  3. Anonimas

    Makūnas, Grubliauskas…. Vaitkau, kokio čia ” brūdo ” prisirinkai į savo kompaniją? Tai veidai, kurie Klaipėdą dešimtmečius vedė iki to kokia yra dabar. Su raišais arkliais toli nenujosi.

    Reply
  4. Liūnė

    Turime, ką išrinko miestiečiai. Galėtume sakyti, esame ir verti to. Taip, naujoji Klaipėdos valdžia spėriai mokosi iš Kauno mero, kur , beje, garsiai nuskambėjusi Europos kultūros sostinė įvyko ne dėl miesto oligarcho , o būtent nepaisant jo. Kaip meno ir kitoms bendruomenėms kalbėtis su miesto valdžia, jei viskas daroma buldozeriu, iš esmės nekreipiant dėmesio į skirtingų sričių interesus, paminant demokratijos principus ir pasiskiriant sau patikimus patarėjus, kurie kažin ar galės objektyviai patarinėti, greičiau bandys suprasti iš kur vėjas pučia ir ką ponai nori girdėti. Deja, galime tik tuščiais puodais skambinti, laukdami griūties. Balsavimas bus. Ir bus toks, kokį sugalvojo valdantieji, deja, menkai besigaudantys lauke, kurį bando perkasti.

    Reply
    • T

      Miesto valdžia tampa kolūkio kontoros darbininkais. Ko ir reikėjo tikėtis. O kas liečia kultūros darbuotojus,tai jie bijo ir žodį pratart.

  5. Jonas

    Teisingas Ninos tekstas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This