Aistros dėl visuomeninių tarybų naikinimo nerimsta (papildyta savivaldybės pranešimu)

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos komitetai toliau nagrinėja mero sprendimo projektus, kuriais buvusios visuomeninės tarybos bei komitetai, veikę prie miesto tarybos, keičiami patariamosiomis mero darbo grupėmis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors trečiadienį vykusiame Finansų ir ekonomikos komitete irgi netrūko kritikos šiems sumanymams, visgi balsų dauguma buvo pritarta pripažinti netekus galios Sporto, Akademinių reikalų, Senjorų, Jūrinės kultūros koordinacinės, Tautinių mažumų bei Kultūros ir meno tarybų nuostatus bei jų sudėtis.

Prieš tai balsavo tik Saulius Budinas ir Andrius Dobranskis, kurie pažėrė ir nemažai kritikos naujajam mero sumanymui.

Tačiau jų norą plačiau pasisakyti šiais klausimais nuolat tramdė komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius, teigęs nematąs didelės bėdos, „ar čia bus prie tarybos, ar prie mero”, nes esą galutinius sprendimus vis tiek visais klausimais priims miesto taryba.

Jis siūlė platesnes diskusijas šiais klausimais palikti miesto tarybai, kuri ir apsispręs dėl galutinio varianto.

S. Budinas ypač apgailestavo, jog naikinama buvusi labai aktyvi ir vertingų pasiūlymų miesto politikams teigusi Sporto taryba, o A. Dobranskis teigė negalįs pritarti bendruomeninių darinių naikinimui, nes iki šiol neaišku, kokiu principu bus formuojama mero patarėjų institucija.

Kad to nežino ir savivaldybės administracijos darbuotojai, iš dalies pripažino ir Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė, teigusi trečiadienį dėl to turėjusi susitikti su meru, bet paskutiniu momentu susitikimas buvęs atšauktas. Ji tik patvirtino, jog merui yra pateikti pasiūlymai dėl patariamųjų organų formavimo.

Panašiai kalbėjo ir Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė, informavusi, jog kultūros bendruomenės atstovai trečiadienio ryte buvo susitikę su meru, teikė jam siūlymus dėl būsimos darbo grupės, o meras esą šiuos pasiūlymus priėmė.

Atsakydama į A. Dobranskio klausimą, ar kultūros bendruomenės atstovai pritarė naujo darinio formavimui, E. Deltuvaitė sakė, jog „nuomonių yra įvairių, dalis bendruomenės nori dalyvauti ir būti išklausyti”.

A. Dobranskiui paklausus, kokie bus naujosios merui patariančiosios grupės privalumai, E. Deltuvaitė teigė, jog, jos nuomone, „mažės administracinė našta”.

Tuo metu Vidas Karolis teigė kaip tik naujojoje tvarkoje esą matantis daugiau demokratijos.

„Į bet kurią tarybą galėsit pasiimti savo konsultantų, nueiti pasikalbėti ir padiskutuoti su meru, komisijoje sudalyvauti, matau čia demokratijos šiek tiek daugiau”, – sakė jis, tuo papiktinęs S. Budiną.

Tačiau jam bandant prieštarauti, ir V. Karolis, ir R. Taraškevičius dar kartą patarė diskusijas perkelti į jau kitą savaitę vyksiantį miesto tarybos posėdį.

Ir S. Budinas, ir A. Dobranskis savo ruožtu davė suprasti klausimų merui išties turėsią ne vieną.

PAPILDYTA

Baigiantis darbo dienai, Klaipėdos savivaldybė šiuo klausimu išplatino pranešimą spaudai.

Jame teigiama, jog visuomenines tarybas Klaipėdoje numatoma pakeisti patariamosiomis darbo grupėmis, į jas įtraukiant visuomenės atstovus bei su konkrečios darbo grupės veiklos sritimi susijusius savivaldybės tarybos komiteto narius.

„Dabartinių visuomeninių tarybų nariams ir toliau išlieka galimybė dalyvauti svarstant miestui aktualius klausimus. Kiekvieno įdirbis visuomeninėse tarybose yra sveikintinas, o esamų tarybos narių nuomonė labai svarbi išklausant ir priimant sprendimus naujai formuojamose grupėse. Tiesioginis bendravimas su visų sričių ekspertais, nesvarbu, tai kultūra, menas ar sportas, buvo ir bus. Durys visada atviros visiems, kurie turi aktualių patarimų ar pastebėjimų priimant Klaipėdai svarbius sprendimus nepaisant to, ar jie bus patariamųjų grupių nariais, ar ne“, – pranešime cituojamas miesto meras Arvydas Vaitkus.

Jame taip pat teigiama, jog patariamosios grupės esą leis užtikrinti skaidrumą skirstant biudžeto lėšas, o sprendimai bus priimami „sklandžiau, greičiau ir operatyviau”.

„Po diskusijų einame sprendimo link, kad skaidrinant biudžeto lėšų panaudojimą visuomeninės tarybos turėtų veikti kaip patariamasis organas miesto administracijai ir merui. Girdėti bendruomenės norus ir poreikius – mūsų visų pareiga, todėl patariamosios grupėse dalyvaus daugiau įvairių sričių specialistų, kurių nuomonė priimant sprendimus labai svarbi“, – sako meras A. Vaitkus.

3 Comments

  1. Anonimas

    Kuo čia dėtos tiek buvusios patariamosios tarybos ar dabar naujai kuriamos vėl patariamosios darbo grupės. Tas pats …tik kitoj rankoj. Demokratijos, kaip beje ir profesionalumo, nepaspartinsi. Ji/jis arba yra, arba ne. Ypač Klaipėdoje. Valdomai uostininkų. Ir senai. Kam tas erzelis jei jau naujasis meras nori tik savus susirinkti ir tik su savais fotkintis. Tik ar spės per visas grupes lakstyti ir į postus sveikinimus kelti? Na, o kam jau kam , o Budinui ir Dobranskiui geriau patylėti ir dėl demokratijos ir dėl profesionalumo-visais kampais dugnas.

    Reply
    • Anonimui

      Opozicija , atstovauja savo rinkėjams ir rinkėjai paklaus, ką veikėte vakdžioje keturis metus? Ir jie turi teisę klausti ir ginti savo nuomonę . Nėra kvailų klausimų, bet yra kvaili atsakymai , o paskui ir sprendimai.

  2. Naujų vėjų gaudymas demokratijoje!

    Kam išradinėti dviratį, kai jis važiuoja. Ar nėra rimtesnių darbų?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atnaujins Paryžiaus komunos gatvę

Klaipėdos savivaldybė skelbia pasirašiusi sutartį dėl Paryžiaus komunos gatvės atnaujinimo – artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai. Pagal ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This