Ekstremalioms situacijoms Klaipėda nėra pasiruošusi: savivaldybė reagavo nedelsiant (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Praėjus penkiems mėnesiams po valdžios Klaipėdos miesto savivaldybėje pasikeitimo, pasak savivaldybės oficialaus interneto portalo, Ekstremalių situacijų komisijai tebevadovauja Gintaras Neniškis ir jo buvęs pavaduotojas Andrius Dobranskis, jiems talkina buvęs vicemeras Arūnas Barbšys.

Ekstremalių situacijų komisijai teko operatyviais spręsti pabėgėlių klausimus po Rusijos pradėtos kruvinos agresijos prieš Ukrainą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus baigę savo kadenciją politikai netenka visų jiems skirtų pareigų ir atsakomybių. Tad uostamiesčio Ekstremalių situacijų komisija formaliai šiuo metu yra be vadovybės. Todėl atsiradus poreikiui nebūtų, kas sušaukia jos posėdžius. Tačiau Eismo saugumo komisijos sudėtis neseniai buvo pakeista jau antrą kartą ir įvyko net keli jos posėdžiai.

Ekstremalių situacijų komisijos sudėtį savivaldybės administracijos direktorius paskutinį kartą pakeitė praėjusių metų balandžio 27 dieną. Komisijos nuostatuose numatyti pagrindiniai jos steigimo tikslai – pasirengti greitai ir efektyviai valdyti savivaldybės teritorijoje gresiančią ir (ar) susidariusią ekstremaliąją situaciją bei šalinti jos padarinius savivaldybėje esančiomis civilinės saugos sistemos pajėgomis ir naudojant savivaldybėje turimus arba iš kitų savivaldybių gautus materialinius išteklius.

Į komisijos sudėtį įrašyti medikai, aplinkos apsaugos sistemos, Maisto ir veterinarijos tarnybos, Uosto direkcijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Valstybės sienos apsaugos tarnybos aukšti vietos pareigūnai bei kiti atsakingi asmenys.

Šios komisijos priimti sprendimai yra privalomi visoms valstybės ir savivaldybės institucijoms ir įstaigoms, kitoms įstaigoms ir ūkio subjektams, dalyvaujantiems likviduojant savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją ir šalinant jos padarinius.

Nors Ekstremalių situacijų komisija ne rečiau kaip kartą per metus privalo aptarti savivaldybės civilinės saugos sistemos būklę, įvertinti savivaldybės institucijų ir įstaigų, kitų įstaigų ir ūkio subjektų pasirengimą reaguoti į ekstremaliąsias situacijas ir imtis priemonių šiam pasirengimui gerinti, savivaldybės interneto portale nėra duomenų, kad per pastaruosius metus ji būtų bent kartą susirinkusi.

Ši komisija labai dažnai rinkdavosi per COVID-19 pandemiją – jos sprendimą tuomet buvo labai reikalingi ir laukiami.

Padirbėti komisija teko ir po Rusijos pradėto karo Ukrainoje, kai į Klaipėdą plūstelėjo nemaži karo pabėgėlių iš Ukrainos srautai.

Atnaujinta

Pasirodžius šiai publikacijai, iš savivaldybės portalo informacija apie Ekstremalių situacijų komisiją buvo nedelsiant išimta. O „Atvira Klaipėda” gavo tokį savivaldybės pranešimą:

„Nuo 2023 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymas, kuris nustatė naujus krizių ir ekstremaliųjų situacijų prevencijos, pasirengimo krizėms ir ekstremaliosioms situacijoms, jų valdymo ir padarinių šalinimo teisinius pagrindus. Atkreipiame dėmesį į tai, kad įstatymų leidėjas, priimdamas šį įstatymą, be kita ko, nusprendė apjungti krizių valdymo ir civilinės saugos sistemas, atsisakant Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos, savivaldybių ekstremalių situacijų komisijų, kaip perteklinių grandžių.”

6 Comments

  1. Štirlicas

    Iš tuščio į tuščią, makaronų kabinamas. Ar ištikrųjų taip valdžia iš viso praktiškai nėra pasiruošę apsaugoti žmones? ?

    Reply
  2. Oho. Neniškis

    Kad gauti padidinta alga ir gavo dviguba medikai, policija, rinkdavosi kad miesta uždaryti ir uždarė….D…D ..D…
    Kaž kas pačiaudė, paveldėjo, o jis mista uždarė. O policija gaudavo kas be kaukės miškosę. Už padidinta alga

    Reply
  3. Nu tu matai :) liberalas apžvalgininkas

    tik dabar sužinojo , kad pokyčiai nuo 2023 sausio 1 ? Ir nieko blogo neįžvelgė iki naujos miesto valdžios rugsėjo mėn darbų ? 🙂 kaip liberalu …

    Reply
  4. Liberalus cinizmas ... Pradėkime nuo liberalo ministro

    Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lietuvoje išsikeltas tikslas pasirūpinti, kad lietuviai turėtų, kur slėptis krizės atveju. Bet įmonės sako vis dar negalinčios įrenginėti priedangų ar slėptuvių žmonėms, NES Aplinkos ministerija JAU METUS NEPARENGIA TAISYKLIŲ , kaip priedangos turi atrodyti. Ministras siūlo vadovautis kitų šalių reglamentais. Statytojai už statybas atsakingam ministrui primena, kad Lietuvoje turėtų galioti Lietuvos įstatymai _______P.S. Iš klaipėdadiena .

    Reply
  5. Hhm

    Artūrai, gal reikėtų pasidomėti ar netyčia nebuvo pakeistas visas teisinis civilinės saugos reglamentavimas (juk Bilotaitė skalambijo visais kanalais, kaip ji čia tvarką įvedė) ir priimtas naujas jau
    Krizių valdymo ir civilinės saugos ir įstatymas. O pagal šį, nuo šių metų įsigaliojusį įstatymą, tokių komisijų nebėra. Ir gal nepasidomėjus, nereikėtų kelti bangų ir gąsdinti visuomenės, kad kažkas nepasiruošęs 😉
    P. S. Gal čia į Spyglio rubriką turėjo patekti, bet per klaidą vardinis straipsniukas gavosi?..:)

    Reply
    • :)

      Ko norėti iš liberalių nevykėlių ? 🙂 Gyventojų kiršintojai .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This