Nemaloniems kvapams suvaldyti diegia inovatyvias technologijas

Verslas

AB „Klaipėdos vanduo“ skelbia, jog siekdamas užkirsti kelią nemaloniems kvapams, pastaraisiais metais į modernios įrangos įsigijimą investavo daugiau nei pusę milijono eurų.

Ateityje bendrovė žada ir toliau taikyti tikslingus metodus, leisiančius pasiekti dar geresnių rezultatų mažinant nemalonių kvapų sklaidą. Įmonė Nacionalinio Visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovams jų apsilankymo nuotekų valykloje metu pristatė savo artimiausius planus įgyvendinant dar vieną efektyvią priemonę.

Miesto nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Iki kitų metų vasaros planuojama modernizuoti smėliagaudžių tiltą, kartu uždengiant atvirus jų rezervuarus, ir taip papildomai sumažinant kvapų sklidimo į aplinką galimybes. Tai – inovatyvi, iki šiol Lietuvos vandentvarkos įmonėse nenaudota technologija, grįsta Skandinavijos patirtimi.

AB „Klaipėdos vanduo“ specialistai derina galimus technologinius sprendinius. Planuojama, kad visi modernizavimo darbai bus atlikti iki kitų metų birželio pabaigos.

Remiantis atliekamais tyrimais pastebima, kad didžiausia kvapų koncentracija kyla iš nuotekų valyklos grotų ir smėlio sėsdinimo pastate esančių atvirų smėliagaudžių, kur atiteka nuotekos iš viso Klaipėdos miesto ir rajono gyventojų bei šiose teritorijose veikiančių įmonių. Kas valandą į šią valyklą atkeliauja apie 2 tūkst. kub. metrų nuotekų, o jų skleidžiamų kvapų neutralizavimas reikalauja inovatyvių sprendimų.

Šiuo metu nuotekų valyklos parengtinio valymo pastatas yra dalinai atviras, o nevalytos nuotekos teka per smėliagaudes, kuriose smėlis, šiukšlės, atliekos ir kitos priemaišos yra pašalinamos iš nuotekų.

„Pagrindinis mūsų užsibrėžtas tikslas yra kuo greičiau ir efektyviau sumažinti kvapų sklidimo riziką iš Dumpių nuotekų valyklos. Dirbame daug ir intensyviai, pasitelkdami inovacijas ir kolegų iš užsienio patirtį. Sprendžiant kvapų problemą, jau iki šiol buvo atlikta nemažai darbų. Pavyzdžiui, smėliagaudėse sumontuota technologinė inžinerinė aktyviosios oksidacijos kvapų mažinimo sistema, taip pat naudojamos kvapų mažinimui skirtos mobilios ir stacionari patrankos. Visi matome ir džiaugiamės, kad investicijos jau duoda grąžą ir esame įsitikinę, kad visų šių pokyčių dėka pasieksime geriausių rezultatų“, – pranešime pažymi „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Praėjusiais metais bendrovė taip pat įgyvendino inovatyvią kvapų mažinimo technologiją, kuri paremta aktyvios oksidacijos technologija.

Smėliagaudėje tiesiai į nuotekas įterpiamas ozonas, kuris jas oksiduoja, tokiu būdu kvapas sumažinamas jau pirmajame nuotekų valymo etape. Nuotekos yra iš dalies dezinfekuojamos, prisotinamos deguonies – taip užkertamas kelias naujoms nemalonius kvapus sukeliančioms medžiagoms susidaryti, be to, veiksmingai palengvina tolimesnį tų nuotekų apdorojimą. Taip pat buvo modernizuota ir ventiliavimo sistema. Jau keletą mėnesių Dumpių nuotekų valykloje įrengtos ir nepertraukiamai veikia 3 išmaniosios elektroninės nosys, kurios leidžia stebėti galimus kvapų (t.y. atskirų dujinių komponentų koncentracijų) pokyčius realiu laiku bei rodo vėjo kryptį bei greitį, temperatūrą, drėgmę).

Teigiama, jog neretai nemalonūs kvapai kyla ir dėl užsikimšusių nuotekų tinklų. Vien šiemet jau užregistruota netoli 400 tokių atvejų. Dažniausia to priežastis – riebalai, kurie tinklus užkemša netoli prekybos centrų, kepyklėlių, maitinimo įstaigų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This