Seimas pritarė kailinių žvėrelių fermų naikinimui

ELTA

Justė Ancevičiūtė (ELTA)
2023-09-21

Komentarų: 0

Ketvirtadienį Seime vykusio lemiamo balsavimo metu parlamentarai pritarė įstatymo projektui dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo Lietuvoje. Įstatymo projektu draudžiama laikyti ir (ar) veisti, parduoti ar kitaip perleisti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio. 

Už balsavo 68 Seimo nariai, prieš – 25, susilaikė 15. Iniciatyvai per artimiausias 10 dienų turi pritarti prezidentas Gitanas Nausėda. Jam pasirašius įstatymo projektą, kailių fermų draudimas įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Besiverčiantiems šia veikla numatomas pereinamasis laikotarpis ir kompensacijos. Šiuo metu vis dar veikiantys kailinių žvėrelių ūkiai privalėtų būti uždaryti iki 2027 m. sausio 1 d.

Gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė pabrėžia, kad šis Seimo sprendimas – istorinis.

„Nuo šiol galime drąsiai sakyti, kad Lietuva yra šalis, kurioje gyvūnas vertas daugiau nei keli eurai, gauti iš jo kailio. Visa tai – žmonių, kuriems rūpi kenčiantys gyvūnai, nuopelnas. Per devynerius metus, kol buvo siekiama kailių fermų Lietuvoje draudimo, dešimtys tūkstančių žmonių ėmėsi veiksmų, kad tai įvyktų. Šiandien Seimo nariai nebegalėjo to ignoruoti“, – sako G. Vaitkevičiūtė.

Politologė Ainė Ramonaitė mano, kad prezidentas turėtų pasirašyti įstatymą, nes jo nuostatoms pritaria didžioji dauguma Lietuvos gyventojų.

„Parlamentarai balsavo atsižvelgdami į savo elektorato nuomonę, tad prezidentas tikrai neturėtų šio įstatymo vetuoti. Rugpjūčio mėnesį tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad kailinių žvėrelių fermų draudimui pritaria didžioji dauguma Lietuvos gyventojų, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, gaunamų pajamų ar rinkiminių preferencijų. Klausimas buvo formuluotas taip, kad gyventojai galėtų įvertinti abiejų pusių – fermų priešininkų ir jų šalininkų – argumentus. Tačiau juos įvertinę, absoliuti dauguma gyventojų (55 proc. visų suaugusiųjų) pasirinko atsakymą „reikėtų drausti“ ir tik 29 proc. sutiko, kad tokias fermas reikia leisti. Tai akivaizdus ženklas prezidentui“, – teigia A. Ramonaitė.

Už kailių fermų draudimą Lietuvoje pasisakiusi Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė Seimo posėdyje sako, kad toks sprendimas – atsakingas, brandus ir progresyvus.

„Didžiausios kailių rinkos ir didžiausia tokių gaminių paklausa yra Rusijoje bei Kinijoje. Europos Sąjungos kailių paklausa per dešimtmetį sumažėjo net 60 procentinių punktų. Tikiu, kad mes kaip visuomenė (…) esame pasiekę tokią brandą, jog nebetęstume veiklos, kuri sukelia skausmą ir kančias kitai būtybei, ne tam kad būtų patenkinti gyvybiškai svarbūs žmogaus poreikiai, bet tik dėl kvailos užgaidos, prekės, kuri turi tik prabangos funkciją. Tikiu, kad Europos ir Lietuvos ateitis yra be gyvūnų žudymo dėl kailio“, – pabrėžia ji.

Prieš

Savo ruožtu prieš iniciatyvą balsavęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Valius Ąžuolas sako, kad tai istorinė galimybė sunaikinti verslą, neskiriant jam adekvačių kompensacijų. Jis ūkininkus ragina neskubėti naikinti savo verslų.

„Aišku, po 30 metų Seime atsirado tokių Seimo narių, kuriuos veikia šlapių vištų performansai. Noriu duoti patarimą žvėrelių augintojams. Ramiai žiūrėkite į visas šitas nesąmones. Po metų bus kiti rinkimai, atsiras daugiau Seimo narių, kurių šlapių vištų performansai neveiks, bus atšaukta visa šita nesąmonė ir galėsite dirbti toliau. (…). Mielieji, neskubėkite nieko naikinti, palaukite metus. Praeitoje kadencijoje stengėmės verslams padėti, taip pat ir šiam, kad jis gyvuotų. Jeigu turite žinių, kad tose fermose žvėreliai kankinami, pažeidžiamas Gyvūnų gerovės įstatymas, tai praneškite tarnyboms, bet nebauskime visų ir neliepkime visiems sunaikinti verslo“, – dėsto politikas.

Seimo narys Aurelijus Veryga antrina V. Ąžuolui ir tikina, kad šis įstatymas yra labai geras emocinio manipuliavimo pavyzdys.

„Aš norėčiau, kad mes grįžtume prie sveiko proto. (…) šitas verslas nedings, jis tiesiog dings iš Lietuvos ir bus perkeltas į kitas valstybes. Gyvūnų gynėjai jokių gyvūnų tokiu sprendimu neapsaugos. Dar daugiau, Seimą pasiekė teisininkų išvados, kurios leidžia daryti prielaidą, kad tokie sprendimai galimai prieštarauja mūsų šalies Konstitucijai, o nustatyta kompensacija yra apgailėtinas pasityčiojimas iš ilgus metus savo verslą Lietuvoje kūrusių ūkininkų ir jų šeimų“, – tikina politikas.

ELTA primena, kad Įstatymo projekte numatyta, jog kailių fermų draudimo įstatymas įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d., nuo tada besiverčiantiems šia veikla būtų galima gauti kompensacijas. 2027 m. sausio 1 d. įsigaliotų draudimas verstis kailinių žvėrelių auginimo veikla. Nutraukiantiems šią veiklą Aplinkos komitetas numato laiptuotos kompensacijos principą: verslą uždarę 2024 m. gautų 3 eurus už kiekvieną gyvūną, 2025 m. 2 eurus, o pasitraukę iš rinkos 2026 m. – vieną eurų. Visiems, vykdžiusiems kailinių žvėrelių auginimo veiklą, būtų suteikiama galimybė gauti valstybės finansavimą naudotiems įrenginiams, kurie niekur kitur negali būti panaudojami kitais tikslais, tvarkyti. Dirbusiems tokio tipo fermose numatoma suteikti kompensacijas iš valstybės biudžeto.

Šiuo metu kailių fermas yra uždraudusios 19 Europos valstybių. Tokį sprendimą jau priėmusios ir kitos dvi Baltijos šalys, taip pat Austrija, Prancūzija, Airija, Jungtinė Karalystė, Nyderlandai ir kitos. Sprendimo be Lietuvos vis dar nepriėmė Rumunija, Bulgarija, Lenkija, Graikija ir Suomija.

                                                                                                                                             Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This