Dariaus Musteikio istorinis nuotykių romanas „Mėguvos valdovas“ išleistas popieriniu formatu

Kultūra

Pirmuosius du Dariaus Musteikio istorinius nuotykių romanus „Čia bus Mėmelio pilis“ ir „Mėmelio komtūro kalavijas“ palankiai sutiko skaitytojai, ypač klaipėdiečiai ir žemaičiai. Juk šiuose romanuose yra aprašyti gilios senovės įvykiai pajūrio kraštuose.

Kaip Durbės ir kiti to laikmečio mūšiai lėmė vietos genčių gyvenimą ir tautų formavimąsi? Su 3-iuoju Dariaus Musteikio istoriniu nuotykių romanu keliaukite į gūdžius viduramžius, kovokite Durbės, Kretingos, Impilties ir Vėluvos mūšiuose, laimėkite ar pralaimėkite.

Šis romanas gali būti ir kaip 2021 m. autoriaus (kartu su leidykla „Briedis“) išleistų romanų „Čia bus Mėmelio pilis“ ir „Mėmelio komtūro kalavijas“ tęsinys, bet gali būti vertinamas ir kaip atskiras kūrinys.

Skaitytojas pasiners į viduramžių mūšius, dvikovas, spėlios, kur pradingo auksinės Mindaugo ir Mortos karūnos, kodėl ir kaip greta Mėmelio pavadinimo pradedamas minėti Klaipėdos vardas.

Autorius pabrėžia, kad istorinis nuotykių romanas – ne istorijos vadovėlis ar mokslinis darbas. Tokie romanai skatina domėtis juose minimais įvykiais ir istorinėmis asmenybėmis, o vėliau gilinis, skaitant istorikų monografijas, istorijas ir publikacijas. Šiuo romanu autorius D. Musteikis sveikina savo gimtąjį miestą Klaipėdą, o skaitytojams linki įkvepiančio ir lengvo šios knygos skaitymo – viduramžių kovos, nuotykiai ir meilės jausmai neleis nuobodžiauti!

 „Nesu istorinių veikalų ar romanų gerbėja, tačiau stengiuosi nepraleisti rašytinių šaltinių apie Klaipėdos kraštą. Dariaus Musteikio romanų pavadinimai „Čia bus Mėmelio pilis“ ir „Mėmelio komtūro kalavijas“ iš karto suintrigavo. Grožinės literatūros kūrinių apie XVII-XX amžiaus pradžios Klaipėdą netrūksta, tai uostamiesčio klestėjimo laikotarpis. Tačiau apie viduramžių Klaipėdą, apie miesto ištakas ir pilies statybą literatūrinių interpretacijų arba istorinių romanų nėra daug. Parsinešiau knygas iš bibliotekos, maniau, pavartysiu, paskaitinėsiu vieną kitą ištrauką, bet romanai taip lengvai nepaleido – vienu įkvėpimu perskaičiau juos nuo pradžios iki paskutinio skyriaus, nesukdama sau galvos dėl to, kas juose tikra, o kas – pramanyta. Realios istorijos ir autoriaus fantazijos romane susipina į vieną intriguojantį pasakojimą. Dariaus Musteikio romanuose kinematografiškai atkuriami viduramžių kovų vaizdai, vaizdžiai aprašoma pilėnų buitis, žmonių socialiniai santykiai, papročiai, meilės istorijos. Anot autoriaus, šiuose romanuose nėra tikslių istorinio laikmečio atspindžių, tai ne monografija, o literatūros kūrinys. Tačiau būtent literatūrinis pasakojimas papildo ir iliustruoja istorinę tiesą“, – pažymi Klaipėdos miesto Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Darius Musteikis išleido trečiąjį istorinį romaną

Šis elektroniniu formatu išleistas romanas gali būti ir kaip 2021 m. įprastu, popieriniu formatu autoriaus (kartu su leidykla „Briedis“) išleistų ...
2022-12-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Baigiamasis konkurso „Klaipėdos knyga 2021“ apdovanojimų renginys

Balandžio 26 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) įvyks ...
2022-04-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Apie Mėmelio komtūro kalaviją

Leidykla „Briedis“ pristato Dariaus Musteikio istorinio romano „Čia bus Mėmelio pilis“ antrąją dalį – „Mėmelio komtūro kalavijas“. Pasak leidyklos pranešimo, ...
2021-10-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This