Kultūros maištas prieš autokratiškus Klaipėdos mero siekius (atnaujinta)

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Autoritarizmo stiprėjimas, – paprašytas įvertinti Kultūros ir meno bei kitų visuomeninių tarybų naikinimo procesą uostamiestyje Europos vietos savivaldos chartijos kontekste sako dr. Liutauras Kraniauskas, Lietuvos Mokslo tarybos Humanitarinių ir socialinių mokslų komiteto narys. – Yra sugriaunamas pasitikėjimas tarp valdžios ir bendruomenių, pasitikėjimas yra labai išklibintas”.

Jam antrina filosofas dr. Tomas Kiauka: „Tekstai turi pretekstą, kontekstus ir potekstes. Tekstas – visuomeninių tarybų menkinimas, pretekstas – nelabai sėkmingi rinkimai dėl tam tikrų problemų, kontekstas – pasikeitusi valdžia. O potekstė – dabar viskas bus kitaip: mes viską žinom geriau ir darysim taip, kaip mums tinkama…”

Dr. L Kraniauskas ir dr. T. Kiauka. Artūro Šulco nuotr.

Taip antradienį per spaudos spaudos konferenciją Klaipėdos galerijoje, į kurią susirinko būrys kultūros, meno ir žiniasklaidos atstovų, šie mokslininkai įvertino esamą situaciją. 

Nerimą uostamiesčio kultūros ir meno bei kitoms bendruomenėms sukėlė vasarą mero Arvydo Vaitkaus pasirašytas nurodymas naikinti visas visuomenines tarybas prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos. Gavę šią žinią kultūros ir meno žmonės surašė merui laišką su aibe klausimų, tačiau atsakymo į jį negavo. Gavo kvietimą susitikti. 

Tačiau ir per susitikimą teigia neišgirdę iš mero atsakymų į jiems rūpimus klausimus. Bet išgirdo nerimą keliančių žinių esą vietoje naikinamų visuomeninių tarybų, į kurias narius deleguoja nevyriausybinės organizacijos, mero potvarkiu bus sudaromos darbo grupės. Į jas meras, galimai, pats parinktų jam tinkamus atstovus.

Dar didesnį nerimą sukėlė žinia, kad užsimota atsisakyti ekspertų, kurie vertina finansavimui gauti pateiktas paraiškas, paslaugų. Neva ateityje paraiškas vertins tik savivaldybės tarnautojai ir politikai.

„Mūsų, matyt, nepakvies į būrelį”, – ironizavo prelegentai. Artūro Šulco nuotr.

Konferencijos metu kultūros vadybininkė ir prodiuserė Goda Giedraitytė paneigė bandomą įteigti mitą, esą projektus vertina Kultūros ir meno taryba. Pasak jos, ši visuomeninė taryba, į kurią savo atstovus deleguoja kūrybinės organizacijos, aprobuoja tik prioritetus ir kvotas. Ekspertus pasirenka pati savivaldybė.

Tiek ji, tiek Klaipėdos kultūros bendruomenės asociacijos pirmininkė Nijolė Laužikienė teigė, kad Klaipėdos miesto Kultūros ir meno taryba yra viena iš  kompetentingiausių Lietuvoje, į ją deleguojami ir profesionalai, ir laisvieji menininkai.

Artūro Šulco nuotr.

„Kas ateityje rinks Kultūros magistrus – politikai? Iki šiol politika buvo atskirta nuo kultūrinių procesų. Mes matome kultūros lauką, situaciją ne lokaliu žvilgsniu”, – savo požiūrį dėstė konferencijos dalyviai.

„Auksinio scenos kryžiaus” laureatė, Klaipėdos kultūros magistrė prof. Agnija Šeiko tarsi apibendrino atskirtį, teigusi, jog „mes ir meras skaičiuojame skirtingai”…

Žurnalistai turėjo apie ką pakalbėti su kultūros ir meno žmonėmis. Artūro Šulco nuotr.

„Mūsų, matyt, nepakvies į būrelį”, – ironizavo kultūros žmonės, turėdami omenyje „miglotus mero žaidimus, kurie kuria tik nepasitikėjimą”.

„Mes esame kūrybiški”, – šypsojosi menininkai, paklausti, ar organizuos piketą prie savivaldybės šį ketvirtadienį, prieš miesto tarybos posėdį, per kurį rengiamasi naikinti visas visuomenines institucijas.

„Rasime priemonių”, – žadėjo jie.

Artūro Šulco nuotr.

„Atvira Klaipėda” anksčiau rašė, kad rugsėjo 20 dieną, ramindama aistras, Klaipėdos savivaldybė šiuo klausimu išplatino pranešimą spaudai. Jame buvo teigiama, jog patariamosios grupės esą leis užtikrinti skaidrumą skirstant biudžeto lėšas, o sprendimai bus priimami „sklandžiau, greičiau ir operatyviau”.

„Po diskusijų einame sprendimo link, kad skaidrinant biudžeto lėšų panaudojimą visuomeninės tarybos turėtų veikti kaip patariamasis organas miesto administracijai ir merui. Girdėti bendruomenės norus ir poreikius – mūsų visų pareiga, todėl patariamosios grupėse dalyvaus daugiau įvairių sričių specialistų, kurių nuomonė priimant sprendimus labai svarbi“, – pranešime buvo cituojamas meras A. Vaitkus.

ATNAUJINTA. Trečiadienį Klaipėdos meras paskelbė ir komentarą savo paskyroje „Facebook” tinkle.

„Klausia – ar naikinu demokratiją kultūros ir meno pasaulyje? Dar kartą atsakau – NE!

Pasikeitus teisės aktams, merai tiesiogiai vadovauja administracijai bei teikia sprendimus miesto politikams. Siekiant skaidrinti biudžeto lėšų panaudojimą, lėšas planuoti ne slaptai, o viešai išdiskutavus su visuomene, politikams pateikiau sprendimo projektą dėl visuomeninių tarybų ir komisijų pripažinimo netekusiomis galiomis. Tai jokiu būdu nereiškia, kad tokių tarybų nebus. Priešingai – savo srities ekspertams bus galimybė pradiniame sprendimų ruošimo etape patarti ir išdiskutuoti būsimus sprendimus. Esminė dalis tame, kad patarti galės visi, o ne išskirtinė grupelė.

Pasipriešinimo sulaukiau iš vienintelės visuomeninės tarybos – Kultūros ir meno. Būtent šios tarybos nariams visiems be išimčių pasiūliau tapti naujos patariamosios grupės nariais. Pakviečiau dalyvauti ir ekspertus, kurių niekas nėra matęs. Tačiau palaikymo, kad jie dalyvaus nesulaukiau. Tad man natūraliai kyla klausimas, gal uodega dega tiems, kurie turėjo galimybę pasipelnyti iš miesto biudžeto neprileidžiant kitų kultūros žmonių prie pinigų dalybų?

Kodėl žengėme šį žingsnį? Vienas iš šių dienų pavyzdžių „Memel“ atvirukų kelias. Šis projektas buvo svarstomas meno ir kultūros taryboje iki pasikeičiant miesto valdžiai. Akivaizdu, kad tokioje diskusijoje turėtų dalyvauti istorijos ekspertai. Deja, ką mes matome šiomis dienomis – į diskusiją vietoj istorikų pakviečiamas politikas. Šiam projektui įgyvendinti – pokalbiui restoranėlyje buvo skirta 8672 eurų finansavimas iš miesto biudžeto, tai yra klaipėdiečiams priklausančių pinigų.

Į naujai formuojamą kultūros ir meno klausimus svarstysiančią darbo grupę kviečiama po atstovą iš visų meno sričių, taip pat kultūros magistrai. Visi meno ir kultūros projektai bus nagrinėjami viešai, o ne kaip iki šiol už uždarų durų!

Pokyčiai dar niekada nepraėjo be nepasitenkinimo, tačiau privalome žvelgti į priekį ir priimti visiems, o ne atskiroms grupėms, TEISINGUS IR SKAIDRIUS sprendimus“, – rašo jis.

Mero minimas projektas „Memel atviručių kelias“ buvo pateiktas VšĮ „Geras vardas“, kurios vienintelis dalininkas yra Vilius Regalas – nuolatinis kai kurių savivaldybės renginių, kaip kad rugsėjo 1-osios šventė ar paskutinis skambutis, vedėjas.

83 Comments

  1. ???

    Kažkas kažko netenka, bent man taip atrodo.Darosi sunku suvokti kas yras kultūrininkas, o kas chaltūrininkas… Visi nori pinigų

    Reply
  2. Nuomonė

    Šaunuolis meras, pridarė pinigų kapšelį nuolatiniams vartotojams. Susikukavo senoji gvardija ir tikėjosi toliau sėkmingai tuštinti miesto biudžetą. Projektai , jų daug, o kai kurie labai brangūs, o tų brangių projektų autoriai labai dažnai kartojasi. Sunerimo tie, kas tuos pinigėlius samčiais kabino. Šis mero žingsnis ne monarcija, o anarchijos pažabojimas. Bravo, anarchijai iškilo grėsmė.

    Reply
  3. Nuomonė

    O kas čia blogo, kad pinigus skirstys kitaip? Jei N. Laužikienė mano, kad Klaipėdos taryba kompetetingiausia Lietuvoje, tai tik N. Laužikienės nuomonė, ne daugiau. Realybė yra ta, kadrinkimus į mero kėdę laimėjo A. Vaitkus.

    Reply
  4. Pilietė

    Būtų įdomu išgirsti ir kitokią nuomonę. Vargina vienspusiškumas jūsų dabartinėje svetainėje. Jokio demokratinio nuomonių atspindėjimo nesimato. Labai gaila.

    Reply
  5. Na jau na jau

    O aš kaip tik manau , kad liberalus „komunizmas ” baigėsi ? Aimanuoja tie, kurie turėjo iš ” komunizmo ” naudą ? . Panašu jau net nesutapimas ,nes atitrauktas nuo biudžetinių eurų iškarto tampa patryyyyjotu ?? Kodėl liberalieji nestatė Jūrininkų poliklinikos ar ne už 17 ” maišų eurų ” ? Viskas buvo paruošta . Veidmainiai .

    Reply
    • Anonimas

      Liberalizmas buvo nugalėtas – valio. Tegyvuoja monarchija.

  6. Komunizmo ausra

    Tikri komunistai- uzdaryti projektus( Baltijos -Taikos pr; Jurininku poliklinika;), sukelti i kolchoza(III poliklinika); isvaikyti profesionalu Tarybas. Kiekviena vireja gali valdyti…

    Reply
    • Bukagalvi ,

      tarybas išsaugoti gali norėti tik komunistas 🙂 O dėl likusių išvardintų projektų , panašu gali rūpintis tik biudžeto vagys – siurbėlės . Nepavyko ? Puiku .

    • Bukagalvi ,

      kuris politikas taryboje buvo profesionalas ” atvirukų ” ekspertas , o ” ekspertizė ” vyko restoranėlyje ? Niekingi ir gobšūs padarai . Padorių žodžių jau neliko . Bijote viešumo ? Man akivaizdu .

    • Anonimas

      O tas politikas matyt Grubliauskas-mero Vaitkaus koalicijos narys?

    • klausimėlis

      O tas politikas matyt Grubliauskas-mero Vaitkaus koalicijos narys?

    • To ip 171

      Tai jei tarybas išsaugoti nori tik komunistai, ar tai reiškia kad Vaitkus liberalas?

    • Piktai

      Na, ne kiekviena virėja gali valdyti, bet tos senos virėjos labai nusibodo… Dabar rėkia , lyg būtų prievartaujamos, o problema tame, kad pinigų kapšelis užsiraukė.

  7. Kulturistas

    Geda ankstesnei valdziai ir meno tarybai. Tarp savu skirste. Kiek pinigu jazzo featicaliui kasmet vis duodavo ir duodavo? Reikia moketi lauzikienei pralaimeti. Ateina kiti, jaunesni.

    Reply
  8. Audrius

    Manau, kad dalis klaipėdiečių net nėra girdėję apie didžiąją dalį projektų, kurie buvo daug metų sėkmingai finansuojami iš jų pačių pinigų ir gal pagaliau kažkas pasikeis

    Reply
  9. Įstatymų žinovams

    Meras yra administracijos vadovas. Jis nėra politikas.Tai yra vykdomoji valdžia. Jis turėtų vykdyti politines nuostatas. Klaipėdiečių atstovaujamoji valdžia yra rinkti tarybos nariai. Jie yra politikai. Visuomeninės tarybos buvo sudaromos prie miesto tarybos. Jos buvo patarėjai tarybos nariams. Ir jeigu miesto taryba jų atsisako, reiškia atsisako ir politikos formavimą. ne ji politiką formuos, bet šią teisę petleidžia merui. Tai yra vienvaldžiam vykdomąjui . Tai yr akyvaizus autokratinis valdymas.

    Reply
    • Kas čia per nesąmonė ?!

      Meras nėra politikas ?! Išrinktas visuotiniu miestiečių balsavimu, tokiu būdu patvirtinus jo rinkiminę programą , staiga tampa tik samdomu klerku ? Tai kas ,pagal jus, politikas? Tas beveidis sąrašinis , kurio niekas nematė,negirdėjo , už kuriuos kalbėjo Žemaitaitis, Grubliauskas ar Budinas ? Kitaip tariant , tiesiogiai išrinktam merui nurodinės pagal sąrašus išrinktos slaugės,padavėjos su padavėjais , miesto turtuoliai ir kiti „politikai”

  10. Bravo, pone mere

    O slapto – eksperto politiko sąskaita taip pat apmokėta iš klaipėdiečių biudžeto ? O aš galvojau už kokį ” ačiū” tas atvirukų rinkėjas straksi ” konservatoriaus ” Petrošiaus rinkimų štabe ? Oi kokie dalykai ?- liberalių eurų srautai atsiskleidžia . Bravo mere .

    Reply
  11. Kalbėtojai nekuria nei meno, nei kultūros

    Iš dalyvavusių šiame susitikime – spaudos konferencijoje matosi tik du menininkai: A. Šeiko ir N. Poškutė. Visi kiti – filosofuojantys vadybininkai, sociologai, filosofai, žurnalistai, fotožurnalistai. Trafaretinėmis frazėmis kalbėta apie daug ką: demokratiją, politiką, struktūrą, formas, diktatūrą, naikinimą, griovimą… Bet tik ne apie paties meno (ir kultūros) problemas ir padėtį mieste.

    Reply
  12. Akivaizdus pavyzdys įdirbio su politikais ? kas ekspertas? Fui....

    Kodėl žengėme šį žingsnį? Vienas iš šių dienų pavyzdžių „Memel“ atvirukų kelias. Šis projektas buvo svarstomas meno ir kultūros taryboje iki pasikeičiant miesto valdžiai. Akivaizdu, kad tokioje diskusijoje turėtų dalyvauti istorijos ekspertai. Deja, ką mes matome šiomis dienomis – į diskusiją vietoj istorikų pakviečiamas politikas. Šiam projektui įgyvendinti – pokalbiui restoranėlyje buvo skirta 8672 eurų finansavimas iš miesto biudžeto, tai yra klaipėdiečiams priklausančių pinigų.

    Reply
  13. Keista

    ką tik visi kultūrininkai ir visuomenininkai šaukė-miestas ir jo kultūra beviltiškai nugyventi ir atsilikę. Reikia pokyčių! Dabar pokyčiai daromi ir vėl tie patys, kurie tiek dešimtmečių tą „kultūrą darė”, vėl šaukią- nekeiskite. Viskas blogai. Ir, tiesą sakant, ar tie kultūros tarybos nariai ką nors veikė, ar jie nors kokią žinią perduodavo atstovaujamai savo bendruomenei, visiems jos nariams? Ar rinkdavo nuomones, pasiūlymus, juos viešindavo ir keldavo klausimus miesto politikams? Ar tik juos aptarnaudavo ir stumdavo savo „projekčiukus” finansavimui užsitikrinti? Aišku, kvailai ir naujasis meras pasielgė -pradžioje derėjo aiškiai iškomunikuoti ką ir kaip darys. Nors ir labai norisi, bet su demokratija nepaskubėsi.

    Reply
  14. Skaidrumas

    Ar tikrai bus skaidriau? Taryba bus naikinama ir pakeista patariamaja darbo grupe. Reiškia darbo grupė neturės jokios įtakos, nes svarbiausias bus mero sprendimas. Darbo grupės narius skirs meras. Reiškia darbo grupės sudėtis priklausys nuo mero sprendimo. Darbo grupės siūlomus projektus vertins, KMS darbuotojai, kurių pagrindinis vadovas ir vėl meras. Manau, siūloma valdymo forma bus labai tinkama pinigų įsisavinimui. Darbo grupę sudarys tik Vaitkui parankūs asmenys. Bus priimami tik Vaitkui palankūs projektai ir nebus nešališkos egzpertizės, kuri kontroliuotų projektų kokybę.

    Reply
    • Apsiverksiu iš juoko nuo liberalaus bukumo

      Įstatymas !!!! Vietos savivaldos ,ĮSTATYMAS , už kurį balsavo 122 seimo nariai , tokias teises suteikė MERAMS ! Pradėkite skaityti ir galvoti !!!! O jūsų aimanos man panašėja į atgrasiai beviltiškai bukas . NE MERAS sau tokias suteikė teises , o SEIME, dar 2022 m PRIIMTAS ĮSTATYMAS, kuris įsigaliojo nuo 2023 -04-01 !!!! Suvokimas beviltiškai prarastas ?

    • Skaidrumas

      Ar įstatymas uždraudė dabartinės tarybas? Ar įstatymas draudžia visas kitas valdymo formas išskyrus mano aprašyta? Ar įstatymas įsako jog projektų egspertizę gali atlikti tik savivaldybių darbuotojai?

    • Beviltiškas ?

      Ar skaitėte naują įstatymą ? Ar supratote į kieno pavaldumą pereina visokios tarybos ?

    • Aš seniai galvojau panašiai , todėl pritariu mero nuomonei ,

      Uostamiesčio meras tikino, kad procesai, ėmus veikti naujiems patariamiesiems organams, nebus politizuoti, nes ne visus narius jis rinksis savo nuožiūra. Be to, naujosiose patariančiųjų grupėse veiks daugiau narių nei dabar veikiančiose tarybose.

      Šiuo metu merui siūloma iš 15 narių 6 rinktis savo nuožiūra, tačiau dėl modelio galutinis sprendimas dar nėra priimtas.___Šis žingsnis taps žymiai skaidresniu žingsniu Klaipėdos kultūros ir meno srityje, nes visos diskusijos dėl vieno ar kito projekto, kurių mes gauname per metus maždaug apie 200, bus viešos, o ne už uždarų durų. Noriu pasakyti, kad visai neseniai iš tos pačios tarybos gavau netgi siūlymą, kaip turėtų būti suformuota ta taryba. Tai tiesiog kyla klausimas: galbūt dega tiems, kurie turėjo galimybę pasipelnyti iš miesto biudžeto, neprileidžiant kitų kultūros žmonių ir kitų kultūros veikėjų?“ – klausė A. Vaitkus.

      Mero nuomone, dėl tarybos pertvarkos esą labiausiai nuogąstauja ne nauji mieste susibūrę teatrai, o būtent tie, kurie čia veikia seniai. A. Vaitkus teigė neseniai bendravęs su Klaipėdos jaunimo teatro atstovais, kurie papasakojo, kad jau dešimtmetį šiam teatrui miesto skiriamas finansavimas nesikeičia.

    • Skaidrumui

      O iš kur žinote kas iki šiol vertino projektus ? Ekspertai buvo slapti ? Man vis labiau panašėja, kad liberalieji kultūrininkai bijo viešumo , bijo pokyčių , nes ” jiems viskas gerai ” – eurų maišai iš klaipėdiečių biudžeto juos tenkina ir kaip galima keisti ” 20 metų derintus ryšius ” ? Man vis labiau patinka meras Vaitkus , pajudino galimą ” pinigų įsisavinimo ” voratinklį ir kaip išsireiškė ponia Šeiko , ” mes galime skirtingai skaičiuoti nei meras ? ! ” . Na kažkaip panašiai …man akivaizdus skandalas ! Skaičiuoja tie/tos , kurie nėra įgalioti ? ! Dabar supratau ir jų virkavimų esmę – „skaičiuos kiti ” ir dar viešai kalbės ekspertai . Tragedija demokratijai 🙂 Nemalonios personos .

    • Anonimas

      Manau geras mero zingsnis!?Sekite miesto Euru srautus,dar ne to-ta suzinosite-pamatysite …
      Suprantama,jei noresite matyti,noresite miestui,miestelenams rezultato-produkto- uz eurus …
      P.S Klausimelis,ar jus tenkina, LRT,uz 57 000 000 Euru(metams),gaminamas „produktas” ?

    • Anonimas

      o tai iki šiol buvo kitaip? Užsirakinusi duris mero susidaryta kolegija priimdavo sau norimus sprendimus ir teikdavo vadinamos „kultūros ir meno ” tarybai įforminti-patvirtinti sprendimų projektus. Net ir esant niurzgėjimui , miesto taryba , valdančiųjų balsų dauguma susitvarkydavo kaip meras norėdavo. Ir, jeigu jau taip demokratiškai ir gerai buvo, tai kur dingo mieste ta miesto kultūra ir menas? ir kaip pridygo miesto viešose erdvėse undinėlių, gėlių laivelių, čekankos stogais reklaminės tumbos, neržaveikinės gatvių rodyklytės, zelionka ištapyti grubliausko portretai ant fasadų senamiestyje ir t.t.? Buvusi Kultūros ir meno taryba 12 metų buvo patogiai ir demokratiškai akla?

  15. Liberalus cinizmas ...

    Mane tas liberalus blia blia seniai erzina . Eilinė politinė liberaliųjų veidmainystė . O ir tie ” filosofai ” galėjo paskaityti Vietos savivaldos įstatymą ir remtis juo , o ne aimanuoti apie ” visuotinę diktatūrą ” pamirštant kas Lietuvoje PRIIMA tuos ,anot jų , ” diktatoriškus ” įstatymus . Naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymą PRIĖMĖ ŠI LIBERALI SEIMO DAUGUMA ! ir kuris įsigaliojo nuo 2023 -04-01 !!!!!! Šaltinis LRT . ___2022 (!!!!!!) .06.30 ___Priimtas naujas Vietos savivaldos įstatymas: daugiau galių merams, stipresnės opozicijos teisės ____Už įstatymo priėmimą balsavo 122 Seimo nariai, prieš nebuvo niekas, susilaikė vienas parlamentaras .

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...

      Dėl įstatymo pokyčių džiūgavo ir ” konservatorius ” klaipėdietis , buvęs kandidatu į miesto merus , A.Petrošius ___Nuo šiandien dienos tikrai žinosime, koks bus meras, tikrai žinosime, kokia bus taryba, žinosime, kokios bus funkcijos, žinosime, kokia bus opozicija ir pozicija. Negalime šiandien atsakyti, ar tai geriausias įmanomas variantas, bet su šitomis taisyklėmis turėsime gyventi“, – sakė konservatorius Audrius Petrošius _____P.S. tik panašu , pralaimėjimas mero rinkimuose , ponui politikui neleidžia ir toliau džiaugtis šiuo įstatymu ? Negali džiaugtis ir liberalai seime balsavę už šį įstatymą ? O ” kaltas ” meras Vaitkus , kuris vykdo įstatymą ? Liberalumas man jau keiksmažodis .

    • Liberalus cinizmas ...

      Ir tooookie ” specialistai ” dėsto KU ? Rimtai ?

    • rimtai

      gal jau užteks tau liberale ant liberalų varyti:) Nuolatinis minėjimas ir Vaitkaus kėlimas į padanges žymi manijos požymius…

    • Liberalusis cinizmas - netinkama sąvoka

      Yra įvairiai mąstančių visuomenėje , todėl cinizmo sąvoka – netinkama. O dėl liberalizmo-daug turite liberalų savo valdžios daugumoje. Linkiu Jums neatitolti nuo demojratijos principų ir vertybių, nes gyvenane demokratinėje valstybėje.

  16. miestietis

    Klaipėdai reikia permainų. Jeigu niekas nesikeis, siauras ratas kultūros aukštuomenės – šeikininkai, giedraitytininkai, laužikininkai, vaičkauskininkai, barotininkai ir toliau skirstysis pinigus. Tai neduoda miestui tarptautiškumo, bijoma įsileisti kūrėjus iš kitų miestų, renginiai ir ambicijos yra lokalūs. Būtina tobulinti sistemą.

    Reply
    • na

      na ir kuo jums už-kliuvo A. Šeiko? gal matėt nors vieną jos darbą? buvot I. Baroti galerijoje? matėte parodą? kokio tarptautiškumo tamsta pageidaujate? pasiilgot častuškų? ar aleksandrovo ansamblio?

  17. AJ

    Visų 2023 ir ypač Jono Budrio palaikų perlaidojimo metu, rugsėjo 22 dieną, apsinuogina visų “tarybų” darbas – “0”. V. Grubliauskui per 3 kadencijas visur reikėjo džiazo be temos, palaidos balos, tad net KLAIPĖDOS LIETUVOJE 100-iui – jokio prasmingo paminklo-akcento — jokios idėjos! Baisoka, kai meras neinicijavo nieko (be jau milijonus suėdusių “Pilies dżiazo” vėjų), o ekspertai su “0” istorinės atsakomybės, aptarėjai – su atsakomybės “00” – patenkinti ta bala.

    Reply
    • šimtametis

      AJ, buvo idėja sukurti vaidybinį žiūrovinį kino filmą, kuris ko gero buvo įdomiausias ir ambicingiausias projektas, skritas įprasminti per šiandienos prizmę. Bet kūrėjai nesulaukė net miesto palaikymo, nekalbant apie Vilnių. Miestas nubėgo pas Edma ir jis aišku padarė abejotina projektą su LRT kuris užsimiršo jau kitą dieną.
      Nemylėjo ankstensė valdžia miesto. visiems dzin 100metis, nesvarbu rezultatai, svarbu procesas per kurį gali patūpčioti ant raudono kilimo, pagerti pigaus šampano ir pasimaivyti. proceso eigoje aišku ir pinigai išleidžiami.

  18. AJ

    Visų 2023 ir ypač Jono Budrio palaikų perlaidojimo metu, rugsėjo 22 dieną, apsinuogina visų “tarybų” darbas – “0”. V. Grubliauskui per 3 kadencijas visur reikėjo džiazo be temos, palaidos balos, tad net KLAIPĖDOS LIETUVOJE 100-iui – jokio prasmingo paminklo-akcento — jokios idėjos! Baisoka, kai meras neinicijavo nieko (be jau milijonus suėdusių “Pilies dżiazo” vėjų), o ekspertai su “0” istorinės atsakomybės, aptarėjai – su atsakomybės “00” – patenkinti buvo ta bala.

    Reply
    • Pritariu

      Tikra tiesa

  19. Už pokyčius!

    Laužikienei reikėtų liautis, gana, vis neapsipranta, kad nieko nesprendžia. Rūpi tik asmeniniai projektai ir jų finansavimas pradedant Grubliausko džiazu baigiant Giedraitytės ir Šeiko projektais.
    Merui valio, kad nori skaidrumo!

    Reply
  20. Petras

    Laužikienei labai reikia pailsėti….

    Reply
    • Petrui

      Eik pokaičio Petrai. O Laužikienei ir kultūros bendruomenei , sėkmės ginant Klaipėdoje kultūros vandenis.

  21. Machno

    Net LRT valstybės ruporas nesupranta kam Klaipėdai reikia permainų. Ogi tam kad per 25-30 metų liberalų valdymo, Klaipėda tapo šudmieščių. Be liberalų Klaipėdai bus žymiai geriau! Vyti Liberalus visur iš Klaipėdos savivaldybės valdymo!!!!

    Reply
    • Machno

      Prie liberalų Klaipėda buvo antras miestas Lietuvoje, greit bet kuris miestelis bus demokratiškesnis ir kultūringesnis

  22. Ar reikia Klaipėdai meno?

    Atsakau, taip reikia! Straipsnio autorius nori sukiršinti meno, kultūros žmones. Skatina streikuoti. Kas tai? Destrukcija. Kiek mieste yra tų įvairių ”tarybų”. O iš tikrųjų savos chebros būrelių. Kas ženklaus pastebimo sukurta? Miestui reikia ne laužikinių, reikia ryškių asmenybių, lyderių, atsidavusių savo profesijai. Kažkaip netyčia pagalvoju apie aktorių, režisierių Valentiną Masalskį. Kažin ar jis dalyvauja tuose ”kultūrininkų” rateliuose. Jis dirba. Štai saitau: 2023 rugsėjo 26 dieną Vilniaus senajame teatre bus rodomas didžiausias Klaipėdos jaunimo teatro (KJT) spektaklis – vengrų režisieriaus Arpado Schillingo režisuotas kūrinys ”Įstrigę”. Spektaklis pandeminiais 2021 m. sukurtas mažame Žemaitijos miestelyje Kuliuose. Senajame Vilniaus teatre? Pastatytas pandemijos metu? Įdomu ką pandemijos metu veikė ta ”kultūrininkų” taryba. Ką aš noriu pasakyti: miestui nereikia vidutinybių, miestui reikia ryškių asmenybių. Miestas turi keletą meno mokyklų. Paruošia mokinius taip, kad tarptautiniuose konkursuose jie užima pirmas vietas. Tačiau baigę mokyklą, pasiekę aukštą meistriškumo lygį, deja nelabai kur turi toliau pasireikšti. Yra aukštos kvalifikacijos dizainerių projektuojančių naujausias jachtas. Kur jie dirba- Olandijoje. Pasiekę aukštą meistriškumą atlikėjai kur gali įsidarbinti, mokytojais? Kas miesto mastu daroma šia kryptimi. Ir kuo gali būti naudinga ta ”kultūrininkų’ taryba. Mes pasitarėm, ir nusprendėm: Jūros šventės organizavimą ir finansavimą patikėsime Viešajai įstaigai ”Klaipėdos šventės”. Kultūrininkai jūs užsukite į Mažosios Lietuvos muziejų, (Didžioji Vandens g. 2) pažiūrėkite, kaip atrodo patalpos, kokios lauko durys (kaip patekti į vidų asmeniui su fizine negalia). Koks keistas darbo laikas. II-VI 10:00-18:00. Sekmadienis, pirmadienis išeiginės. Ech, ką aš čia , visi mato, bet niekam nerūpi.

    Reply
  23. Liberalo Vaitkaus vizija Lietuvai

    Lietuva – dviejų miestų šalis!!!

    Tie miestai be abejo Kaunas ir Vilnius.

    Reply
    • ?

      Koks liberalus chaosas arba ką reikia vartoti , jei norisi demonstruoti skersvėjį galvoje ? Klaiku . Liberalių fanai .

    • Liberalo Vaitkaus vizija Lietuvai

      Tikra tiesa. Neįsivaizduoju kokie vėjai švilpauja liberalo Vaitkaus galvoje

    • Anonimas

      Aha,Vaitkus griauna „tarybu valdzia” …

  24. O aš supratau , kad pagaliau

    Klaipėda pradės kilti iš dumblo ir ” kultūroje ” , nes didžiausia baimė – VIEŠUMAS . Ekspertams reikės viešai vertinti projektus , kurių Klaipėdoje gaunama apie 200 ! O visas tas vogravimas apie demokratiją panašu neturi nieko bendro su viešumu ? Kaip liberalu ….Kodėl aimanuotojos pabijojo tapti mero patarėjomis , tada kada jų reikia priimant vienus ar kitus sprendimus ? Meras siūlė . Ar tai ne demokratiška ? 🙂 Panašu rūpi tik asmeniniai projektai ir jų finansavimas . O man rūpi klaipėdiečių biudžeto skaidrumas , bei viešumas . Labai šaunus mero sprendimas , o ” menuomene” visiškai nusivyliau . Rasiu kitų pramogų . Fui…

    Reply
    • klaipėdietis

      Iš tų kurie čia rašinėja ir keikia liberalus, teatre matyt seniai kuris buvo O kas yra ekspertas, kuriuos taip norisi merui išviešinti, tai nelabai ir supranta ką jie vertina ir koks jų vaidmuo. Centus gal ir suskaičiuos, bet kultūringesnė valdžia nuo to netaps.

  25. Hasts

    Klaipėda yra pelkė, biurokratai valdo, miedtas nepatrauklus nei invedticijoms, nei jaunimui, tik ruskynui

    Reply
  26. Atsakykite..

    Prašau ATSAKYKITE. Jūs ilgamečiai ,net 30 metų dirbę-vadovavę Klaipėdos kultūrai, kodėl Klaipėda pagal Lietuvos kultūros indeksą užimą 43 vietą iš 60 -ties savivaldybių?
    Atsakykite, ar spec. tam skirtame renginyje aptarėte tai, paanalizavote? Tai juk skandalas… Ir gėda…. Ir 12 m. valdžiusiam ‘kultūristui Grubliauskui, ir poniai Laužikienei ir kt.

    Reply
    • ?

      Pagal Laisvosios rinkos instituto indeksai leiskite paklausti? Kultūra ir reitingai bei indeksai ? Tada suretinguokite/ indeksuokite Klaipėdos dailininkus ar kitus kūrėjus. Lyg prekių lentynose… libraliųjų sapalionės

  27. Nevienareikšmiška

    Pastebėjote, kad tikrieji Klaipėdos menininkai elgiasi santūriai. Garsiausiai reiškiasi vadybininkai, sociologai, filosofai, žurnalistai, istorikai, iš kurių retas kuris susivokia mene iš esmės (išskyrus performansus ar kokį kitą vadinamąjį alternatyvųjį „meną”). Gal susimąstykite – kodėl?
    Šiaip tai, menas Klaipėdoje įkliuvo į vadybininkų ir projektų rašytojų, eksperimentininkų pinkles.

    Reply
    • Memelender

      Sakai sociolgai, žurnalistai ir filosofai turėtų nesireikšt? Ir kas juos sieja su menu?

    • Širšių lizdas

      Iki skausmo pažįstmi kultūrininkai. Pinigų pasigviešę ponai, pripratę nuolat juo gauti. Kur čia „menininkai”” Savų būrelis.

    • ????

      Kas čia pagal jus tikrieji menininkai? 40 parašų tai ne menininkai? Matyt su menu neturite nieko bendra

  28. Bravo merui

    Labai geras mero sprendimas
    Ta kultūros „draugelių” taryba seniai turėjo būti išformuota. Metai iš metų tratina biudžeto lėšas tie patys. I ta kompanija papulti neįmanoma. Niekas net nesiūlo projektų nes tai tik laiko gaišinimas.
    Labai geras mero sprendimas naikinti pelėsius.

    Reply
    • to bravo merui

      Bravo merui – Ta kultūros “draugelių” taryba seniai turėjo būti išformuota. Metai iš metų tratina biudžeto lėšas tie patys. I ta kompanija papulti neįmanoma.
      Tikra tiesa parašyta

    • štai

      ir išaiškėjo, siunta pavydūs, pasipiktinę, kad į ta būrelį patekti negalėjo

  29. Ne Agnė ir ne anekdotas -

    Nerimą kelia tai, kad tarybos naikinamos, kurios turi daugiau nei 20 metų patirties, buvo aiškūs ryšiai tarp politikos ir kultūros bendruomenės, tai buvo įrankis palaikyti ryšius, priimant strateginius sprendimus“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė asociacijos „Klaipėdos kultūros bendruomenė“ pirmininkė Nijolė Laužikienė. _____P.S. man šis ponios Laužikienės pasisakymas yra daugiau nei akivaizdus . ____Buvo aiškūs RYŠIAI tarp politikos ir kultūros bendruomenės …. !!!!!!!! _____ Na ir kas gali paneigti , kad tie ” ryšiai ” neturėjo vertės ? 🙂 Žinoma , liko aimanos apie ” įdirbį , pasitikėjimą ” 🙂 Mano nuomone , nauji ryšiai visada naudingi . Sėkmės . Abejonių tas jūsų ” įdirbis ” man seniai kėlė , todėl sveikinu naujus bandymus , mero ir tarybos, išskaidrinant klaipėdiečių biudžetą .

    Reply
    • Agnė

      Jūs, kaip suprantu, neskiriate ryšių nuo korupcijos. Ryšiai ir komunikacija su skirtingų meno sričių deleguotais atstovais yra demokratiškas būdas kalbėtis, diskutuoti ir susitarti miesto kultūros politikos klausimais. O galimai bandymas (nėra jokios patvirtintos ar numatytos tvarkos) išsirinkti sau patogius patarėjus labiau primena bandymą autokratiniu būdu valdyti miestą.

    • *****

      Aš puikiai atsimenu laikus kada žavinga ponia Laužikienė buvo ilgametė savivaldybės darbuotoja , o žavingoji Goda tik kultūros skyriaus vadovė ? Moteriška Godos ir Agnės draugystė virto ir darbine . Goda paliko darbą savivaldybėje ir kartu su Agne pradėjo kultūrinti Klaipėdą : žuvies akis , platforma , vėliau šokio teatras , o tam reikia eurų , eurų iš klaipėdiečių biudžeto ….Panašu ryšiai su politikais , liberaliais politikais buvo reikalingi kaip reikalingos ir kvotos . ? Ir staiga ..atsitiko gyvenimas Klaipėdos valdyme ne liberalieji ……Kas atsitiko ? Ko bijote ? Apie kokią diktatūrą kalbate ? Linkiu kūrybinės sėkmės , jus turi mėgti žiūrovai , todėl nepasiduokite politikavimui . Aš daugiau neisiu į jokį šių ponių kultūrinį renginį , spektaklį .

    • Agnei

      nemanau , kad komunikacija gali būti bėda , jei abi pusės to nori . Jūs pasirinkote ” maištą ” net nesulaukę tarybos posėdžio , o man tai akivaizdus faktas – komunikuoti nenorite Jūs . Nepasiduokite nepavykusiems politikams , kurie gali turėti ir savų tikslų , o tada ateis eilė ir Jus ” suskaičiuoti ” . Pavydas žmogiška savybė . Nuoširdžiai linkiu kūrybinės sėkmės . Viskas . ?

    • cha

      „Kas gali paneigti?” -šis teiginys yra konservatorių paleistas, antra- jis yra sovietiškai demagogiškas . Ką ką turi paneigti? Jūs turite įrodyti gerbiamas apsimetėli liberale. O dėl naujų patariamųjų organų- pagyvensime – pamatysime. Jau dabar Vaitkui patarinėja Dambrauskas ir net jį pavaduoja. taigi laukiame „naujų bandymų , mero ir tarybos, išskaidrinant klaipėdiečių biudžetą”. Tarybos narių- kiti gi niekada teatre nebuvo ar protingesnės knygos neskaitė…

    • Agnei

      papildysiu , jei buvę ryšiai su politikais neturėjo jokių korupcinių apraiškų , kodėl manote , kad ryšių nebus su meru Vaitkumi ar nauja taryba ? Kam tas ” maištas ” ? Kodėl nelaukėte tarybos posėdžio ? Klausimai retoriniai . Dar kartą linkiu sėkmės , kūrybinės sėkmės .

    • Agnė

      Pralinksminote. Jūs apie viską tik iš vardo sprendžiate? Žinoma, už kūrybinę sėkmę ir draugus, ačiū, prireiks gyvenime.

    • Ne ne iš vardo

      Žinau ir Agnijos vardą ? Ir dar daug ką žinau ? Sėkmės kūrybingiems linkiu visada . Tikiu pravers ir Jums . Nepolitikuokite .

    • Laužikienės įdirbio žinovai

      Apie Laužikienės „įdirbius” seniai yra žinoma. Todėl ačiū merui

  30. Vincas

    O, taip. Artūrai, kaip Jūsų bičiuliams, draugams ir bendrapartiečiams liberalaims abidnai, kaip Klaipėdoje ne prie valdžios. Artūrai ar gerus euriukus gaunate, kad dabar kiek tų 4 ar 5 metus purva varysite? Apskritai kokia partija finansuoja Jūsų portalą? Liberalai sąjūdis ar kokie laisvieji? Nu, jau labai matosi, kad libelams skaudu, kad Klaipėdoje jie ne prie valdžios. Galvojau, liberalai protingesni, tačiau iš Jūsų Artūrai, straipsnių matau, čia kaip Baltarusijoje Batka, tai pas Jus, pas Liberalų, Lietuvos liberalų Motinėlė amžina tautos vadė, turi buti valdžioje, ir ypač Klaipėdoje. Ko toliau, to labiau LT liberalai man šlykštus, jokios ten tipo liberalių idėjų apie nuomonių skirtumus, valdžios pasikeitimo galimumo. Liberalai, kaip ir komunistai, tik tai jie valdžioje, jei ne liberalai, tai tegul varo ta valstybė po velniu. Daugiau tikrai už liberalus nebalsuosiu. Dabar nebalsavau, ir neapsirikau. Jūs Artūrai & Liberalai, Klaipėdoje, turite buti praeitis. Nei darbais įrodote kad esate ypatingesni, nei su purvo pilimu, kaip ir visi kiti, toje pelkėje, vienas iš aibės šudmalių.

    Reply
    • Vincui

      Vincai, tu pasitiki meru. Bet tai nėra demokratija. Pasitikėjimas išrinkta valdžia visą laiką turi būti tikrinamas. Kaip tu tai ruošiesi daryti?

    • demokratijos reikalų patarėjui

      Aš taip pat pasitikiu žmonėmis iki kol mane apgauna ? Mane apgauti galima vieną kartą ir tai neturi nieko bendro su demokratija . O ką darote jūs liberalieji ? Ką tikrinate ? Tuos , kurie dar tik dėlioja tvarkas ? Ar visuomenė praras galimybę patarti merui ? Ne , nepraras .

    • Palmira Martinkienė

      Kuo čia dėtas Artūras, kuris tik fiksuoja tai, kas pasakyta spaudos konferencijoje? Problemos su teksto suvokimu? O kiek „daug” AK žurnalistai uždirba – viešai skelbiama kiekvieną mėnesį. Gal ir jūs norite už 500 eurų per mėn. padirbėti be išeiginių? Mielai lauktume, nes pagalbos labai trūksta… 🙂

    • Vincai

      Vincai, brangusis, visai nesigaudote. Šulcą liberalai išmetė, o jis paskutinius 5 metus Atviroj Klaipėdoj žurnalistu dirba ir pensija mėgaujas. Vienodai drožė ir liberalus, ir kitus politikus. Ir nelabai skiriat straipsnio nuo nuomonės, kur tik objektyvus citavimas nepatenkintû kulturininkų

  31. Patriotas

    Ko ten purkštauja tie kultūrininkai? Klaipėdoje prie vairo stojo vienintelis nepakartojamas išsapnuotas ir išgodotas nuostabusis darbštusis naujasis Meras. Sėkmingai veiklai jis pirmiausia turi iš pašalių išgaudyti voratinklius, iškuopti liberaliai bei konservatyviai pristovėtas pakampes. Laukia didys darbai. Kam reikalingi kultūrininkai? Tranžyrinti sąžiningų žmonių į biudžetą suneštus sunkiai uždirbtus pinigus. Lai jie eina grėbti lapų, kasti griovių ar statyti pilies bokšto muliažo. Šalin visus dykaduonius! Ane, gerbiami draugai? Kokios čia dar tarybos, padėkos kaukės ar auksiniai kryžiai.

    Reply
    • demokratijos reikalų patarėju...i

      Cituojus jus : „Mane apgauti galima vieną kartą ir tai neturi nieko bendro su demokratija”. Neskubėkite taip. O jeigu antra pusė neduok Dieve kokį kartą kitą…a?. Tai beje taip pat neturi nieko bendro su demokratija.

  32. Agnė

    Yra senas geras anekdotas, beje, į statomo kultūrininkams šviesaus rytojaus temą.
    Vyksta kolūkio susirinkimas, pirmininkas praneša, kad darbotvarkėje yra du klausimai: pirmas kolūkio daržinės statyba, antras – komunizmo statyba.
    Kadangi, sako kolūkio pirmininkas, daržinei lentų neturime, pradėsime nuo antro klausimo.
    Panašu, kad esamas Klaipėdos miesto kultūros ir meno tarybos formatas naujosios valdžios netenkina (beje, netenkina ne tik politikų, dėl to sutariama), nuspręsta ją ne tvarkyti, o griauti ir imtis antrojo klausimo. Kokie patogūs patarėjai ar miesto politikai imsis miesto kultūros, kyla daug abejonių, kadangi jokios reglamentuotos meno sričių delegavimo, rinkimų, rotacijos ir etc. tvarkos nėra numatyta.
    Maža to, Kultūros bendruomenė teikė įvairius pasiūlymus, kaip pakeisti ydingas vietas Kultūros ir meno tarybos formavime, tačiau savivaldybės raštuose apie tai pranešama lakoniškai – „pasiūlymų nepateikė”. Tikrai, kyla įvairių minčių.

    Reply
  33. Na jau tik nereikia ..:)

    Man iš to ” maišto ” paaiškėjo kas 20 metų liberaliai dalinosi kvotas 🙂 Viskas dėl eurų ? Dabar išsigando ? 🙂 Liberalieji bijo pokyčių ? Rimtai ? Tada aš už , gal net korupcinių schemų išardymą 🙂 Biudžetinių eurų skyrimas PRIVALO būti skaidrus , taip kaip sako ponas meras Vaitkus . Kas apie ką , o ponia Puteikienė apie ” uostą ” ir tik šį kartą pamiršo milijonus ? 🙂

    Reply
  34. N.Puteikienė

    Ponai prisiekusieji, ledai pajudėjo!?Siūlau valdantiesiems vaitkininkams kartu su pozityviają konservatorių opozicija išjungti visuomeninių patariamųjų organų naikinimo buldozerį. Juk pagalvokite, neverta: tos tarybos ir komisijos ne tik atneša miestiečių nuomonę arčiau Liepų gatvės, bet dar ir veikia kaip garo nuleidimo mechanizmai! Esat gi iš uosto, laikas suvokti politikos veikimo mechanizmą! ?

    Reply
    • :)

      p. Nina, darbo metu reikia būti darbe. Bent jau būti, valdiškame. Dažnai matau, kad nebūnate. Tik nereikia pasakų apie lankstų darbo grafiką ir kūrybines pertraukėles.

    • Liberalai nebesugrįš

      Kaip „vaitkininkė” nuoširdžiai palinkėsiu Merui ir Tarybai : dirbkite taip, kaip dirbate šiuos mėnesius. Tik nepavarkite, tiek daug dar visko reikia iškuopti! Sėkmės. O sotiems ir primaitintiems protestuojantiems kultūrininkams palinkėsiu ramybės. Jūsų klestėjimo era bei ilgamečiai globėjai liberalai, viliuosiu- jau tik istorija.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This